València fa el salt a l'elèctric i accelera la descarbonització de la ciutat

En 2021, València comptarà amb 11 punts de càrrega ràpida de vehicles, a més de 12 punts de càrrega instal·lats als fanals

Guardar

Un vehicle elèctric carregant-se
Un vehicle elèctric carregant-se

L'aposta de València per la descarbonització està sent més visible que mai. I és que al foment de l'ús de mitjans de transport sostenibles, se suma, ara, la instal·lació de punts de càrrega de vehicles amb els quals s'aconseguirà que la ciutadania faça el salt cap a l'elèctric. I és que d'acord amb els resultats de la II Enquesta Nacional de Conductors de Vehicles Elèctrics, realitzada per Electromaps, "més del 70% de les persones enquestades consideren un inconvenient la falta d'infraestructures de recàrrega".

Per aquest motiu, asseguren que, precisament, la instal·lació de punts de càrrega serà "l'autèntica 'barana' per a apostar pels vehicles elèctrics". De fet, a València ja ho estan fent. Ahir, s'inauguraven els tres primers punts de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics en superfície de la ciutat, que s'han situat al Cabanyal-Canyamelar. Concretament, als carrers Martí de Grajales – prop del Mercat del Cabanyal – Eugènia Viñes i Séquia de la Cadena.

Cadascun d'aquests punts compta amb dues places per a estacionar els vehicles, una per a la càrrega i una altra per al temps d'espera. Així mateix, com explicava el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, "el temps màxim d'estacionament és d'una hora i el preu públic del servei s'ha fixat en 0,30 euros el quilowatt per hora – la meitat del que li costa a l'Ajuntament – per a fomentar el seu ús".

No obstant això, no seran els únics. I és que, en 2021, la ciutat de València comptarà amb un total d'11 punts de càrrega ràpida de 50kW, que es gestionaran a través d'una plataforma, que es troba en fase de licitació. A través d'ella, s'efectuarà la reserva per a la recàrrega. No obstant això, fins llavors, la ciutadania ja pot fer ús dels tres punts instal·lats al Cabanyal mitjançant l'aplicació per a mòbils 'Recarga Pública Iberdrola', disponible per a iOS i Android.

A més, a aquests onze punts que s'aniran instal·lant a principis del pròxim any, cal sumar els 40 punts de càrrega mitjana que s'han instal·lat des de 2018, així com el nou projecte pilot impulsat per l'Ajuntament en el qual s'afegiran, als fanals d'enllumenat públic, un total de 12 carregadors.

Aquests nous punts de càrrega formen part d'un projecte pilot que "caldrà estudiar i monitorar els resultats per a veure la viabilitat d'implantar-lo per tota la ciutat", explicava la regidora Luisa Notario. La Comissió Europea aportarà 18.000 euros en un pressupost total que arriba als 29.998,8 euros, IVA inclòs.

De moment, al llarg d'aquesta setmana, s'han anat instal·lant en els següents carrers: Amadeu de Savoia (edifici municipal de Tabacalera), amb quatre carregadors en dos fanals i un total de 28 kW de càrrega simultània; i als carrers Castellonet (edifici de la Junta de Districte de Trànsits), Santa Rosa (escola de jardineria), Comte Altea (número 28) i General Sant Martí (número 7), amb dos carregadors en un fanal en cadascun d'ells, enclavament automàtic de càrrega nocturna per a la desconnexió automàtica, i 14 kW de càrrega simultània per a cada emplaçament.

Finalment, una altra de les iniciatives destacades que s'han dut a terme des de l'Ajuntament per a avançar cap a l'elèctric ha sigut la baixada de l'impost de circulació als cotxes elèctrics. Així, en l'actualitat, només paguen el 25%, que és el mínim que marca l'Estat.

Destacats