València dona un nou impuls al registre de solars

Guardar

1018 Sandra Gómez
1018 Sandra Gómez

La comissió de Desenvolupament i Renovació Urbana ha aprovat l'actualització dels criteris de registre de solars i edificis a rehabilitar per a donar-li un nou impuls després de la seua reactivació l'any 2017, segons ha informat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez.

Gómez ha recordat que, l'any 2017, l'Ajuntament "va reactivar el registre i va fixar uns criteris per a la seua nova posada en marxa". Així ha precisat que es van fixar "criteris territorials amb zones prioritàries; criteris materials, com els que es troben fora d'ordenació i que ocupen la via pública, els que provinguen de demolicions de ruïnes imminents o els que incomplisquen reiteradament les ordres de neteja o tancament". A més, ha indicat que es va fixar "una quantitat que els propietaris que demanen llicència han d'abonar en forma de garantia que perden si no edifiquen per a evitar que sol·licitaren llicències però que mai arribaren a edificar".

La Comissió de Desenvolupament Urbà ha actualitzat els criteris per a "millorar el procés i ampliar els criteris territorials". Fins ara, ha assenyalat que en els criteris territorials estaven inclosos els centres històrics de Ciutat Vella, Grau, Cabanyal, i l'eixample ENS-2, que comprén el "primer eixample", "eixample de Mora", "àrea de Russafa", "eixample grau", "eixample Quart", "eixample Pare Jofre" i "eixample Convent Jerusalem". Amb aquesta actualització, ha informat que s'afig l'ENS-1, que comprén el barri del Botànic, la Petxina i Arrancapins.

Quant als criteris materials, ha explicat que també es "afigen dos supòsits". Un, quan la llicència de nova planta sol·licitada caduque per a evitar que es perpetue. L'altre, quan se sol·licite cèdula de garantia urbanística i el termini de vigència d'un any caduque sense que s'haja sol·licitat llicència.

D'altra banda, s'han fixat criteris per a quantificar la deducció de l'aprofitament que s'aplica als propietaris que finalment siguen inclosos. Quan un solar és inclòs en el registre i un tercer vol edificar, el tercer paga el valor del solar complet, però l'Ajuntament es queda part d'aqueix aprofitament com a penalització.

Sandra Gómez ha precisat que aqueixa reducció per al propietari "pot arribar fins al 50%". Els nous criteris estableixen una reducció del 10% per a solars de fins a 100 m²; 20% entre 100 i 200 m²; 30% entre 200 i 300 m²; 40% si té més de 300 m². A més, si el solar vacant està situat en alguna de les Àrees del Conjunt Històric de València declarat Bé d'Interés Cultural, aquests percentatges s'incrementen un 10%.

En el cas dels edificis catalogats a rehabilitar, si la protecció és tipològica, s'aplicarà un 10%; si és ambiental un 20%; si és parcial un 30%; i si és integral un 40%. Si l'edifici arribara a desaparéixer per incompliment del deure de conservació, comportaria una reducció del 50%.

Destacats