València dona suport a l’obertura del centre d’interpretació del Sant Calze en l’any jubilar

Guardar

0126 CALZE1
0126 CALZE1

L'Ajuntament dona suport a la reobertura d'Aula Greal, un centre d'interpretació del Sant Calze de la Catedral de València, considerada la copa que va utilitzar Jesucrist per oficiar l'últim sopar amb els seus apòstols. L'Aula Greal és "un espai cultural dissenyat per acollir els pelegrins interessats a conéixer una de les relíquies més importants de la cristiandat", segons ha destacat el regidor de Turisme, Emiliano García.

La cooperació entre l'Ajuntament, Visit València i l'associació cultural El Camí del Sant Greal "ha permés la reobertura del local ara que se celebra el segon any jubilar del Sant Calze", ha indicat el regidor de Turisme. L'acte inaugural del centre s'ha reduït al mínim a causa de les condicions sanitàries actuals. La directora de continguts de l'Aula Greal, Alicia Palazón, ha exercit com a amfitriona i han assistit l'edil Emiliano García, la presidenta de l'associació cultural El Camí del Sant Greal, Ana Mafé, i el custodi zelador del Sant Calze de la Catedral de València, Álvaro Almenar.

"La idea és que siga un centre d'interpretació durant tot l'any jubilar i que el pelegrí trobe ací el seu lloc d'acolliment", ha destacat Emiliano García. "L'Ajuntament dona suport al centre d'interpretació perquè ho considera una aposta estratègica a l'hora d'atraure el tipus de turista que es pot sentir interpel·lat per la relíquia".

Per la seua part, Ana Mafé, autora de la primera tesi doctoral sobre el Calze, ha documentat el periple de la relíquia i ha traçat un camí del Sant Greal. L'Aula Greal busca oferir a pelegrins, curiosos, visitants i veïns de València l'oportunitat de conéixer la història d'aquesta relíquia. Mafé ha subratllat el tipus de "turisme familiar" que atrau el Sant Calze, és "una opció a considerar en els difícils temps de pandèmia que travessem". La historiadora sosté que la ruta del Sant Greal "s'estén com a un projecte d'àmbit europeu que inclou albergs, senyalització, activitats culturals i constitueix una oportunitat per a la ciutat de València".

LA HISTÒRIA DEL CALZE

La tradició sosté que el got d'àgata datat al segle I que descansa en la capella del Sant Calze va ser portat a Roma per Sant Pere i el van conservar els successius papes fins a Sixt II quan, per mediació del seu diaca sant Llorenç, oriünd d'Espanya, va ser enviat a Osca al segle III per lliurar-lo de la persecució mampresa per l'emperador romà Valerià.

Durant l'ocupació musulmana d'Espanya va romandre ocult a la regió del Pirineu i, finalment, al monestir de Sant Joan de la Penya, a Osca. La relíquia va ser entregada en 1399 al rei d'Aragó Martín l'Humà. El seu successor Alfons V el Magnànim va entregar el calze a la Catedral de València l'any 1437 quan va partir cap a Nàpols.

Destacats