València declara el 31 d'Octubre com a dia d'homenatge a les víctimes del franquisme

Guardar

Plaça de l'Ajuntament de València
Plaça de l'Ajuntament de València

El 31 d'Octubre ha sigut declarat a València dia d'homenatge «per al record, reparació i reconeixement dels qui van patir repressió durant la dictadura franquista i als quals van defensar la llibertat fora de les nostres fronteres enfront dels règims nazi i feixista que van assolar a Europa durant la Segona Guerra Mundial». El Ple de l'Ajuntament ha aprovat, únicament amb els vots favorables de l'Equip de Govern, instaurar aquesta data com a jornada d'homenatge a les víctimes de la dictadura.

Els regidors Aarón Cano i Glòria Tello han sigut els encarregats de defensar aquesta proposta, i han explicat l'elecció d'aquesta data, en record del dia en què les Corts Generals van aprovar la Constitució Espanyola. No obstant això, la iniciativa no ha obtingut el suport dels grups de l'Oposició, els quals han criticat que el tema s'haja plantejat «d'urgència».

Els regidors del Govern han recordat que 45 anys després de l'aprovació de la Constitució «queda encara un deute pendent amb els qui van patir la repressió de la dictadura». Tal com ha subratllat el regidor Cano, «València també necessita reconciliar-se pel que va poder fer i no va fer per les víctimes d'una injustícia que es va prolongar durant més de 40 anys de por, sofriment i terror. S'ha de dignificar a totes aquelles persones que per defensar els valors democràtics van ser sotmeses a la més feroç repressió, no importava que anaren d'esquerres, de dretes o que no tingueren adscripció política, la dictadura va practicar una violència brutal i generalitzada contra els qui la van qüestionar o la van combatre», ha afirmat.

Tant la regidora del PP María Jesús Ferrer com el regidor de Ciutadans Narcís Estellés han assenyalat que la moció hauria d'haver-se debatut més endavant. Ferrer ha acusat el Govern de «tractar aquest assumpte amb frivolitat i sectarisme», mentre que Estellés ha subratllat que una qüestió com aquesta «ha de plantejar-se des de l'objectivitat històrica, no des de la ideologia, per a buscar la cohesió social». Per part seua, el portaveu de Vox, José Gosálbez, ha votat en contra de la urgència de debatre hui la proposta, i ha anunciat que, en cas de produir-se el debat, el seu grup abandonaria l'Hemicicle, com així ha succeït.

El regidor Aarón Cano ha defensat la necessitat de solucionar «el deute que tenim amb les ciutadanes i ciutadans als quals reivindiquem com a part nostra», i ha instat a «reconciliar aquest país i aquesta ciutat amb el passat, perquè mentre això no ocórrega, les ferides no podran cicatritzar». L'edil ha citat la memòria de «persones amb un alt sentit de la dignitat com Teófilo Alcorisa o el doctor Peset Aleixandre, l'intel·lectual Max Aub o l'exalcalde de la ciutat Vicent Marco Miranda, entre milers que representen el millor dels valors i principis democràtics, i que van patir l'exili exterior o interior, tortura, van ser assassinats o van patir privació de llibertat». Per part seua, la regidora Glòria Tello ha destacat les accions empreses per l'Ajuntament de València per a donar compliment a la Llei de Memòria Històrica i a la Llei de Memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

EL SUPORT DE VALÈNCIA AL POBLE SAHRAUÍ

També ha tramitat el Ple una altra moció d'urgència, en la qual s'ha assenyalat «el suport de l'Ajuntament de València al poble sahrauí en la seua justa lluita pels seus legítims drets», i en la qual s'ha instat al govern d'Espanya «que continue defensant davant l'ONU el pla de pau per a la lliure determinació del poble sahrauí». Com és conegut, el passat 13 de novembre, les Forces Armades marroquines van violar l'acord d'Alto-el-foc signat entre les dues parts del conflicte al Sàhara Occidental (Front Polisario i el Marroc).

La proposta ha sigut recolzada de manera unànime per tots els grups presents en la votació: Govern (Compromís i PSPV), PP i Ciutadans, atés que de nou el grup Vox ha abandonat l'Hemicicle després d'aprovar-se la urgència de la moció, amb la qual tampoc estaven d'acord. El regidor de Ciutadans Javier Copoví ha assenyalat la condemna del seu grup «a les accions del Regne del Marroc» i ha instat que «Espanya assumisca la seua responsabilitat amb el Sàhara Occidental», mentre que la regidora del PP Paula Llobet ha reclamat «el cessament immediat d'hostilitats» i ha fet una «crida a les parts a la contenció i al diàleg».

La regidora Maite Ibáñez ha recordat «la tragèdia que el poble sahrauí porta patint des de 1975» i les «múltiples i reiterades les resolucions de l'ONU reconeixent el dret d'aquest poble a decidir el seu futur lliurement». «El nostre país té un deute històric amb el poble sahrauí», ha afirmat la delegada, qui ha recordat el suport de l'Ajuntament de València des de l'inici de la cooperació municipal en 1995.

L'acord plenari assenyala que «el problema del Sàhara Occidental ha de ser solucionat conforme el Dret Internacional», i exigeix «el respecte als drets humans en els territoris ocupats». Així mateix s'assenyala el compromís d'«incrementar l'ajuda alimentària i la cooperació amb la població sahrauí que resisteix en condicions infrahumanes en els campaments de refugiats». L'acord es remetrà a l'ambaixador del Marroc, a les autoritats sahrauís, al Govern espanyol, a la UE i al secretari general de l'ONU.

El debat plenari ha conclòs amb la presentació d'una moció d'urgència per part del PP en la qual demanava la creació d'una comissió d'investigació sobre un informe provisional d'auditoria integral de la Fundació València Activa del Pacte per a l'Ocupació. La urgència ha sigut rebutjada pel Ple, després que l'interventor municipal haja pres la paraula per a advertir que obrir aquest debat podria vulnerar la normativa vigent i els principis ètics de confidencialitat, atés que el document en el qual el PP ha basat la seua proposta és «un mer paper de treball, ja que encara no es disposa dels informes definitius, que estaran llestos el mes vinent de desembre», tal com ha afirmat. Malgrat això, el PP ha votat a favor de debatre la moció, Ciutadans i Vox s'han abstingut, i el Govern ha votat en contra, per la qual cosa la proposta ha decaigut.

Destacats