València comptarà amb un Consell del Disseny per a millorar l'espai públic

El Consell treballarà orientant a l'Ajuntament per a prendre decisions sobre l'harmonia visual en la ciutat

Guardar

consejo del diseño gómez ibáñez
consejo del diseño gómez ibáñez

Després de la denominació de la ciutat de València com a Capital Mundial del Disseny en 2022, l'ajuntament ha començat la creació d'un Consell del Disseny. Aquest consell, que en principi es posarà en marxa a partir del 2021, té com a objectiu treballar des del mateix ajuntament per aconseguir una ciutat visualment més amable i neta. Aquest consell aportarà idees i propostes específiques sobre millores a la ciutat basades en el disseny.

Ha sigut aquest mateix matí quan les regidores Maite Ibáñez, d'Acció Cultural; i Sandra Gómez, d'Urbanisme i vicealcaldessa de València, han presentat aquesta nova proposta. La creació del consell, com ha explicat Ibáñez, es durà a terme en dues fases diferenciades.

En primer lloc, hi haurà un període per a analitzar i estudiar l'estat del mobiliari urbà i la resta d'elements visuals a la ciutat. Encara que no està definit, aquesta anàlisi es farà probablement a través d'un concurs públic de l'ajuntament.

La segona fase començarà amb la creació del consell, que estarà compost per persones de perfils multidisciplinaris, des del món de l'arquitectura, l'urbanisme, la teoria... persones amb propostes per a millorar la ciutat. S'estima que a partir de l'any 2021 el consell estiga creat, amb vista al fet que estiga en ple funcionament per al 2022, en el qual València serà capital del Disseny, però que continue treballant més endavant. La regidora d'Acció Cultural ha assenyalat que l'objectiu no és treballar per al 2022, sinó continuar cap al futur per a anar realitzant millores a la ciutat progressivament.

Un projecte de disseny transversal

La vicealcaldessa ha explicat que els objectius de la creació del Consell de Disseny seran orientar, realitzar informes i, al final, aconsellar a l'Ajuntament perquè duga a terme iniciatives de millora de l'entorn públic, però també privat. Mesures com l'actualització del mobiliari urbà, ordenances sobre cartelleria i publicitat...

Actualment València ja compta amb lleis que protegeixen certs espais, sobretot els de caràcter històric, amb certes limitacions sobre la publicitat i l'harmonia, però el Consell farà que aquestes mesures vagen més enllà. Podran dur a terme mesures transversals des de l'Ajuntament, per a pal·liar la falta d'harmonia general i neteja visual de la ciutat, o millorar la integració de nous elements en l'espai urbà.

Destacats