València compra habitatges per destinar-les a lloguer social

La Junta de Govern aprova demà el plec de condicions per a l’adquisició d’habitatges destinats a la població en situació de vulnerabilitat

Guardar

0917 Lozano Compra vivenda (4)
0917 Lozano Compra vivenda (4)

La Junta de Govern Local aprovarà demà el plec de condicions per a la compra de vivendes "amb la finalitat de promoure el lloguer social" i "donar solucions de l'habitatge als col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat", segons ha explicat este matí en roda de premsa la regidora de Vivenda, Isabel Lozano. L'edil ha afirmat que l'Ajuntament compta amb 150 vivendes socials, mentre que 1.390 persones estan inscrites en el registre de demandants de vivenda, per la qual cosa "eixe desequilibri hem de corregir-lo".

Lozano ha presentat este dijous el plec de condicions per a l'adquisició de vivenda social per part de l'Ajuntament que aprovarà demà la Junta de Govern "per destinar estes vivendes al pla municipal d'accés a la vivenda, és a dir, estan destinades específicament a la població en situació de major vulnerabilitat social i de més necessitat". Es tracta "d'una altra de les mesures per incrementar el nombre de vivendes públiques de la ciutat de València", ja que "les polítiques públiques de vivenda són un conjunt d'accions molt diverses, no és només un únic tipus d'acció".

La regidora ha ressaltat que "actualment l'Ajuntament compta amb només 150 vivendes socials i, per tant, és evident amb aquesta xifra la necessitat que tenim d'incrementar la vivenda pública". D'altra banda, "tenim 1.390 persones en el registre de demandants de vivenda", així que "eixe desequilibri hem de corregir-lo amb polítiques actives de vivenda com esta que presentem".

Aquest projecte d'adquisició d'habitatge s'emmarca en el Pla Estratègic de Vivenda, concretament en la seua estratègia número 3, sobre l'increment de l'oferta de vivenda protegida i assequible a la ciutat de València, i en l'acció 3.2.4, sobre l'adquisició de vivendes en oferta pública de compra, "que és exactament el que plantegem en aquest procediment".

REQUISITS DE LES VIVENDES

Les vivendes objecte de compra han d'estar al municipi de València; el preu d'oferta de l'habitatge no pot ser superior a 100.000 euros i el preu per metre quadrat tampoc pot superar els 1.322 euros; s'ha d'ubicar en sòl urbà i en un edifici que no estiga fora d'ordenació urbanística; no podrà trobar-se en un edifici amb ordre d'execució d'obres de conservació i manteniment o amb un informe d'avaluació que ressenye patologies o danys moderats i greus i, si l'edifici té més de 50 anys, haurà d'obtindre l'informe d'avaluació preceptiu. Es poden adquirir vivendes de nova construcció o de segona mà, però tant els pisos com les zones comuns de l'edifici hauran d'estar en bon estat de conservació, habitabilitat i accessibilitat per ser admeses.

El plec de condicions també establix els criteris que es tindran en compte per valorar i puntuar les ofertes, entre ells l'oferta econòmica, l'accessibilitat —s'accepten vivendes sense ascensor, però només si es troben fins a una segona planta—, la superfície, la certificació energètica, l'estat de conservació dels elements de la vivenda, l'estat de conservació i antiguitat de l'edifici o les característiques i qualitat de l'entorn urbanístic de l'habitatge.

L'Ajuntament compta amb un pressupost d'un milió d'euros per a esta iniciativa i obrirà un termini de presentació de sol·licituds de 20 dies naturals des de l'endemà a la publicació del concurs en el Perfil del Contractant.

"És important recalcar l'essencialitat de la vivenda com a element d'inclusió social de les persones, a més de tindre un treball, ja que són els dos pilars fonamentals de la inclusió social", ha afirmat la regidora. "Les Administracions Públiques cada vegada estem més compromeses a garantir eixe dret a la vivenda i la nostra llei autonòmica per la Funció Social de la Vivenda marca molt clarament eixa obligació que tenim les administracions de promoure i posar a disposició de la ciutadania, especialment la que té més dificultats d'accés, vivenda pública".

MESURES COMPLEMENTÀRIES

Lozano ha recordat així mateix el procediment per a l'adjudicació de vivendes en règim de lloguer assequible, "una convocatòria que pretén crear una borsa de persones que són demandants d'aquest tipus d'adjudicació, que està a punt d'obrir-se el termini de sol·licituds i que adjudicarem una vintena de vivendes municipals que hem rehabilitat i que seran les primeres que seran adjudicades a partir d'eixa borsa que es constituirà d'aquí a poc temps". D'altra banda, l'edil ha destacat el programa Reviure, que es va presentar la setmana passada, "i en este cas estem parlant de vivenda privada que s'incorpora al lloguer assequible i que es nodrirà de persones que estiguen en eixa borsa de lloguer assequible".

A més, la regidora s'ha referit a altres mesures complementàries, com ara el projecte d'allotjaments temporals per a situacions d'emergència i de desnonaments, "un projecte d'apartaments al carrer dels Àngels, al barri del Cabanyal", o "el projecte d'allotjament i de recursos per a persones sense sostre, del qual estem estudiant la ubicació i començarem l'any que ve la redacció del projecte". També s'ha referit a "les opcions de venda de parcel·les, la qual cosa comporta tindre ingressos que podem destinar després per a la compra o rehabilitació de vivenda" i "altres propietats municipals, que en estos moments no són útils i es poden vendre i incrementar el patrimoni".

La responsable de Vivenda ha anunciat diverses "fórmules, com el dret de superfície per a la construcció de vivendes de lloguer assequible, que també explorarem", així com "una altra que estem a punt d'implementar amb la Generalitat, que és la possibilitat d'exercir el dret de tanteig i retracte a l'hora d'adquirir preferencialment des de l'Administració local vivendes que ens puguen interessar a partir de les operacions de compravenda que tinguen lloc a la ciutat, i ací tindrem una dotació econòmica per part de la Conselleria per a aquest objecte d'adquisició directa".

Arxivat a:

Destacats