València aprova demà la guia d'urbanisme tàctic per a la transformació sostenible de l’espai públic

Sandra Gómez destaca que esta guia permet humanitzar l'espai públic amb un estil, un disseny i una identitat pròpia valenciana

Guardar

1018 Sandra Gómez
1018 Sandra Gómez

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha anunciat que la Junta de Govern aprovarà demà la guia d'urbanisme tàctic que permetrà "desenvolupar la transformació sostenible de l'espai públic de la ciutat" i fer-ho amb un document director que ordene, facilite i definisca el criteri de totes les actuacions de caràcter flexible". Així ho ha explicat Gómez qui ha afegit que este document definitiu està a l'abast de totes les àrees de govern perquè es puga realitzar un correcte manteniment i tant el mobiliari com els materials, disseny o jardineres i tipus de vegetació en les actuacions municipals seguisquen els mateixos criteris paisatgístics, com per exemple a la prevista superilla del barri de la Petxina. "Es tracta d'un manual, per a tot l'Ajuntament, que ordena, facilita i defineix totes les actuacions de caràcter flexible i que ens permet recuperar espai públic urbà, però amb una sintonia i un estil únic" ha afegit Gómez.

"Des de Desenvolupament i Renovació Urbana tenim clar que les ciutats del segle XXI ens demanen urgentment la recuperació d'espai públic", per això, ha continuat Gómez, "amb esta guia continuem construint una ciutat més verda, més social i més saludable". En esta línia, ha destacat que per a aconseguir ese objectiu "necessitem continuar desenvolupant polítiques amb una gran trasformació urbana i ferramentes que ens permeten agilitar els processos, i esta guia és una d'elles, ja que s'adapta a la diversitat dels espais i carrers de la ciutat, hem d'apostar pels carrers com espais necessaris per a la convivència, el joc, la inclusió, la cultura... hem de guanyar els espais que estaven ocupats pels vehicles privats i recuperar-los per a la ciutadania, humanitzar els carrers".

"Enfront dels llargs terminis que es necessiten per fer canvis urbanístics a la ciutat, amb esta guia volem oferir una resposta ràpida, que puga donar solució a les demandes de la ciutadania i a més, amb uns criteris tècnics de disseny, de qualitat urbana" ha assenyalat Sandra Gómez. "Les actuacions de reurbanització blanes-flexibles suposen una eina de planificació que possibilita una extensió progressiva, consensuada i la qual s'adapta al nou model urbà, el qual amb un cost ajustat, puguem donar una resposta àgil i efectiva a estos reptes" ha afegit.

Gómez ha recordat que en la línia de l'any 2022 en què València serà la capital mundial del disseny, esta guia servix per a establir un estil propi i reconeixible de la ciutat, des dels colors, el mobiliari, les formes i tot el que forma part a qualssevol actuació d'este tipus, com estan fent altres ciutats com Barcelona o Pamplona". "Partim de la nostra riquesa creativa, de l'artesania local, de la ceràmica valenciana, proposem els colors rojos, ocres i blaus, molt presents en el paisatge valencià, i a més, la rajola gràfica permet un gran desenvolupament de dissenys partint d'una base comuna, amb què enriquim les sèries amb la col·laboració d'artistes i dissenyadors locals dels nostres barris, donant una identitat pròpia a la transformació urbana de la ciutat, ha assenyalat Gómez.

En concret, el llibre d'estil gràfic i senyalització d'esta Guia, definirà el llenguatge gràfic, la senyalització, la carta de colors i les especificacions tècniques de la pintura, així com el mòdul, que en forma de malla reticular extensible, dibuixa la base de la nova distribució de l'espai. Per tant, servix de guia i referència per a la distribució dels elements urbans. A més, cal destacar que s'inclouen un kit de mobiliari urbà adaptatiu i un catàleg d'espècies vegetals que seguixen els criteris de sostenibilitat, optimitzant recursos i conformant composicions i distribucions amables i flexibles, des del punt de vista de l'usuari i del manteniment.

Sandra Gómez ha destacat que el barri de la Petxina serà el primer cas pràctic d'aplicació del document que demà aprovem, i que serà extensiu després a altres actuacions de la ciutat.

Arxivat a:

Destacats