València agilitza l'adequació dels entorns escolars perquè siguen espais “amables, confortables i segurs

Guardar

La vicealcaldessa Sandra Gómez en roda de premsa
La vicealcaldessa Sandra Gómez en roda de premsa

L'Ajuntament ha redactat una guia amb informació suficient per a planificar "de manera àgil" actuacions per a millorar els entorns escolars dels 106 centres públics d'infantil i primària de la ciutat. Aquest document, que contempla la valoració econòmica d'aquestes intervencions i estima que el cost total de totes elles ascendeix a 11.700.000 euros, "permetrà avançar i agilitar l'adaptació dels entorns escolars per a fer d'ells un espai més amable, confortable, i segur per als i les més xicotetes i per a les seues famílies", tal com ha anunciat hui la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, en presentar aquest Pla d'Entorns Escolars Segurs i Saludables.

"Aquest pla, que s'emmarca en la política municipal de recuperar la ciutat per a les persones, atendrà la necessitat d'augmentar l'espai per als vianants al voltant dels centres escolars, així com de reduir la velocitat del trànsit o eliminar-lo. També contempla la instal·lació d'elements de protecció i de joc, i d'equipament i mobiliari, així com la plantació de vegetació", segons ha explicat la vicealcaldessa, qui ha assegurat: "Construïm així una ciutat més adaptada a tots, des d'una perspectiva inclusiva i de gènere, que facilita la cura de les persones, i que cuida també a tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat".

Sandra Gómez ha recordat que aquest pla es gesta arran d'una iniciativa municipal impulsada l'any passat, quan es va actuar en una quinzena de col·legis en diferents barris de la ciutat, realitzant obres de diferent tipus i abast, després d'una primera consulta als centres escolars. "En alguns casos hem realitzat, per exemple, intervencions d'urbanisme tàctic, guanyant espai sobre la calçada mitjançant pintura, barrats de protecció, i nou mobiliari, que ens han permés recuperar espai en poc temps i amb una inversió més modesta. En altres casos, s'han escomés obres de major abast, reurbanitzant aquests espais amb obres definitives d'ampliació de voreres o fins i tot conversions en zona de vianants en els accessos als centres", ha detallat l'edil. Com a exemple, la vicealcaldessa ha citat actuacions com la reurbanització de l'entorn del CEIP Jose Soto Micó, on s'ha convertit en zona de vianants el carrer Beethoven en el tram d'accés al col·legi; o la nova plaça en construcció davant del CEIP Ciutat de Bolònia, al carrer Torrent, les obres del qual finalitzen en breu.

Per a la redacció del Pla d'Entorns Escolars Segurs i Saludables, s'ha recorregut a l'associació ECOREMEDI, amb la col·laboració de diferents entitats com la Federació d'Associacions de Veïns, la Federacion d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAMPA), Colecamins i Mesura. Pel que respecta a la metodologia de treball, s'han estudiat els 106 centres públics d'infantil i primària de la ciutat, amb la finalitat d'estudiar l'àmbit exterior més pròxim al centre; i respecte al treball d'anàlisi, s'ha realitzat a partir de visites "in situ" als centres i presa directa de dades, enquestes a la direcció dels centres i consultes a AMPAs i AAVV.

"Sobre la base d'aquesta anàlisi prèvia (en el qual s'ha considerat des de les dimensions de les voreres i espais per als vianants fins a l'existència de carrils bici pròxims), i a les enquestes s'han redactat una sèrie de fitxes per a cada centre, identificant els aspectes a millorar i en els quals es pot treballar en futures actuacions".

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha donat compte d'aquest pla junt amb de l'encarregat de la seua elaboració, Jose Llopis, i ha remarcat que "l'objectiu d'aquest document no sols és generar entorns escolars segurs, sinó també crear nous espais de convivència en els barris per a tots els xiquets i xiquetes que estudien en els col·legis i per a totes les famílies que els recullen i sociabilitzen a la porta dels centres".

Per part seua, José Llopis ha indicat que "la casuística és molt àmplia". Així, "hi ha col·legis que simplement necessiten un pas de vianants, senyalització, bancs i jardineres, mentre que uns altres, amb voreres en la part d'accés d'un metre i mig, requereixen espai perquè els xiquets i xiquetes, quan ixen de classe corrent o jugant, tinguen aqueix marge de seguretat".

Arxivat a:

Destacats