València Activa incentiva la vocació científic-tecnològica en les xiquetes amb els webinar #DoneStem

Guardar

Pilar Bernabé DoneStem
Pilar Bernabé DoneStem

València Activa incentiva la vocació científic-tecnològica en les xiquetes amb els webinars #DoneStem, amb els quals busca secundar i donar visibilitat a les accions dirigides a lluitar contra la bretxa digital de gènere, destacant la rellevància de les carreres Stem en l'ocupació i la importància de fomentar la visibilitat de referents femenins en aquests camps.

En aquest primer seminari web, titulat 'Visibilitzar i inspirar: #DoneStem' s'han presentat els projectes Technovation Girls i Inspiring Girls, on ha participat la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé; junt amb María José Valero, ambaixadora regional del Technovation Girls Comunitat Valenciana; Paula Gómez de la Bárcena, directora de Inspiring Girls; Marta Ruiz, mentora en Technovation Girls Comunitat Valenciana; Clara Barajas, ambaixadora d'Inspiring Girls València, i María Horness, coordinadora d'Ocupació i Formació a València Activa.

«Hem de treballar per a despertar en edats primerenques la vocació de les xiquetes per carreres Stem, tenim l'obligació de donar visibilitat a referents femenins en aquests camps i, tant Technovation Girls com Inspiring Girls són dos exemples meravellosos de com acostar els camps de coneixement vinculats a les ciències i la tecnologia als nostres xiquets i xiquetes, demostrant que el talent i el coneixement no entenen de gènere», ha explicat Pilar Bernabé.

Segons un informe de l'Institut de la Dona i l'ONTSI, a Espanya només el 2% de les dones ocupades treballa dins del sector tecnològic. També és destacable que la bretxa salarial és major en el sector TIC, d'un 21% enfront del 16% de mitjana en altres àrees. «Les dades parlen per ells mateixos; per això els governs i les institucions s'han d'alinear amb la societat i amb les dones que innoven i desenvolupen projectes d'innovació i tecnologia per tal d'aconseguir la plena igualtat entre homes i dones», ha recalcat Bernabé.

«Sabem que la gran part de professions amb major ocupabilitat estan relacionades amb els camps de la ciència i la tecnologia, i que les professions del futur també estan especialment lligades a aquests camps. No podem deixar les nostres xiquetes fora del mercat laboral del present ni futur. No hem de perdre'ns eixe 50% de talent», ha evidenciat Pilar Bernabé.

LA LLUITA CONTRA LA BRETXA DIGITAL DE GÈNERE

València Activa compta amb diferents servicis i programes per a lluitar contra les bretxes de gènere. Per a això es va crear Treballem Iguals, una plataforma que actua com la primera agència desenvolupament local amb perspectiva de gènere d'Espanya i des de la qual es treballa per a trencar el 'sostre de cristall', acabar amb el 'sòl enganxós' i frenar la bretxa digital.

En concret, des de Treballem Iguals es treballa per a lluitar Un exemple d'ells són les formacions lligades a TecnoDones, com Coders Women Edition o Factory Startup Women.

També des de València Activa es va posar en marxa Espai Lidera un punt de trobada i referència a València per a dones, on podran crear xarxes de treball, rebre formació i assessorament. També donem visibilitat al talent femení de les dones valencianes, i connectem i creem referents que afavorisquen la lluita contra el 'sostre de cristall'.

Technovation Girls CV és un programa dirigit a xiquets i xiquetes i adolescents que fomenta l'aprenentatge a través de l'aplicació dels coneixements necessaris per a resoldre problemes del món real, usant tecnologia. Es tracta d'un concurs en el qual, per equips i amb l'ajuda de mentors/as crearan les seues pròpies apps per a resoldre problemes socials reals.

Inspiring Girls és una Fundació l'objectiu de la qual és augmentar l'autoestima i l'ambició professional de les xiquetes en edat escolar, així com les seues expectatives laborals, ajudant-les a visibilitzar l'àmplia varietat de professions i treballs que existeixen, sense que el fet de ser dona supose cap limitació per a elles, sempre que es basen en el treball i l'esforç. I això ho fa mitjançant la tornada a l'escola de dones professionals de tots els sectors, que els serveixen de referent i model. En els seus quatre anys de vida gràcies a aquest projecte més de 600.000 xiquetes han aprés de més de 26.000 professionals voluntàries.

Destacats