Una protesta exigeix la regularització de les persones migrants "davant la necropolítica i el racisme institucional"

Guardar

fotonoticia_20201219195913_1920
fotonoticia_20201219195913_1920

El moviment #RegularizaciónYa ha exigit aquest dissabte en una concentració a València la regularització de les persones migrants en situació administrativa irregular "davant la necropolítica i el racisme institucional".

L'acte ha tingut lloc aquest 19 de desembre a les 17.30 hores en la plaça de l'Ajuntament de València en el marc de la commemoració del Dia Internacional del Migrant divendres passat 18. Posteriorment, els assistents han organitzat una marxa al voltant de la plaça i han portat pancartes amb missatges com 'Pels drets de les persones migrants', 'No és caritat, és justícia social' o 'Preferisc un emigrant sense papers a un polític molt espanyol pocavergonya'.

Els manifestants han proclamat consignes com "Cap ésser humà és il·legal" i han denunciat "els requisits que s'imposen al col·lectiu migrant per a tenir papers". "Sense papers no hi ha treball, sense treball no hi ha papers", han assenyalat.

En aquesta línia, una de les representants del moviment #RegularizaciónYa, Silvina, ha manifestat: "No som un fenomen, ni un efecte anomenat, ni un problema, ni una invasió o una amenaça". "La gent migra perquè té dret a migrar i les persones migrants som més que la violència que sofrim. Som persones que venim amb una història. Som filles, mares, germanes i som supervivents", ha defensat.

A més, ha instat a "posar el focus en les causes reals de la migració" i ha criticat que aquesta és "una situació que tothom coneix, però a la qual es tanca l'orella mentre aquestes realitats sostenen altres vides de privilegis".

Així mateix, alguns representants de col·lectius adscrits a #RegularizaciónYa han llegit manifestos. Així, el president de Joves sense Fronteres de la Plataforma Intercultural, Camilo Monsalve, ha exigit "igualtat institucional en els drets de les persones migrants" i el cessament del "racisme institucional perquè no som ciutadans de segones ni de terceres".

"No pot ser que sent una persona de pell negra t'acostes a una finestreta i et diuen que tornes dins de cinc anys; si ets més claret, que tornes dins de tres; si ets xinés, en aquest any se t'arregla; i si ets àrab, en dues setmanes crec que ho tens tramitat", ha criticat.

Finalment, l'activista de l'Associació Intercultural de Professionals de la Llar i les Cures, Lola Jacinto, ha puntualitzat: "No demanem caritat, sinó que estem a la recerca de drets com qualsevol altra persona".

A més, ha denunciat que "Espanya no dona llibertat, dignitat i seguretat a les persones migrants" perquè "els tanca en Centres d'Internament d'Estrangers i compta amb un règim especial per a les treballadores de la llar i de les cures sense cap dret que les protegisca".

"No diguem que aquest és un territori segur quan se'ns assenyala de tot el dolent que succeeix i s'usa per a discursos d'odi" ha expressat, al mateix temps que ha conclòs que "les treballadores de la llar i cures som els qui sostenim aquesta societat perquè uns altres i unes altres surten a exercir el seu treball fora de casa, és a dir, surten a produir, perquè sense nosaltres no es mou el món".

Destacats