Una cooperativa d'emprenedors valencians vol impulsar la primera 'electro-linera'

Guardar

Vehículos electricos
Vehículos electricos

AlternaCoop, cooperativa valenciana de vehicles elèctrics compartits, vol posar en marxa en l'àrea metropolitana de València "la primera xarxa de vehicles elèctrics compartits que es recarreguen amb energia solar".

Després de posar a disposició cotxes elèctrics de lloguer, la cooperativa cerca fer un pas més i instal·lar la seua primera "electro-linera", un punt de càrrega per a aquests vehicles que ocupe una extensió de 700 m2 i que funcione gràcies a l'energia solar.

Per a aconseguir els 7.235 euros que necessita l'adequació de l'espai i poder fomentar així noves formes de mobilitat sostenible, estan duent a terme una campanya de micromecenatge en lateuaterra.com que finalitza el pròxim 4 de gener.

"La mobilitat sostenible és un dels eixos centrals sobre els quals s'ha de treballar en la lluita contra el canvi climàtic. Necessitem evolucionar com a societat i buscar altres formes alternatives de desplaçament que sobrepassen el vehicle privat, que actualment es troba un 95% del temps parat. En paral·lel al foment del transport públic, el vehicle elèctric compartit pot ser una de les nostres alternatives", explica Vicent García, actual president d'AlternaCoop, que al costat de Núria Vázquez, Rafa Esteve i Melchor Monleón, entre altres, van fundar la cooperativa en 2017.

Enguany, AlternaCoop ha començat la seua activitat econòmica oferint, a través d'una app, el lloguer de vehicles elèctrics que es troben distribuïts per l'àrea metropolitana de València.

Un dels fonaments de la cooperativa és el foment de l'ús d'energies netes, com l'energia solar, per a fer funcionar els vehicles elèctrics. "En el nostre eCoworking, situat a Albalat dels Sorells, tenim una teulada de 700m2 en el qual volem instal·lar 12 plaques fotovoltaiques de 315 Wp per a crear aquesta primera 'electro-linera'. Per cada placa es carregaria la bateria d'un vehicle que podria recórrer 75 km al dia", comenta Juan Peris, un altre dels promotors del projecte.

"En un any, sumaria un total 27.370 km, la qual cosa significa un estalvi anual d'aproximadament 9.000 kg d'emissions de CO2 que produiria un vehicle de combustió", afig.

'ELECTRO-LINERA'

Segons asseguren els promotors, la potència de la instal·lació fotovoltaica de l'electro-linera' augmentarà si superen el seu objectiu de finançament, pujant aproximadament 315 Wp per cada 500 euros addicionals que aconseguisquen.

Amb la campanya de micromecenatge, AlternaCoop espera aconseguir, com a mínim, 7.235 euros, la quantia necessària per a poder adquirir i instal·lar els panells d'energia solar. La iniciativa està activa fins al 4 de gener en lateuaterra.com, la primera plataforma de micromecenatge especialitzada i dedicada a projectes que cuiden, respecten i milloren l'entorn més pròxim.

Lateuaterra.com segueix el funcionament de les plataformes de micromecenatge tradicionals de donatius i recompenses. Els promotors dels diferents projectes envien les seues idees amb una descripció i un pressupost per a dur-la a terme. Un comité tècnic valora que el projecte siga realment beneficiós per al medi ambient, complisca la normativa i no produïsca petjada de carboni.

El promotor té 39 dies per a donar a conéixer la seua proposta i aconseguir l'objectiu de finançament fixat per a desenvolupar-la. Durant aquest temps, qualsevol persona podrà aportar una quantia al projecte, per la qual rep una xicoteta recompensa. La suma de les aportacions individuals fa possible que les iniciatives tiren avant.

Destacats