Una cita amb els 5 millors cuiners espanyols en Pintxos Experience en el Veles e Vents

Guardar

pintxos_experience_2
pintxos_experience_2

Amstel Or porta a València per primera vegada la Pinxos Experience, un esdeveniment gastronòmic que reunirà a alguns dels més destacats referents de la cuina en miniatura amb xefs i restauradors valencians durant els dies 23 i 24 de gener en Veles e Vents, pol d'innovació i formació gastronòmica en la ciutat.

Després del seu pas pel País Basc, Madrid i França, arriba a València aquesta trobada que es realitza en col·laboració amb el Campionat de Pinxos Amstel Or · Euskal Herriko Txapelketa. Un reconegut certamen que enguany ha celebrat la seua onzena edició i el llibre de la qual Pinxos 2017 recentment ha rebut el 2º premi en el certamen Gourmand World Cookbooks Awards.

L'inici d'aquesta experiència serà el 23 de gener amb una sessió oberta al públic, en la qual cinc dels màxims exponents de la gastronomia en miniatura oferiran una sèrie de xarrades per a cuiners i restauradores, incloent-hi demostracions culinàries i casos pràctics.

La jornada començarà amb Miguel Espinosa, del restaurant El Albergue (Calahorra). Amb quasi una vintena de guardons en certàmens nacionals i internacionals (per exemple, ha sigut finalista del Campionat Mundial de Pinxos i Tapes del 2008 i ha obtingut diversos reconeixements en el Concurs Nacional de Pinxos de Valladolid del 2006, 2007 i 2009), exemplificarà en episodis de la seua trajectòria com crear un bar de pinxos des de zero.

Íñigo Elorriaga, del Restaurant Boroa (1 Estel Michelin i 2 Sols de la Guia Campsa) situat en Amorebieta, ha treballat amb figures com Torreblanca, Mugaritz o Berasategui. Entre altres premis, ha sigut Subcampió en el Concurs Nacional de Pinxos de Valladolid 2008 i Premi a la tapa més avantguardista en 2013. En la seua visita al Veles e Vents, donarà les claus de com fer rendible un bar de pinxos.

El President de l'Associació de Sommeliers d'Euskadi, Íñigo Suárez, ha aportat els seus coneixements per a cridar l'atenció sobre la relació entre la cervesa de qualitat i el servei de pinxos 'premiun' com un factor de valor per al negoci.

Li donarà el relleu David Rodríguez, del restaurant Danako (1 Sol de la Guia Repsol) situat a Irun. Semifinalista com a Cuiner de l'any en 2010, 2012 i 2015, entre altres reconeixements, ha estat classificat quatre vegades en la final del Concurs Nacional de Pinxos de Valladolid. A més, la seua proposta va ser triada la més estètica en el campionat de Pinxos d'Euskal Herria en 2015. Precisament, del component visual parlarà en les xarrades de la Pinxos Experience València, comentant com la imatge pot ser un potencial per a les vendes.

Iban Mate, amb una dilatada trajectòria en diversos restaurants d'alt nivell de França i Espanya, actualment és propietari Restaurant Xerbera (Besain) i compagina la seua labor en els fogons amb la docència com a formador de cuina i tast en el Basque Culinary Center. En la trobada aportarà una visió de la relació entre els productes locals i la cuina en miniatura.

cocineros_pintxos_experienceAquesta primera jornada es completarà amb Raúl Vicente. Després de 17 anys d'experiència en restaurants de diferents especialitats (cuina de muntanya, mediterrània, de fusió...), des del 2014 exerceix com a assessor gastronòmic per a locals però també per a marques i productes relacionats amb la restauració. En la seua demostració abordarà la relació de la quarta gamma amb els pinxos, com aquesta pot ser un punt de partida perquè el cuiner desenvolupe la seua creativitat.

UNA PROPOSTA PER A IMPULSAR EL DINAMISME DEL SECTOR DE LA RESTAURACIÓ VALENCIANA

En la seua línia d'accions per a contribuir a la dinamització del sector de l'hostaleria, HEINEKEN Espanya, a través de la seua marca Amstel Or, impulsa aquesta trobada amb professionals de primer nivell per a aportar i inspirar noves oportunitats de creixement als restaurants i cuiners valencians.

La cervesa guarda una relació directa amb l'hostaleria, amb la gastronomia com a avantguarda d'aquest sector, i amb el turisme. La cervesa suposa entorn d'un 25% de la facturació mitjana d'un local d'hostaleria, xifra que aconsegueix el 40% en establiments amb menys de deu empleats. Segons dades de la Conselleria d'Economia (2014), hi ha més 53.000 bars i restaurant a la Comunitat Valenciana i la seua activitat de l'hostaleria suposa un 9% del PIB. La mitjana d'aquests locals per cada habitant, un per cada 93 habitants, és molt superior a la mitjana espanyola, que se situa en 1 per cada 160.

Aquestes xifres expliquen la força de la restauració i la seua importància en la creació d'ocupació, no solament a la Comunitat sinó en tot el país. Els subsectors dels bars, restaurants, cafeteries, col·lectivitats i càtering manifesten un creixement per sobre del 5%. I, segons la EPA (Enquesta de Població Activa) del tercer trimestre del 2016, la restauració empra a prop d'1.257.000 persones. Però una característica del sector a Espanya és que, a diferència d'altres països on proliferen les cadenes i franquícies, el 90% de les empreses de restauració són PIMES i microempreses, segons dades de la Federació Espanyola d'Hostaleria. A més, la gastronomia com a avantguarda de l'hostaleria, és un dels principals atractius per al turisme estranger en el nostre país.

Això afavoreix una oferta àmplia i diversa, amb gran competència entre les diferents propostes, provocant un fort dinamisme i una evolució constant.

EL VELES E VENTS ACULL UNA DEMOSTRACIÓ GASTRONÒMICA DE PRIMER NIVELL DE LA MÀ DE LA PINTXOS EXPERIENCE

pintxos_experience_4Aquesta edició especial de la Pinxos Experience tindrà la seua segona fita el 24 de gener amb una vetlada irrepetible. Els cinc cuiners que participen en aquest esdeveniment oferiran en el Veles e Vents un sopar maridat amb Amstel Or.

Mitjançant diferents preparacions ideades per Espinosa, Elorriaga, Rodríguez i Mat, totes elles guardonades i distingides en diferents competicions culinàries, es confeccionarà un menú que ofereix un panorama de la millor gastronomia en miniatura. Una disciplina en auge, que aconsegueix conjugar en preparacions d'elaborada tècnica i estètica, els sabors més tradicionals amb la innovació. En presentacions de xicotet i mig format, es condensa el caràcter de la nova cuina espanyola, un dels actius més potents en la projecció cultural del país a nivell nacional i internacional.

Després d'aquest esdeveniment i fins al 29 de gener, la Pinxos Experience es trasllada al restaurant La Marítima, situat en el Veles e Vents. La resta de la setmana, els qui vulguen conéixer algunes de les millors preparacions de cuina en miniatura d'Espanya, podran degustar diverses de les receptes d'aquesta trobada gastronòmica, interpretades per dos referents de la cuina valenciana, els germans Javier i Jorge d'Andrés.

Destacats