Un total de 640 detinguts per violència masclista durant l'estat d'alarma en tota la Comunitat Valenciana

El territori valencià, amb 640 detinguts, sols està per davall dels 1028 de la Comunitat de Madrid i els 715 d'Andalusisí la tercera autonomía con más detenidos por violencia machista

Guardar

violencia_machista
violencia_machista

Durant els anteriors mesos, i des que es va decretar l'estat d'alarma, les unitats especialitzades en violència de gènere pròpies de la Policia Nacional han detingut en tota la Comunitat Valenciana a un total de 640 persones i han tramitat unes 49.915 denúncies en tota Espanya durant tot el període de l'estat d'alarma decretat pel president del Govern el passat 14 de març arran de l'expansió de la pandèmia causada pel coronavirus.

D'aquesta manera, en tota Espanya, 8.790 persones han estat detingudes i al final, 8.412 ha estat el nombre total de denúncies rebudes per la Policia Nacional durant aquests tres mesos, període en el qual s'han realitzat més de 245.000 contactes amb víctimes i més de 70.000 controls, segons les dades que ha facilitat la Policia Nacional amb motiu del final de l'estat d'alarma.

Respecte als detinguts, des que es decretés aquesta situació, el cos de la Policia Nacional ha detingut a 8.790 persones, i d'aquesta manera, les comunitats autònomes on més detencions i arrestos s'han realitzat han estat la Comunitat de Madrid amb els seus 1.028 detinguts, Andalusia amb 715 seguits dels 640 detinguts de la Comunitat Valenciana. En quarta posició, Canàries amb uns 335 arrestats. Quant a les províncies, Alacant ha estat la província espanyola en la qual més persones s'han detingut amb uns 389, seguits dels 238 de València i els 231 de Cadis. El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat de la Generalitat Valenciana, Alberto Ibáñez, afirma que "en les comarques del sud és on més recursos i centres hem obert els darrers 5 anys, però, hem de continuar desplegant la resta de mesures i millorant la coeducació".

Com veu la Generalitat i la seua secretaria autonòmica d'Igualtat i Diversitat que la Comunitat Valenciana haja sigut la tercera autonomia amb més detinguts per violència masclista durant l'estat d'alarma amb un total de 640? Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat afirma que "malauradament, l'estadística de denúncies o detencions en un conflicte polític com la violència masclista només pot mesurar el grau de confiança en les institucions", de la mateixa manera que "encara hui queda molta atrapada en els murs invisibles de l'àmbit domèstic, privat i família".

"Al setembre en la reunió anual del ‘Pacte Valencià de Violència de Gènere i Masclista’ analitzarem el compliment de compromisos que el conjunt de la societat ens hem corresponsabilitzat", afirma Ibáñez, qui a més agraeix el gran esforç "de les treballadores durant la pandèmia i com s’han adaptat davant l’empitjorament", així com, "la tensió que s’ha viscut en molts contextos de violència".

Si ens fixem en el nombre de denúncies tramitades, el total s'acosta gairebé als 287.000, al que ha contribuït amb major incidència les autonomies d'Andalusia amb 68.267 denúncies, la Comunitat de Madrid amb 56.512 i els 49.915 de la Comunitat Valenciana. De la mateixa manera, les telefonades al número de telèfon d'atenció integral a víctimes de violència de gènere durant l'estat d'alarma, entre el 14 de març i el 31 de maig, han registrat un increment del 41,4% respecte al mateix període de 2019. En aquest període, el 016 va rebre 20.732 alertes per telèfon, un 41,1% més que les 14.662 rebudes en el mateix període de 2019.

Tot i que ja en maig, en període de desescalada, diferents autoritats del govern espanyol alertaven l'espera d'un repunt de violència física, les telefonades durant el mateix mes van registrar un descens del 4,5% respecte a abril. No obstant això, tot i aquesta lleugera baixada, la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, així com la ministra d'Igualtat, Irene Montero, van subratllar que no es podia abaixar la guàrdia perquè s'esperava un "repunt" de violència física a causa de la sensació de pèrdua de control dels agressors sobre la víctima i els seus fills.

"El confinament ha comportat situacions de major tensió a les cases on hi ha violència masclista, però, sens dubte, si m'agradaria destacar en el balanç l'increment de denúncies per l'entorn. Símptoma que assumim el primer acord del Pacte Valencià; la violència de gènere és un conflicte polític i social que hem d'abolir plegats", declara Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat.

Destacats