Un total de 37 projectes es reparteixen 700.000 euros en els V Premis d'Innovació Missions València 2030

El regidor d'Innovació, Calos Galiana, ha participat este matí en l'acte de lliurament dels guardons, celebrat en l'espai d'innovació Las Naves

Guardar

1214 Premis Missions
1214 Premis Missions

Un total de 37 projectes d'innovació orientats a Missions, 20 d'ells premiats i 17 subvencionats, han sigut reconeguts aquest matí en el lliurament dels V Premis d'Innovació Missions València. El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement, Carlos Galiana, ha assistit a l'acte de lliurament de les subvencions i premis, que ha tingut lloc en l'espai d'Innovació Las Naves.

L'Ajuntament va seleccionar el passat 27 de novembre un total de 17 projectes d'innovació que rebran subvencions per un import de més de 600.000 € i que es desplegaran durant 2021. Així mateix, es va aprovar el reconeixement a altres 20 iniciatives innovadores desenvolupades durant 2019, que es repartiran 72.500 € en premis. En total, quasi 700.000 euros. Tal com ha subratllat el regidor Carlos Galiana, és la primera vegada que l'Ajuntament orienta les seues subvencions anuals a la innovació, i el seu sistema de reconeixements al marc estratègic Missions València 2030 en cerca de projectes d'innovació social i urbana amb impacte en les futures missions de la Unió Europea i de la ciutat de València. Missions, totes elles, orientades a millorar la vida de les persones.

Els 17 projectes subvencionats «apunten a la resolució de problemes urbans i socials els grans reptes dels quals són millorar la salut de les persones, la sostenibilitat de l'entorn i la solidaritat per a reduir qualsevol mena de desigualtat. A tot això aspira la innovació social que es promou des de l'Ajuntament», en paraules de Carlos Galiana. La cerimònia de lliurament dels premis i subvencions ha sigut retransmesa en directe pel canal Youtube de Las Naves.

Les iniciatives reconegudes presenten propostes de diferent caràcter: des de projectes de nutrició que lluiten contra l'obesitat infantil, a accions que advoquen per platges sense plàstics, dades obertes per a controlar els gasos d'efecte d'hivernacle, o programes d'inclusió... entre altres. Les 17 innovacions socials i urbanes subvencionades proposades per les diferents iniciatives i projectes desenvolupats durant 2021 són: TEC, Ecotira, Platges Sense Plàstic, Climòmetre, Connect@verd, i Eco-social Food Delivery (tots ells de la modalitat Ciutat Sostenible), ENPIV, Motion Lab,STI, Mihsalud Tech i NeuroDiverSI! (de Ciutat Saludable) i En Dansa, Cultura és vida, Plataforma Inclusiva Creativa Online, València Immaterial, Domèstiques, i La Masovera (de Ciutat Compartida).

Per part seua, els projectes premiats rebran entre tots 72.000 €. Aquests són alguns d'ells, desplegats durant 2019: Veolo, A la lona de València, On the move, Generant ocupació des de l'acompanyament, d'Integras, URBANREC, Dades per a una Ciutat Compartida, o Vides creuades. A més, s'ha fet lliurament també de premis a la Parròquia La nostra Senyora dels Àngels (categoria de Col·legis), i a investigacions universitàries relacionades amb les agències de col·locació, amb Ciutat Vella i amb l'electrificació de les barques de l'Albufera (categoria d'Universitats).

37 PROJECTES D'INNOVACIÓ

Les innovacions socials i urbanes subvencionades proposades per les diferents iniciatives i projectes desenvolupats durant 2021 són:

-TEC, de Cooperativa de Servicios Energéticos CYC: App de Transició Energètica en Comunitat que promou solucions ciutadanes per a la Transició Energètica i que permet la trobada entre ciutadà-empreses-administracions-acadèmia amb un enfocament "glocal" que informa i actualitza sobre els reptes globals de la Transició Energètica mentre connecta iniciatives locals i de tot el món.

-Ecotira, de CERAI: Creació d'una central de compres ecològica en MercaValència que supere l'atomització de les iniciatives productives ecològiques i millorar la connexió amb el teixit econòmic del municipi en un entorn de competència cooperativa.

-Platges Sense Plàstic, d'Associació Bioagradables: investigació sobre l'origen dels residus de microplàstics a nivell de plenamar i de fems que es troben a les platges de la ciutat de València amb la finalitat de solucionar la dinàmica dels fluxos de residus i detectar la seua procedència abans d'arribar a les nostres costes, a més de conservar l'ecosistema i sensibilitzar a la societat.

-Climómetro, d'Associació Mesura: Observatori del Canvi Climàtic del municipi amb l'objectiu d'establir una plataforma que continga les dades necessàries i obertes per a realitzar de manera precisa i rigorosa quantificacions dels Gasos d'Efecte d'hivernacle que servisquen com a base per a l'establiment i seguiment de polítiques i plans d'acció amb el Canvi Climàtic.

-Connect@verd, de Green Urban Data: Plataforma oberta digital de suport al disseny optimitzat i col·laboratiu de la infraestructura verda i blava de la ciutat de València secundant així el desenvolupament del Pla Verd i de la Biodiversitat de València amb la base dels ODS i l'Estratègia Urbana de València i introduint metodologies basades en Design Thinking i tecnologies innovadores en els processos de planificació i disseny de la Infraestructura Verda Urbana i Periurbana.

-Eco-social Food Delivery, de Veterinaris sense Fronteres: Food-delivery alternatiu al model insostenible actual a través d'una cooperativa amb menús sans, nutritius i accessibles.

-ENPIV, de CODiNUCoVa: Innovació social amb impacte en hàbits saludables que proposa canvis en els centres d'atenció primària per a una avaluació nutricional i mapatge de la situació actual de l'obesitat infantil a la ciutat de València.

-Motion Lab, d'Associació València Movement: Innovació pedagògica per a una educació inclusiva que crea un espai permanent d'investigació per a incidir en les causes de l'obesitat infantil i el sedentarisme i ajudar a un envelliment actiu.

-STI, de Science Fantasy S.L.: Solució Tecnològica Intergeneracional que uneix a àvies i avis amb els seus néts i nétes fomentant la creativitat i reduint la soledat no desitjada, així com les bretxes digitals.

-Mihsalud Tech, de ACOEC: Construcció d'una ciutat saludable a través de la dinamització comunitària en entorns vulnerables.

-NeuroDiverSI!, de Javier Perís Escribá: Desenvolupament de nous mètodes que impacten en la millora de l'accés al món laboral de les persones amb neurodiversidad.

-En Dansa, de Fent Estudi Coop. V.: Metodologia innovadora per a adaptar el Barri Natzaret a les necessitats de les persones majors sobre la base de la incorporació de la percepció corporal i la dansa comunitària i crear instruments d'intervenció i avaluació que aconseguisca ciutats més inclusives.

-Cultura és vida, de CODIFIVA: App que centralitza les condicions d'accessibilitat dels esdeveniments culturals i el tipus d'experiència que tindran les Persones amb Mobilitat Reduïda desenvolupant pautes i condicions que augmenten de manera significativa la seua participació en els esdeveniments culturals.

-Plataforma Inclusiva Creativa Online, de Javier La Casta Vilar: Plataforma creativa online que potencie a les persones amb discapacitat intel·lectual creant sinergies entre empreses i associacions per a aconseguir una inclusió reeixida i la reducció de desigualtats laborals de persones amb discapacitat intel·lectual.

-València Immaterial, d'Aida Vizcaíno Estevan: Noves formes de cogestió, governança i participació ciutadana aplicades a la gestió del patrimoni i dels actius immaterials contribuint a modificar la mirada de la ciutadania sobre el patrimoni de la seua ciutat. La proposta innovadora uneix tecnologia, patrimoni immaterial i gestió de comuns urbans.

-Domèstiques, de CREARQCIO Coop. V.: Innovació en modalitat d'accés a l'habitatge amb col·laboració públic-comunitària mitjançant cooperatives d'habitatge en cessió d'ús que crea una oportunitat per a enfrontar l'habitatge des de la perspectiva dels comuns urbans i introduir aquestes experiències en la realitat valenciana.

-La Masovera, de la Cooperadora Coop. V.: Innovació en l'accés a l'habitatge mitjançant plataforma immobiliària de referència en les alternatives d'accés a l'habitatge i les tinences intermèdies, per a la consolidació d'un parc d'habitatge social i no especulativa, amb l'objectiu d'entendre l'habitatge com un dret bàsic i no un bé de consum.

Per part seua, els projectes premiats rebran entre tots 72.000 euros. Aquests són alguns d'ells, desplegats durant 2019:

-Veolo, de María José Sales. Kit de mesures i senyalització per a comerços de la ciutat i centres educatius que mesura la concentració de l'aire.

-A la lona de València, d'Associació Rincón Velluters. Integració laboral de persones amb diversitat funcional afectades per una malaltia mental greu mitjançant el reciclatge de lones publicitàries d'esdeveniments esportius mitjançant manufactura artesanal per a la seua reutilització com a bosses i complements.

-On the move, de Jorge García Reig: Sistema per a transmetre i emmagatzemar a la ciutat tota l'energia sobrant per a posteriorment poder ser utilitzada pel mobiliari urbà que la requerisca.

-Generant ocupació des de l'acompanyament, de Integras: Inserció soci-laboral de dones que presenten especials dificultats d'accés al mercat laboral, per estar en situació o risc d'exclusió social, especialment dones víctimes de violència de gènere o, dones d'ètnia gitana i dones migrants, a través de l'acompanyament i el suport durant tot el seu itinerari.

-URBANREC, d'Associació d'Investigació de Materials Plàstics i Connexes - AIMPLAS: Nous enfocaments per a la valorització dels residus voluminosos urbans en productes reciclats d'alt valor afegit. El projecte s'ha centrat en el reciclatge de 4 materials: l'espuma de poliuretà, plàstics rígids, tèxtils i fustes que ha permés obtindre productes reciclats d'alt valor afegit com a adhesius, dissolvents o additius mitjançant solucions innovadores de reciclatge mecànic i químic.

-Dades per a una Ciutat Compartida, d'Associació Mesura: ús de dades individuals desagregades de qualitat per a generar informació i coneixement de cara a prendre decisions equitatives en comunitat, posant l'accent en la població més vulnerable: majors i renda baixa.

-Vides creuades, de la Cooperadora Coop. V.: Plataforma que pretén visibilitzar, connectar i construir els relats que habiten un territori (Barri de Orriols) per a avançar en el reconeixement de la diversitat cultural, el respecte per la diferència, la integració social i la convivència.

Destacats