Un nou Bonica Fest amb els "reviscolats" mercats i el "producte de proximitat" en el centre

El Regidor de Comerç, Carlos Galiana, espera que l’any que ve siguen 14 en comptes de 13 mercats, i fins i tot 15 “en aquesta legislatura”

Guardar

Un nou Bonica Fest amb els "reviscolats" mercats i el "producte de proximitat" en el centre

Enguany ha sigut el Mercat de Castella, en Tres Forques. Cada any -des de fa quatre-, un dels mercats municipals de la ciutat és el primer d'un recorregut per varis de les principals personalitats polítiques. Un acte per a donar visibilitat a un festival únic i d'un únic dia, que cada any atrau més gent i s'ha convertit en una espècie de símbol de la revitalització dels barris: el Bonica Fest.

El Regidor de Comerç, Carlos Galiana, ha celebrat que malgrat les "pluges" dels passats dies, finalment, s'ha pogut celebrar el festival "dels productes de proximitat": "Els mercats són el millor punt per a aprendre a menjar bé".

L'hora oficial d'inici és a les 20h, però mitja hora abans ja comença a arribar gent al Mercat de Castella -a més de la comitiva política-. Al costat de Galiana, estan molts altres regidors del Rialto, com Giuseppe Grezzi, Luisa Notario, Elisa Valía o Aarón Cano, a més de l'Alcalde de València, Joan Ribó. Tots celebren aquest "tipus" de festival, que afig "valor afegit" als mercats i a la mateixa ciutat.

Com en les edicions anteriors, els productes de proximitat i de temporada són els grans protagonistes, a més dels mercats que els acullen. Amb amenaça de pluja -lluny del nivell de la DANA- en l'exterior, dins es conjunyeix la gastronomia amb la música i la gent. Són les 20h i el grup '80 i quants?' ha començat a amenitzar el mercat.

Tots els mercats municipals de la ciutat, excepte els que es troben en obres, participen. També la majoria comparteixen l'inici del festival amb un grup de música: en el pròxim Mercat de Jesús toca 'Coffe and Cigarettes', a Jerusalem 'The Lighters' i una mica més enllà, en Russafa, la 'Batucada Zumbalixe'. Tots, entre les 22.30 i les 23h tenen un segon grup per a continuar amb la música.

Segons ha assenyalat Ribó, aquest tipus d'iniciatives, en sintonia amb la singularitat valenciana, demostren la seua capacitat d'atracció: "Estem treballant per a tindre una alimentació de qualitat, amb productes el més frescos possibles, de Km 0. I la manera de fer-ho és, fonamentalment, mitjançant el Mercat Municipal". L'Alcalde afig que, a més de des del punt de vista alimentari, els mercats són un element molt important també a l'hora de "fer barri", com a "servei fonamental" que volen "desenvolupar".

Aquest 13, el que ve 14

Assegura estar content de l'avanç d'aquests, perquè abans "estaven bastant abandonats", i ara des de la Regidoria de Galiana es fan polítiques concretes. El regidor de comerç assenyala que mitjançant aquest festival, fa quatre anys van començar per "posar en el mapa els mercats", després a parlar "dels seus venedors", després dels "compradors i, enguany, "sobretot del producte de proximitat i de temporada". Una forma de promoure, assegura, una bona alimentació, que pot ajudar a "afrontar problemes com l'obesitat infantil".

Tots esperen que aquesta edició aconseguisca trencar la xifra de la passada, entorn de 60.000 assistents. Esperen, també, poder seguir cada any amb aquest festival, perquè assegura Galiana que és de gran utilitat per a "conscienciar de la importància de consumir productes de temporada i de proximitat", però també per a ensenyar "hàbits d'alimentació saludable" als més xicotets.

Galiana ha assenyalat que "enguany són 13", però el que ve esperen "que siguen 14": "El del Grau ja estarà acabat". Però a més, tenen el compromís de renovar el Mercat de Sant Pere Nolasc, el projecte bàsic del qual ja s'està redactant. Encara que es tracta d'un projecte llarg, espera que "durant aquest mandat" puguen tindre "el mercat número 15", la "niña bonica", per a uns altres Bonica Fest.

Destacats