Un metge de la Fe rep el premi al millor projecte en un programa de formació de l'Harvard T. H. Chan School of Public Health

Guardar

170118_np_la_fe_premio_proyecto_digestivo_harvard
170118_np_la_fe_premio_proyecto_digestivo_harvard

El doctor Diego Álvarez de Sotomayor, resident de quart any del Servei de Medicina Digestiva de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, ha rebut el premi al millor projecte en l'última edició de Principles and Practice of Clinical Research, un programa intensiu de formació en recerca clínica per a professionals sanitaris oferit per Harvard T. H. Chan School of Public Health. És la primera vegada que aquest premi, lliurat el passat mes d'octubre en Salvador (Brasil), ho rep un resident espanyol.

Aquest curs ha tingut una durada de nou mesos i en ell han participat més de 300 persones provinents de més de 20 països, entre els quals figuren els Estats Units, Japó, Alemanya, Itàlia, Espanya, Brasil o Mèxic.

El projecte final del curs ha consistit en el disseny i redacció d'un protocol complet per a un assaig clínic aleatoritzat. Inicialment cada participant proposa un projecte, dels quals s'escullen 12 finalistes que s'han de desenvolupar per a ser exposats de forma oral durant la reunió anual que habitualment té lloc alternativament a Boston o Salvador.

Els projectes han sigut avaluats pel professorat d'Harvard Medical School i Harvard T. H. Chan School of Public Health, que també és l'encarregat de seleccionar al guanyador o guanyadora, a qui se li atorga un certificat i se li ofereix la possibilitat de publicar el protocol de l'estudi en la revista científica associada al curs, a més de l'oportunitat de passar a formar part del mateix com a col·laborador docent.

El treball seleccionat, el títol del qual és 'PROVE trial: a randomized, controlled, double-blind study comparing propanolol versus carvedilol for the primary prophylaxis of variceal bleeding', forma part d'un assaig clínic multicéntrico, aleatorizado i doble cec. Aquesta recerca pretén comparar l'eficàcia clínica del carvedidol contra la del propranolol en la profilaxi primària del sagnat digestiu per varices esofágicas en pacients amb cirrosis.

Concretament, encara que estudis previs han demostrat que el carvedilol pot produir una major reducció de la pressió portal que el propanolol, hui en dia no existeixen assajos clínics que comparen tots dos fàrmacs en termes de paràmetres clínics, com el sagnat o la mortalitat.

Arxivat a:

Destacats