Un 9 d'Octubre per a "tornar a trobar-nos"

Aquest dissabte se celebra el dia per excel·lència de la Comunitat Valenciana en un context social menys marcat per la covid

Guardar

Nou Octubre À Punt
Nou Octubre À Punt

El 9 d'Octubre ja és ací i ha arribat l'hora del retrobament per a milions de valencians i valencianes. Després de més d'un any i mig marcat per la profunda crisi sanitària de la COVID-19, l'elevat percentatge de vacunació permet la celebració del dia gran per excel·lència de la Comunitat Valenciana. A pesar que les autoritats sanitàries obliguen a l'ús de la màscara en interiors i en espais amb aglomeració, en la jornada d'ahir el Consell va flexibilitzar la majoria de les restriccions que encara quedaven vigents.

Amb ganes d'alegries i retrobaments, la societat valenciana viurà des de hui les primeres celebracions per l'anhelat 9 d'Octubre. Des de l'Ajuntament de València, s'han aprovat una sèrie d'actes culturals que commemoraran una de les dates més assenyalades en el calendari festiu dels valencians i valencianes. La pirotècnia, l'Entrada de Moros i Cristians i el tradicional mercat medieval i moltes més coses inundaran la capital valenciana durant aquest cap de setmana.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat que aquesta commemoració “és, en primer lloc, un homenatge a totes les persones que han sigut víctimes d'aquesta pandèmia i que han patit les seues conseqüències socials, econòmiques i emocionals, així com un reconeixement als quals s'han deixat la pell per a cuidar-nos i protegir-nos, professionals sanitaris, serveis públics, entitats socials, gràcies als quals hem pogut emprendre el camí de la recuperació”. Per això, és “el moment de retrobar-nos” i “compartir als carrers” l'eixida de la Senyera, la Processó Cívica i l'ofrena institucional a Jaume I, però “amb la màxima responsabilitat” i “sense oblidar que no ens podem permetre fer un pas arrere”.

D'aquesta manera, en la vespra del dia de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de València no sols exposarà la Real Senyera restaurada, que es podrà visitar de 16.00 a 21.00 hores, sinó que, a més, a la vesprada, la plaça de l'Ajuntament acollirà la mostra de balls, música i cançons valencianes, amb la participació de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, i hi haurà mascletàs nocturnes i castells de focs artificials descentralitzats.

Hui, 8 d'octubre es dispararan tres mascletàs i un castell de focs artificials. Dos a càrrec de les pirotècnies Vulcanoy Alpujarreña, que tindran lloc a les 22.00 hores i la resta de Mediterrani i Zarzoso, a les 23.00. D'altra banda, el 9 d'Octubre serà la pirotècnia Valenciana l'encarregada de disparar tant la mascletà com el castell. Hi hauran dos a les 14.00 hores i un castell de focs a les 23.00 hores.

Els barris de Camins al Grau o Benicalap són alguns dels punts on la pirotècnia serà la protagonista, però no seran els únics. I és que la Diputació de València ha posat en marxa la segona edició de Torna ‘la Llum', el projecte finançat per la corporació provincial i organitzat per l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval) amb l'objectiu de contribuir a la reactivació del sector.

En aquesta ocasió, els espectacles pirotècnics programats per al 9 d'Octubre, amb una duració aproximada d'11 minuts, tindran lloc a Alfafar, Almàssera, Burjassot, Mislata, Moncada, Paterna i Torrent a la comarca de L'Horta; Vilamarxant i La Pobla de Vallbona al Camp de Túria; Ontinyent i L'Olleria a La Vall d'Albaida; Cheste en La Foia de Buñol; Enguera en La Canal; Sueca a la Ribera Baixa; i Xàtiva a La Costera.

“Fem una crida a gaudir d'aquests espectacles des de la màxima responsabilitat individual i col·lectiva, amb l'assumpció de totes les mesures de seguretat vigents i evitant aglomeracions”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. Precisament per aquest últim motiu l'Ajuntament de València, com ja va ocórrer amb els actes festius de Falles, la Gran Fira i en ocasions anteriors, evitarà publicar els emplaçaments exactes dels espectacles.

Castillo de fuegos artificiales
Castillo de focs artificials

9 d'Octubre

El 9 d'Octubre es durà a terme la tradicional baixada de la Senyera per a donar inici a la processó cívica que, en aquesta ocasió, canvia el seu itinerari per a evitar aglomeracions. Així, el recorregut de la processó cívica de 2021 eixirà des de la plaça de l'Ajuntament i, en lloc de seguir cap al carrer Sant Vicent Màrtir, es dirigirà al carrer Barques. Des d'ací seguirà pel carrer Pintor Sorolla per a desembocar als jardins del Parterre, on hi ha parada per a realitzar l'ofrena floral davant l'estàtua eqüestre del Rei Jaume I.

Després del seu pas pel jardí del Parterre, on no entrarà tota la comitiva per mesures sanitàries, la Real Senyera es dirigirà pel lateral dels jardins de la Glorieta cap al carrer Colón, per a seguir pel carrer Roger de Lauria i acabar de nou en la plaça de l'Ajuntament.

Aquest mateix dia tindrà lloc l'Entrada de Moros i Cristians de València 2021. Tal com ha informat la federació, la desfilada se celebrarà el mateix 9 d'Octubre a la vesprada, a les 17.00 hores, i participaran tant les Padrines i les seues Corts d'Honor, com les esquadres, ballets especials o les bandes de música que fan de l'Entrada Mora i Cristina un espectacle únic. “El que no hem pogut preparar ha sigut l'alardo per qüestions administratives. No obstant això, sí que portarem avant altres actes com el mercat medieval”, explicava el president de la federació a Cadena Ser.

El recorregut de l'Entrada de Moros i Cristians també canvia. Ja des del mes de juny es va sol·licitar el canvi de recorregut a causa de les obres que s'estan duent a terme en ple centre històric. No obstant això, aquest nou itinerari serà més ampli i, per tant, més segur. Així, la desfilada arrancarà en la plaça Alfons el Magnànim, per a seguir pel carrer Pintor Sorolla, carrer de les Barques i, finalment, la plaça de l'Ajuntament de València. Es tracta d'una Entrada amb públic, per la qual cosa hi haurà localitats al llarg de tot el recorregut.

Destacats