Sense habitatge, sense llum, ni aigua enfront del Coronavirus

La Fundació Cepaim València reparteix farmacioles amb "gel hidroalcohòlic, màscares i termòmetres" per a frenar l'expansió de la Covid-19 també en els col·lectius vulnerables

Guardar

Persona sin hogar perro
Persona sin hogar perro

Una de les frases més escoltades al principi del confinament era que "el virus no coneixia de classes", però, amb la pràctica, s'ha pogut veure que això no és del tot real. Si bé és cert que el virus afecta de manera lliure a qualsevol ésser humà, no tots estan exposats de la mateixa forma al contagi. Per exemple, un repartidor o una caixera d'un supermercat s'ha demostrat que han estat més exposats al contagi que algú que, almenys, tenia la capacitat de teletreballar. Aquestes diferències s'agreujaven més fins i tot amb l'escassetat de proveïment: qui tenia major nivell adquisitiu podia arribar a pagar fins i tot 25 euros per una mascareta FPP2, mentre que els que no li ho podien permetre havien d'aguditzar l'enginy i fabricar-les de tela, fins i tot sabent que la protecció és menor. Però, què hi ha d'aquells que ni tan sols tenen llar? Les persones, que no tenien habitatge, també havien de confinar-se. I ara, també estan en desavantatge, perquè com poden complir amb les mesures decretades per a frenar l'expansió del Coronavirus? La Fundació Cepaim és una de les organitzacions que més s'ha preocupat per proveir a les persones sense llar durant aquesta pandèmia i que contínua fent-ho.

Des dels dispositius d'emergència de Fundació Cepaim han estat assistint amb ajuda humanitària a les persones que viuen en condicions extremes com en assentaments i barraques sense accés a llum i aigua. Aquesta és una de les labors que porten realitzant des de la seua existència com a organització, però van doblegar l'ajuda de forma més intensa durant el confinament. Els treballadors i voluntaris van decidir fins i tot exposar-se ells mateixos davant els riscos de la pandèmia, però gràcies a l'esforç d'ells i de molts donants van aconseguir atendre en la primera fase de l'emergència a més de 5.700 persones sense llar. Des de l'organització anuncien que l'emergència no ha acabat i que "encara necessiten ajuda per a continuar protegint i atendre les persones més vulnerables que continuen enfrontant les conseqüències del Coronavirus, sense la seguretat d'un habitatge digne".

Amb l'objectiu d'aconseguir una major visibilitat del problema i aconseguir també més fons, Cepaim va llançar la campanya 'Sense Casa Covid-19' en la qual van participar nombroses personalitats influents però també qualsevol persona que volguera col·laborar. La campanya consistia a gravar-se uns segons dient "gràcies", i després d'editar-ho, es va difondre per xarxes i per diferents mitjans. De les múltiples "gràcies" que es poden veure en el vídeo, destaquen les de Pedro Almodóvar, Pedro Alonso (més conegut com a Berlín a la 'Casa de Papel') o Pepe Viyuela.

Gràcies a la campanya 'Sense Casa Covid - 19' es van aconseguir 35.394 euros amb els quals es van poder repartir 6.830 kits. "Els kits d'higiene estaven formats per menjar, tovalloles, roba, bidons per a l'aigua i farmacioles; dins d'aquests repartíem gel, mascareta i termòmetre per a frenar l'expansió del Coronavirus en els col·lectius més vulnerables", diu una treballadora de Cepaim que va participar personalment en els repartiments. "Fins fa unes setmanes seguíem amb els repartiments de menjar, però ara, que la situació ens permet a tots una major mobilitat, continuem fent repartiments higiènics", explica la treballadora. "Dels repartiments de menjar cal destacar la labor que diferents empreses han volgut fer-nos en forma de donació com per exemple Danone. Durant els temps més durs del confinament repartíem plats tradicionals al costat d'aquestes donacions", aclareix.

Aquesta labor no és una qüestió que va terminar en finalitzar l'estat d'alarma. En Cepaim continuen treballant perquè les persones sense llar tinguen mitjans per a combatre també una pandèmia mundial que ha afectat cada estament social. No obstant això els més vulnerables també han de complir els decrets implantats per l'Estat i la Generalitat com l'obligació de portar mascareta en tot moment i són els que més dificultats tenen a l'hora d'accedir als mitjans per a complir-les. Què ocorre quan des del Govern et demanen que 'et quedes a casa' quan, no tens casa? I si no tens accés a màscaretess? En Cepaim tracten de pal·liar aquesta situació.

Coronavirus sin hogar

Destacats