Satse destaca que les infermeres de la Comunitat sí que estan acreditades per a vacunar però en 8 CCAA no

Guardar

Sanitaris a l'hospital La Fe
Sanitaris a l'hospital La Fe

El sindicat d'Infermeria (Satse) ha denunciat que, transcorreguts més de dos anys des de l'entrada en vigor del reial decret conegut com a 'prescripció infermera', huit comunitats autònomes segueixen encara sense acreditar a les seues infermeres perquè puguen vacunar de la Covid-19 "sense obstacles burocràtics o administratius" que perjudiquen l'estratègia prevista pel Govern. En la Comunitat Valenciana sí que ho estan.

A escassos dies que s'inicie al nostre país el pla de vacunació de la COVID-19 previst pel Ministeri de Sanitat, Satse ha constatat que les infermeres d'Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, La Rioja, Madrid i Múrcia, així com a Ceuta i Melilla, "segueixen sense comptar encara amb el suport legal necessari" perquè, una vegada acreditats, puguen indicar i usar medicaments amb totes les garanties i seguretat jurídica, cas, per exemple, de les vacunes contra el coronavirus.

Per contra, Andalusia, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, País Basc i Navarra sí que han reflectit en la seua regulació autonòmica l'estipulat en el Reial decret que regula des de 2018 a Espanya la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part de les infermeres.

Segons el sindicat, l'incompliment del qual s'estableix per la norma estatal per part de les huit comunitats autònomes esmentades es deu a una "clara falta de voluntat política i de reconeixement" al desenvolupament professional a les infermeres, ja que la tramitació administrativa a realitzar per la seua part és "tan senzilla i ràpida" que podria fer-se realitat en uns dies.

A més, Satse ha subratllat que, en el cas d'Aragó, Astúries, Castella i Lleó Extremadura i La Rioja es compta, almenys, amb un esborrany de la regulació, si bé a Galícia, Madrid i Ceuta i Melilla "està encara pendent". En el cas de Múrcia continua també pendent malgrat existir un compromís exprés del president autonòmic perquè estiguera resolt en el mes d'octubre passat.

El sindicat incideix en què el fet que les infermeres no puguen comptar amb la regulació necessària perquè puguen vacunar amb totes les garanties i seguretat jurídica és "especialment greu" en una situació com la que es produirà en els pròxims mesos quan s'administrarà la vacuna de la Covid-19 a milions de persones.

El fet que les infermeres no estiguen acreditats encara per a indicar, utilitzar i autoritzar la dispensació de fàrmacs, com les vacunes, suposa en la pràctica que qualsevol persona ha de tindre abans una necessària prescripció clínica el que comporta "més lentitud, burocràcia i ineficàcia".

"Més problemes i esperes per als pacients i, per descomptat, per a les infermeres i infermers que no tenen encara acreditada una actuació assistencial que realitzen de manera habitual", ha apuntat el sindicat, per a avisar que no hi ha "cap raó al clar desinterés".

Per això, ha tornat a demanar a les comunitats que, "d'una vegada per sempre", donen una "ràpida solució" a un problema que perjudica per igual als professionals i als centenars de milers de persones a les quals atenen cada dia en els seus respectius centres sanitaris i sociosanitaris.

Destacats