Sant Vicent de la Roqueta allotjarà els serveis culturals de l’Ajuntament de València

Guardar

San Vicent Roqueta
San Vicent Roqueta

El monestir de Sant Vicent de la Roqueta allotjarà i reagruparà els serveis culturals de l'Ajuntament de València, que fins ara es troben dispersos en distintes dependències municipals. Així ho han confirmat l'alcalde, Joan Ribó, i els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, que han anunciat que la Junta de Govern Local aprovarà demà una moció sobre la destinació final i els usos de l'edifici, recentment rehabilitat. La planta baixa es reservarà per a ús i gaudi públic amb espais per a activitats culturals, exposicions i accions formatives. A més, hi haurà un espai del pelegrí i una sala que allotjarà les troballes arqueològiques localitzades durant la rehabilitació, una finestreta d'atenció al públic i una botiga cultural. L'alcalde, Joan Ribó, ha manifestat que "la Roqueta serà una referència cultural i un lloc d'un simbolisme especial per a la ciutat".

En concret, es traslladaran els serveis de Patrimoni Històric i Artístic i el de Cultura Festiva, que s'ubicaran en la primera planta del Monestir, i els de Recursos Culturals i Acció Cultural, que s'ubicaran en la segona planta. El baix es destinarà a usos culturals públics i també es permetran les visites guiades al Monestir.

L'alcalde ha manifestat que "el Monestir té un simbolisme especial per a la ciutat. Sant Vicent és el patró de València i, tot i no ser creients de primera fila ni de missa diària, respectem els costums, els elements culturals i religiosos d'aquesta ciutat i, a més, ho palesem amb fets, no amb paraules com fins al 2015, que es parlava molt però, de forment, ni un gra".

L'alcalde ha destacat, a més, la semblança i la importància de l'arquitectura religiosa en la història de la ciutat en dos edificis "com Sant Miquel dels Reis, al nord, i Sant Vicent de la Roqueta, al sud". Ribó ha destacat que, en 2015, la Roqueta era un "edifici en una situació ruïnosa, hem consolidat l'edifici, l'hem rehabilitat, hem fet sondatges i estudis arqueològics i hem gastat vora 3 milions d'euros per rescatar el monestir".

En els mateixos termes s'ha pronunciat el vicealcalde Sergi Campillo, qui ha explicat que "en 2015 ens vam trobar en una situació calamitosa el patrimoni de la ciutat i, de seguida, començàrem la rehabilitació de Sant Vicent perquè és un edifici simbòlic per a la història religiosa i la història de la conquesta de València".

Campillo ha confirmat que un pla director de reordenació dels edificis municipals decidirà els usos futurs dels espais que s'alliberen en la Casa Consistorial que "es troba al límit de la seua capacitat i té problemes d'espai".

EL VALOR PATRIMONIAL DE LA ROQUETA

El Monestir de sant Vicent de la Roqueta, catalogat com a Bé d'Interés Cultural (BIC) i monument historicoartístic des de 1.978, té una superfície construïda coberta de 2.252,70 metres, dels quals 975 són de superfície útil. L'edifici, propietat de l'Ajuntament de València, ha estat rehabilitat recentment i ha sigut objecte d'una intervenció arqueològica, que ha permés descobrir les successives fases constructives de l'edifici des de l'època de Jaume I. Les excavacions han tret a la llum monedes, rajoles, ceràmica i enterraments datats al segle XVI.

La vicealcaldessa Sandra Gómez ha afirmat que "les troballes arqueològiques anteriors a la conquesta de València són pràcticament residuals però sí que hem trobat restes a partir de la conquesta de Jaume I. Hem trobat vestigis de l'església primitiva del segle XIII, el segle XVI i de les successives èpoques del Monestir". Gómez ha destacat, en especial, "el sistema de calefacció integral de murs i sol, l'antic refectori, l'escala de caragol i, fins i tot, vestigis de la Guerra Civil".

El Servici de Projectes Urbans, en col·laboració amb els Servicis Centrals Tècnics Municipals, redactarà en tres mesos el projecte bàsic d'adequació de l'edifici per al seu nou ús, que es calcula que pot tindre un cost per a les arques municipals del voltant de milió i mig d'euros.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà ha afegit també que, al llarg d'aquest 2021, es procedirà "a ampliar les voreres del carrer de Sant Vicent a l'altura del Monestir, a connectar-lo amb el carril-bici i a crear un espai d'entrada al recinte digne i segur, perquè ara no ho és". Gómez ha afirmat que "el projecte de condicionament dels accessos està molt avançat i es realitzarà enguany".

L'Ajuntament optarà, a més, a les subvencions anuals que atorga la Generalitat per a la conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana.

Destacats