Sanitat aconsella extremar les precaucions per a gaudir del bany i evitar ofegaments aquest estiu

Guardar

playas-salou
playas-salou

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei d'Emergències Sanitàries (SES), adverteix de la necessitat d'extremar la precaució durant aquest estiu per a poder gaudir del bany i dels esports aquàtics i evitar possibles ofegaments.

Els consells que realitzen les persones especialistes en emergències sanitàries a banyistes i esportistes del medi aquàtic se centren en la importància de triar llocs segurs per al bany, que estiguen vigilats per socorristes i seguir sempre les seues indicacions. A més, s'ha de respectar el significat de les banderes a la platja i evitar el bany si s'ha consumit alcohol.

Enguany, a més de les recomanacions habituals, cal sumar les que s'establisquen derivades de la pandèmia per coronavirus.

La directora del SES, Begoña Arcos, ha afegit a aquestes recomanacions la d'evitar banyar-se immediatament després dels menjars. En aquest sentit, ha precisat que "la digestió pot influir en el fet que es done amb major facilitat la pèrdua de consciència o un mareig, a conseqüència del mateix procés, la qual cosa pot donar lloc a un ofegament".

Així mateix, segons ha explicat Arcos, "és important evitar el bany en solitari, ja que si es presenta un problema de salut, el temps de demora a alertar als serveis d'emergències pot ser vital".

D'altra banda, és aconsellable que l'exercici durant el bany s'adapte a la mateixa condició física i a l'edat, amb la finalitat d'evitar un excés d'esforç, fonamentalment en persones adultes d'edat avançada.

A més la directora del SES ha advertit que un dels col·lectius més vulnerables de patir ofegaments és el de menors. Per això, ha insistit que "cal vigilar-los i no deixar-los sols, principalment a les piscines".

Telefonar al 112 i rcp bàsica

Finalment, Arcos ha recordat que, en cas de presenciar un accident aquàtic, cal avisar immediatament al 112. "Si es coneix la tècnica, és fonamental iniciar una reanimació cardiopulmonar bàsica fins a l'arribada dels serveis sanitaris. Tècnica, que també pot ser explicada telefònicament per un dels metges o metgesses coordinadors del CICU", ha afegit.

Les persones expertes insisteixen que es poden prevenir aquests accidents i disminuir les seues conseqüències seguint unes mínimes normes de seguretat com les que s'han descrit. Cal recordar que un ofegament pot produir la mort, però també seqüeles greus com a lesions pulmonars o danys cerebrals irreversibles.

Destacats