Salvem La Roqueta espera "alternatives" municipals als arcs xinesos

Guardar

Carrer Pelai al barri de la Roqueta de València
Carrer Pelai al barri de la Roqueta de València

Salvem La Roqueta, la plataforma en la qual s'agrupen veïns i diferents col·lectius d'aquest barri de València contraris als arcs xinesos al voltant del carrer Pelayo, estan "esperançats" a poder comptar, a través de l'Ajuntament, amb "alternatives" a aquesta iniciativa "que responguen a la voluntat" de la majoria veïnal i "a les característiques" d'aquesta zona de la capital valenciana.

Així ho ha dit a Europa Press Olga Pradells, integrant de la plataforma, després de la reunió mantinguda aquest dimecres amb el portaveu de Compromís en el consistori i edil de l'equip de govern --Compromís i PSPV--, Carlos Galiana, per a abordar aquest assumpte. La trobada es produeix després que Salvem La Roqueta demanara reunir-se amb aquest grup a partir de les declaracions de l'alcalde, Joan Ribó (Compromís) en favor dels arcs xinesos i que la proposta es plantejara per part d'algú pròxim a la coalició.

Pradells ha precisat que l'oposició al projecte, recollit en els Pressupostos Participatius DecidimVLC, no és "un atac polític a Compromís ni PSPV sinó una reivindicació" en favor del "patrimoni cultural, la riquesa històrica valenciana i la multiculturalitat" del barri, situat entre els carrers Bailén, Xàtiva i Sant Vicent i al voltant de vies com Pelayo, Convent Jerusalem i Matemàtic Marzal. "No es tracta de guerres partidistes", ha insistit.

La representant de la plataforma --agrupa veïns, comerciants, entitats socials i culturals d'aquesta zona coneguda com La Roqueta-- ha destacat que espera de l'Ajuntament "alternatives", que se'ls escolte i que s'entenga que s'han de buscar altres opcions. "No poden donar per definitiu" el projecte, "no sostingut pels veïns afectats i en contra del patrimoni del barri, amb edificis protegits i amb riquesa cultural", ha considerat.

Olga Pradells ha manifestat que Salvem la Roqueta no li veu "ni peus ni cap" a la iniciativa. "No veiem que respecte el patrimoni cultural del barri, la identitat popular i la riquesa multicultural", ha asseverat, després del que ha qualificat de "molt cordial, llarga i detinguda" la reunió amb Galiana. Ha agraït que Compromís haja respost sense dilació a la reunió demanada.

Així mateix, ha explicat que en aquesta cita s'han "estudiat tots els aspectes del projecte" i que els representants de la plataforma han detallat per què s'oposen a la iniciativa. "Per a nosaltres no són només uns arcs xinesos. Tenen tota una implicació, tant cultural com social i econòmica. El que faria seria crear un barri xinés en La Roqueta i anul·lar el patrimoni cultural i la riquesa social i popular" de la zona, ha declarat.

Pradells, que ha afegit que suposa una "intervenció de gran magnitud en el barri", ha comentat que des de Compromís se'ls ha instat a plantejar els seus arguments a "les regidories afectades" per aquest assumpte. En aquesta línia, ha avançat que el dilluns tenen programada una reunió amb la vicealcaldessa i portaveu socialista, Sandra Gómez, i amb l'edil de Turisme, el també socialista, Emiliano García.

"TROBAR UNA EIXIDA"

La portaveu dels qui s'oposen als arcs xinesos ha insistit en la voluntat d'"intentar trobar una eixida" i "buscar alternatives" per a "respondre a la voluntat dels veïns". "No pensem que una iniciativa puga ser aprovat per 342 vots en una ciutat de 800.000 habitants i plantejada per algú de fora del barri. No qüestionem els Pressupostos Participatius. Creiem que la proposta no compleix amb les seues bases, no és una infraestructura que millore els serveis als ciutadans", ha argumentat.

"Aquests pressupostos naixen amb la voluntat de donar veu al poble, no amb la d'anar en contra de voluntat real dels veïns i menys dels afectats", ha afegit, a més de destacar que s'han recollit "més de 1.000 signatures" en contra i que la plataforma ha rebut el suport de "la Federació de Veïns i membres del Col·legi d'Arquitectes i de la Capitalitat del Disseny".

MOCIÓ DEL PP EN EL PLE

El PP a l'Ajuntament de València presentarà aquest dijous en el ple del consistori, en la sessió ordinària d'abril, una moció per a demanar que es paralitze la instal·lació d'aquests arcs xinesos en l'entrada del carrer Pelayo "per falta notòria de consens amb veïns, comerciants i altres fites emblemàtiques del barri" com "la pilota valenciana, el mercat de Jerusalem o les falles centenàries" de la zona".

La iniciativa 'popular' insta a "suspendre immediatament l'execució de la proposta d'inversió 'Arcs d'entrada al barri xinés'", recollida en els Pressupostos Participatius DecidimVLC 2020/2021. El PP demana al govern local, conformat per Compromís i PSPV, que escolte als qui s'oposen a eixos arcs i li convida a "trobar una solució dialogada en la qual es conjuminen les postures de totes les parts afectades".

Així mateix, aquest grup municipal sol·licita "destinar, com a mínim, l'import consignat per a la citada proposta d'inversió a millores consensuades en el barri de la Roqueta" i a "reconéixer, protegir i potenciar, realitzant les actuacions municipals oportunes per a això, els elements essencials que identifiquen" a aquest "popular i històric" entorn.

Destacats