S'instal·len eixams vigilats per a garantir la biodiversitat

Guardar

Zapadores
Zapadores

La regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha explicat que l'Ajuntament ha instal·lat, per tercer any, la Xarxa de Recuperació d'Eixams Urbans en els jardins de la ciutat, que aquest 2018 consta de 41 nuclis en 20 punts diferents, i ha recordat que l'any passat s'aconseguiren crear 38 eixams d'abelles, mentre que l'any 2016 en van ser 21. Una vegada passen els mesos de primavera i estiu l'Ajuntament els recull i els porta fins a l'Abellar Municipal. La regidoria de Medi Ambient facilita així la creació de nous ruscos a la ciutat, ja que en primavera naixen les noves abelles reines que han de buscar una nova casa. Aquests eixams en xarxa funcionen amb un sistema de control i localització per mitjà d'estacions de mostreig distribuïdes per tota la ciutat, que són revisades i controlades quinzenalment.

Segons ha explicat la regidora Soriano, "des de la regidoria estem impulsant un pla d'apicultura urbana i estem invertint en noves tecnologies. Així, al mes de novembre vam instal·lar, en un dels abellars que està instal·lat a l'Abellar Municipal, deu sensors per a detectar la temperatura externa i interna, la quantitat de CO2, humitat, pes i so. El sistema s'activa per Bluetooh, a través d'una app, i pren mesures cada hora. Es pretén avaluar l'estat del rusc, el comportament de les abelles i la seua relació amb l'entorn. L'anàlisi de les dades serveix per a millorar la gestió de l'Abellar Municipal amb els ruscs que s'han retirat dels parcs i jardins aquests dos anys passats".

A més, s'han pres mostres de mel per als seus corresponents anàlisis, realitzats per l'Institut d'Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València. Aquestes anàlisis mostren la gran varietat de pòl·lens de plantes mel·líferes de l'entorn urbà de València, el que la classifica com a "mel de mil flors".

També s'estan realitzant analítiques per determinar el tipus de pol·len present en la mel per conéixer la seua procedència i elaborar un catàleg per a la identificació de pòl·lens. Per a això, s'han aportat en l'any 2017, 29 mostres de flors d'arbres i arbustos ornamentals dels Jardins del Reial, per poder realitzar diferents proves comparatives i facilitar les anàlisis pol·líniques de la mel, per part de l'Institut de la Universitat Politècnica de València.

160 KILOS DE MEL URBANA

En el 2017 s'han realitzat tres extraccions de mel produïdes per les abelles que viuen en l'Abellar Municipal, procedint al seu envasat i etiquetatge posterior. Entre les tres extraccions, la producció va ascendir al voltant d'uns 160 Kg que es van destinar a regals de representació del Servici de Jardineria i a la seua difusió als nombrosos assistents a les "II Jornades d'Apicultura Urbana", principalment a la Festa de l'abella urbana.

VALÈNCIA, PIONERA

Com ha recordat la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, "lluny de destruir els eixams, els fomentem per a impulsar la biodiversitat urbana i després els traslladem a altres emplaçaments on puguen viure sense afectar les persones".

Cal destacar que, des de fa tres anys, l'Ajuntament de València consta com a primer ajuntament de la Comunitat Valenciana en el Registre d'Explotacions Ramaderes i Agrícoles (RERA) que compleix tota la reglamentació establida per a la possessió dels ruscos municipals.

L'Observatori Municipal de l'Arbre de València va ser creat en 2015 i depén de la Regidoria de Parcs i Jardins de l'Ajuntament. Entre les seues funcions es troben la catalogació, la inspecció i els treballs tècnics de l'Arbrat Monumental o Singular d'Interés Local (SIL). A més d'aquesta tasca tècnica, desplega activitats de comunicació i divulgació sobre aquests arbres protegits.

Arxivat a:

Destacats