Ribó vota "no" en el Consell d'Administració del port: volen fer les coses "bé" i "amb DIA"

L'Alcalde assegura que hi ha un informe jurídic intern de l'Ajuntament que assenyala la recomanació de la Declaració Ambiental i que remetrà al Port

Guardar

Joan Ribó Carles Desfilis
Joan Ribó Carles Desfilis

Joan Ribó ha sigut l'únic membre del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València (APV) que ha votat en contra. Aquest matí, en el conegut com a ‘Edifici del Rellotge’ del Port de València, s'ha votat atorgar la concessió provisional d'explotació a MSC, relativa a l'ampliació nord del Port: "Volem fer les coses bé".

Encara que l'Alcalde ha volgut ressaltar que això no significa un “enfrontament” entre l'Ajuntament i el Port, només “una discrepància”, ha assenyalat que no deixaran de demanar al Ministeri “que es pronuncie” sobre la realització d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA).

El port sosté que, malgrat que la nova obra comporta dragar quatre milions cúbics més de terra, derruir un dic i la prolongació d'un altre, no és necessària una nova Declaració des del punt de vista legal. “Quin dia han triat”, ha assenyalat Ribó en relació al fet que coincideix, el 27 de setembre, amb la Vaga Mundial pel Clima.

Segons ha volgut exemplificar el primer edil, si “algú està malalt va al metge”, i si “algú vol construir una casa va a un arquitecte”. De la mateixa manera, per a una obra que pot tindre una alta rellevància ambiental, assenyala que hauria d'acudir-se “a l'autoritat competent, que és el Ministeri” de Transició Ecològica. “I si el Ministeri diu que no fa falta una nova DIA, perquè ja està, com si el metge em diu que no estic malalt”, ha asseverat.

Ampliació nord del Port de València. En roig, a derruir. En verd, a construir. En groc, a emplenar de terra.

Els arguments esgrimits per la APV, segons ha relatat el mateix Alcalde, és sobre la “velocitat del projecte”, que pot veure's compromesa per l'elaboració de la Declaració, però especialment perquè sostenen “que no tenen obligació legal d'això”. Des de l'Ajuntament i la Conselleria de Mireia Mollà, no obstant això, entenen que sí que és necessari, atés que hi ha “canvis substancials” respecte al projecte que es va fer l'anterior DIA, en 2007.

Ribó ha insistit que no s'oposen a l'ampliació, sinó que volen "que es faça bé". I per a això, consideren "imprescindible una revisió dels possibles impactes mediambientals": "Que no afirme, dic possibles, i s'ha de fer mitjançant una Declaració nova". Els motius són l'"augment del nivell de dragatge", també de reblit, l'"efecte paisatgístic" des de la Platja de València, i un indubtable "impacte sobre la qualitat" de l'aire, per la duplicitat de camions que s'espera.

Així, després de dues hores de reunió, ha eixit aprovat, pese al vot en contra de l'Alcalde amb el procés d'Adjudicació. “Tenim un informe jurídic que indica que fa falta”, ha assenyalat Ribó immediatament després. Segons ha anunciat, quan s'òbriga el procés d'al·legacions del procés, l'Ajuntament les presentarà. No obstant això, espera que aqueix moment no arribe i que es frene a temps amb el posicionament del Ministeri. “No volem una altra ZAL, que es va fer de pressa i ha estat 22 anys parat”, ha recordat Ribó.

Destacats