Ribó reitera el compromís municipal d’afrontar els problemes de salut i sostenibilitat relacionats amb l’alimentació

Guardar

1127 Congrés endocrins (1)-
1127 Congrés endocrins (1)-

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat hui que "afrontar els problemes relacionats directament amb l'alimentació és un repte col·lectiu de primer ordre, un repte que genera dignitat i salut a tots els nivells", i ha reivindicat que "la salut de tots és la més fonamental de totes les conquestes socials", tal com s'ha comprovat durant 2020, "any en què totes les ciutats del món han vist alterades les seues agendes per una pandèmia".

Joan Ribó ha fet aquestes declaracions durant la inauguració del XXXII Congrés de la Societat Valenciana d'Endocrinologia, Diabetis i Nutrició, que se celebra durant hui i demà a la ciutat, de forma virtual, per debatre temes d'actualitat i de la pràctica clínica relacionada amb les malalties esmentades. Durant la presentació d'aquesta trobada, que s'ha desenvolupat a l'Hotel València Palace, el primer edil ha centrat la seua intervenció en la "importància de l'alimentació", que també és un factor a tindre en compte a l'hora de tractar les patologies del sistema endocrí; i ha defés el seu compromís "de fer de València un centre neuràlgic per a la implantació de procediments d'alimentació saludables i sostenibles".

"Alimentar a les persones, a totes les persones, és la més noble de les ambicions en un món on patim dos problemes relacionats directament amb l'alimentació: La fam de centenars de milions de persones, que està tornant a créixer els últims anys, i l'obesitat que dia a dia s'està convertint en una pandèmia de conseqüències cada vegada més greus", ha manifestat l'alcalde en expressar el seu convenciment que "res ha d'alterar els grans objectius comuns de la humanitat".

"Des de fa quasi un any vivim un moment històric veritablement dramàtic. I encara que ja s'han anunciat vacunes que esperem que prompte s'administraran a amplis sectors de la població, hem d'admetre que passaran molts mesos, potser anys, fins que els nostres hàbits tornen a ser els d'abans d'esta pandèmia del coronavirus". "Possiblement en alguns espais d'acció de la sanitat pública algunes coses ja no seran com abans. Per això -ha continuat Ribó- hem d'aprendre i extraure conclusions d'una tragèdia global com la que està esdevenint en aquests dies".

Aleshores, l'alcalde ha reflexionat i reconegut que "algunes coses es podrien haver fet millor". "Però una de les primeres conseqüències a tots els nivells que hem d'extraure és la necessària major implicació de les administracions, especialment les locals, en els sistemes sanitaris sense oblidar, com s'ha oblidat massa fins ara, els sistemes alimentaris".

IMPLICACIÓ LOCAL EN ELS SISTEMES ALIMENTARIS

I en aquest sentit, ha explicat que "cal entendre aquests sistemes com un àmbit publicoprivat, interdisciplinari i interconnectat. Uns sistemes que aglutinen àrees molt diferents: Des de les licitacions de compra pública, de gestió dels mercats alimentaris o de potenciació dels aliments de proximitat i ecològics fins a la gestió del big data passant per polítiques de gènere o desaprofitament alimentari per nomenar només algunes".

En la seua al·locució Joan Ribó també ha parlat de "València i el seu entorn agroalimentari, que ha estat i continua sent un bastió de la dieta mediterrània reconegut en l'àmbit internacional en els fòrums més prestigiosos, així com un espai, que també volem reivindicar i fomentar, d'intercanvi de coneixements com suposa aquest congrés".

En parlar de xifres, Joan Ribó ha recordat que la covid-19 ha produït ja més 1.300.000 morts, i ha comparat la pandèmia amb l'obesitat, que causa la mort de quatre milions de persones cada any a través de malalties cardiovasculars, diabetis, càncers, etc. "Tres vegades més que les dades actuals del coronavirus", ha lamentat per afegir que "la mala alimentació és la principal causa de mortaldat en el món".

Joan Ribó ha aportat dades de la FAO i l'Organització Mundial de la Salut, que registra que 672 milions d'adults són obesos, 124 milions de menors són obesos i 40 milions de xiquets menors de 5 anys tenen sobrepés. "I aquestes dades creixen cada any, ja que s'estima que en 1980 el nombre de persones obeses en el món era de "només" 100 milions".

"Aquesta altra pandèmia, silenciosa i encara més letal, s'estén a través de nous hàbits alimentaris poc saludables. I és necessari incidir en què és precisament en el sector poblacional de menor poder adquisitiu sobre els qui està manifestant-se de manera més alarmant". "Per tant, tota acció, trobada o investigació encaminada a lluitar des de la ciència i el coneixement contra eixe drama quotidià comptarà amb el suport de l'Ajuntament de València", ha conclòs Joan Ribó.

Destacats