Ribó: "Les abraçades han de ser simbòliques, però reivindiquem-nos com a poble aquest 9 d'Octubre"

La Senyera presideix el Saló de Cristall en una jornada carregada de simbolisme i esperit de superació

Guardar

ribo-9octubre
ribo-9octubre

La Real Senyera ja presideix el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València en una celebració molt diferent de la tradicional del 9 d'Octubre. La pandèmia ha marcat el Dia de la Comunitat Valenciana i no hi haurà processó cívica, però el simbolisme té més sentit que mai, com ha destacat l'alcalde de València, Joan Ribó, que s'ha dirigit als valencians i valencianes amb una crida a seguir "amb la resiliència i l'essència" que caracteritza el poble per a avançar cap al futur.

"Enguany hem de viure un 9 d'Octubre que en res s'assembla al que històricament ha sigut la celebració del nostre gran dia", ha explicat Ribó en l'acte institucional que acull hui la Real Senyera al Cap i Casal. I es que la incidència de la pandèmia de la COVID-19 ha impedit que aquest símbol baixe al carrer a recórrer València en la tradicional processó cívica o l'ofrena a Jaume I, en commemoració a la seua conquesta.

Malgrat tot, aquesta celebració atípica està més carregada de simbolisme que mai. La música i la pólvora no han faltat, com tampoc la capacitat "de resiliència, el treball colze a colze i la maduresa i esperit de cooperació" que caracteritza el poble valencià, tal com ha destacat l'alcalde, que ha assegurat que "l'essència es manté intacta", com la resta d'anys.

En aquest sentit, Ribó ha fet una crida a superar la crisi amb el treball en equip entre les administracions i la responsabilitat. A més, ha destacat que l'homenatge que hui es fa a la Senyera "ha de servir també per a mostrar l'agraïment a tots aquells i aquelles professionals que, amb la seua dedicació diària, des del seu àmbit laboral, treballen per a fer possible una certa normalitat en les nostres vides". A més, ha recordat les víctimes que han perdut la vida a causa de la pandèmia, les seues famílies i éssers estimats i els qui es troben lluitant per a recuperar-se.

L'edil ha assenyalat que el Cap i Casal ajudarà el veïnat que ha perdut el seu treball o que té dificultats en el seu dia a dia per l'efecte de la pandèmia amb un pla de recuperació però, ha dit, és essencial que totes les administracions col·laboren per a tenir les millors infraestructures, inversions i projeccions de futur "amb equitat, "perquè l'autogovern és una quimera si no disposem d'un finançament just que ens permeta aplicar unes polítiques públiques de qualitat, la qual cosa és l'autogovern real".

"Aquest 9 d'Octubre, els abraços han de ser necessàriament simbòlics, però abracem-nos com a poble, celebrem-nos, reivindiquem-nos. Som una societat democràtica, madura, diversa, i el mateix respecte que oferim és el que reivindiquem, amb esforç, constància, estima per la terra i defensa de la democràcia", ha demanat Ribó.

D'altra banda, Narciso Estellés, regidor de Ciutadans, ha estat l'altra cara de la jornada com a portador de l'estendard de la Senyera. Així, en línia amb l'alcalde, ha demanat que totes les administracions treballen unides, "oblidar el que ens separa i enfortit el que ens uneix" perquè la pandèmia "ha de ser la nostra gran conquesta, des que ens alcem cada dia".

Així, Estellés ha explicat que "el 2020 serà recordat sempre perquè els valencians hem sofrit molt les conseqüències de la COVID-19, però ens alçarem amb la unió de tots i totes, com hem fet sempre". "Durant la pandèmia hem vist la importància dels nostres petits però grans gestos i hem d'esforçar-nos cada dia per a seguir sent herois en aquesta conquesta definitiva", ha afegit.

L'encarregat de tancar l'acte ha estat Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, que ha explicat que hui és "un dia agredolç, perquè no tindrem la processó cívica amb la Senyera, ni podem fer carrer ni reunions". "L'alegria no és plena", ha lamentat, i ha recordat que 298 persones han mort a la capital del Túria.

No obstant això, i en línia amb els dos edils, ha convidat a l'esperança: "La baixada de la Senyera és un acte viscut amb emoció que hui no viurem, però la millor bandera ha de ser la de la responsabilitat i el trellat". A més, ha celebrat que "València i la Comunitat Valenciana han sigut un exemple en la lluita contra la pandèmia especialment per una societat que ha aplicat el trellat. El trellat valencià és la millor vacuna que tenim".

Així, la Senyera presidirà el Saló de Cristall del consistori aquest 9 d'Octubre, però la ciutadania podrà veure-la de prop al llarg de tota la vesprada, des de les 15:00 fins a les 20:30 hores. Així mateix, la música i la pólvora estaran molt presents en la celebració com a símbol de l'essència valenciana al llarg de tot el territori.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Arxivat a:

Destacats