Ribó demana entrevistar-se amb Ábalos per a explicar-li "amb molta claredat" els comptes de l'EMT i demanar ajudes

Guardar

bus-archivo
bus-archivo

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat aquest dimarts que demanarà una entrevista amb el ministre de Transports, José Luis Ábalos, per a explicar-li "amb molta claredat" la situació econòmica de l'Empresa Municipal de Transports de la ciutat i exigir-li ajudes del Govern central per al finançament d'aquest transport públic.

Així mateix, ha mostrat la seua intenció de traslladar la situació de la companyia municipal a la Generalitat i a l'Autoritat Metropolitana de Transport de València i ha destacat la necessitat que aquesta última "funcione" i aconseguisca que les ajudes arriben al transport públic metropolitana i urbà.

Ribó s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit al costat de l'edil de Serveis Socials, Isabel Lozano, per a fer balanç de les actuacions d'aquest departament davant la pandèmia de la Covid-19, preguntat per la subvenció que reclama per al transport públic de la ciutat i per les ajudes rebudes per altres ciutats com Barcelona a través del seu consorci de transports.

"La valoració que puc fer no és gens bona. Ahir vaig dir que el tema del finançament de l'EMT és un tema important. És el nostre gran problema econòmic a nivell municipal. L'EMT és una empresa municipal al cent per cent", ha exposat el primer edil.

Joan Ribó i el president de l'EMT i edil de Mobilitat a València, Giuseppe Grezzi, van insistir aquest dilluns en la necessitat de comptar ara amb "fons extra" procedents del Govern central per a fer front a la situació econòmica d'aquesta companyia a partir de la Covid-19, per una reducció de viatgers i d'ingressos "per damunt del 90 per cent", i amb aportacions fixes de manera contínua i regulades a través d'una llei per al finançament del transport públic.

L'alcalde ha exposat que encara que els fons estatals s'hagen plantejat de moment per al transport metropolità, els autobusos de la ciutat de Barcelona han rebut ajudes i ha estimat que també haurà sigut així per als de Madrid a través de les seues entitats metropolitanes. Ha lamentat que no haja sigut així per als de València.

"Ací la polèmica de si es finançava o no. Jo més o menys sé com funciona l'autoritat metropolitana de transport de Barcelona i la de Madrid. Normalment, quan arriben recursos ací una part va als autobusos intermetropolitans, una altra part va al metro i una altra part molt important va als autobusos de dins de les ciutats", ha manifestat.

Després d'això, Joan Ribó ha asseverat que quan s'ha queixat de la falta de finançament estatal per a l'EMT de València ho ha fet "des d'un punt de vista lògic".

"DURA REALITAT"

"Algun em va dir que no m'havia llegit bé la norma. La realitat diu que els autobusos de Barcelona tenen finançament ja i els autobusos de València no tenen finançament de l'Estat encara. Aqueixa és la dura realitat i m'atreviria a dir que a Madrid passarà el mateix que a Barcelona perquè així funcionen les entitats metropolitanes", ha agregat l'alcalde.

Ribó ha insistit que "la situació real", per a "tots els que la vulguen escoltar", és que "els autobusos de Barcelona amb seguretat ja tenen ajudes estatals i els de València no".

"Davant aquesta situació em dirigiré al ministre --de Transports, José Luis Ábalos, per a demanar-li una entrevista" amb la finalitat d'"explicar-li la situació de l'EMT amb molta claredat, com ahir vaig exposar. I ho enviaré també a la Generalitat i a l'Autoritat Metropolitana Valenciana, que hauria de funcionar", ha avançat.

El responsable municipal ha considerat que "la situació és molt escandalosa" i ha insistit en la petició de fons per al transport públic de la capital valenciana. Preguntat per si hi ha hagut "descoordinació" amb la Generalitat valenciana o "distracció" per part d'aquesta administració respecte a la situació de l'EMT, Ribó ha indicat que es remet "als fets", que són "molt clars".

"SIGA LA CULPA DE QUI SIGA"

"El transport públic de la ciutat de València ha rebut de l'Estat zero euros. El de Barcelona ha rebut molts milions i el de Madrid, posaria la mà en li foc que també. El de València no, siga la culpa de qui siga, de la Generalitat, de l'Autoritat Metropolitana, del ministeri --de Transports-- o del Ministeri d'Hisenda. La realitat és aqueixa i aqueixa és la que hem d'arreglar", ha exposat Joan Ribó.

Arxivat a:

Destacats