Ribó aposta per les comunitats energètiques per a "posar l'energia en mans de la ciutadania"

Guardar

ribó ep
ribó ep

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha participat aquesta vesprada en la jornada virtual sobre el projecte pilot d'autoconsum col·lectiu urbà a València 'Encén la llum del teu barri', desenvolupat per l'Oficina de l'Energia amb la col·laboració de la cooperativa AieloLuz. El primer edil ha fet valdre les comunitats energètiques de la ciutat, la primera a Castellar-l'Oliveral i la segona als barris d'Aiora i l'Illa Perduda, "una aposta segura per posar l'energia en mans de la ciutadania i per aconseguir els objectius d'estalvi, eficiència i reducció d'emissions". El regidor ha fet "una crida a totes les associacions de veïns" per sumar-se a aquesta experiència.

Ribó ha recordat que "la primera experiència que vam tindre de comunitat energètica va ser als Pobles del Sud, a Castellar-l'Oliveral, i està resultant molt positiva, i la segona la posarem en marxa als barris d'Aiora i l'Illa Perduda i pensem que també tindrà moltes possibilitats". Per al primer edil, es tracta d'una iniciativa que "en aquests moments pot ajudar, en primer lloc, evidentment per reduir l'efecte hivernacle per no tindre emissions, però també pot ajudar totes les persones implicades, ja que això redueix molt el consum, el cost de l'energia que utilitzen, i també pot ajudar aquelles persones que tenen un problema real per pagar la seua factura". L'alcalde ha manifestat que "està funcionant i la millor manera de verificar-ho és que hi ha molta propaganda de grans empreses elèctriques per avançar en aquesta línia".

El primer edil s'ha referit al Pacte de les Alcaldies que València va subscriure l'any 2009, "la major aliança mundial de ciutats contra el canvi climàtic", i ha recordat que l'any passat el Ple de l'Ajuntament "va declarar l'Emergència Climàtica i es va comprometre a promoure l'estalvi i l'eficiència energètica, així com l'ús d'energia 100 % renovable de manera urgent i prioritària, i abandonar el més ràpid possible l'ús de combustibles fòssils". Així, "durant la legislatura passada es van fer molts esforços en matèria de sostenibilitat, des de milionaris estalvis en enllumenat públic fins a la mateixa pacificació de la ciutat i promoció de la mobilitat alternativa, passant per l'augment de zones verdes i la conservació de la biodiversitat".

Ara bé, "encara queda molt de marge de millora i són molts els projectes que aquest equip de govern posa en marxa progressivament", tenint en compte que "les ciutats, a escala global, acullen la major part de la població del planeta, més del 80 % en el cas de l'Estat espanyol, i suposen el 75 % del consum d'energia i el 80 % de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle", les quals "són la causa del canvi climàtic, la principal amenaça global a la qual s'enfronta actualment la societat, i més encara en el nostre entorn mediterrani occidental, ja que és una àrea particularment sensible enfront de les seues repercussions".

Davant l'impacte del canvi climàtic, el desenvolupament de les comunitats energètiques "és una aposta segura per posar l'energia en mans de la ciutadania i per aconseguir els objectius d'estalvi, eficiència i reducció d'emissions", ha remarcat per la seua banda el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon. Per això, "l'Ajuntament està decidit a secundar i acompanyar la seua expansió a la nostra ciutat" i "s'ha posat en marxa l'Oficina de l'Energia, un servici d'atenció ciutadana expert en la matèria per avançar en un nou model energètic sostenible".

La jornada virtual sobre el projecte 'Encén la llum del teu barri' s'ha pogut seguir des del canal de Youtube de la Fundació València Clima i Energia (https://cutt.ly/6f0zG1c). Junt amb l'alcalde i el regidor Alejandro Ramon, també han participat Salva Moncayo, de la cooperativa AeioLUZ; Juana Blasco, del Col·legi d'Administradors de Finques de València i Castelló, i Leo Almenar, del Grup de Consum d'Algirós. Jose Ignacio Lacomba, cap del servici d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament, ha actuat de moderador.

Arxivat a:

Destacats