Regeneració de les platges del sud

Guardar

playas-sur
playas-sur

L'Ajuntament, la Direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar i l'Autoritat Portuària treballaran coordinadament per a regenerar les platges del Sud de la ciutat de València. Amb caràcter d'urgència, per a garantir la seguretat dels veïns de la urbanització de la Casbah, en la platja de la Garrofera, l'administració local escometrà una obra de defensa en aquesta zona del litoral valencià. I aquesta actuació s'organitzarà conjuntament amb la intervenció d'emergència que durà a terme la Demarcació de Costes per a regenerar de forma immediata eixa platja, "contemplada com una prioritat en el Pla estratègic elaborat pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient per a protegir el litoral valencià de problemes erosius importants".

El regidor delegat de la Conservació de les Àrees Naturals i la Devesa-Albufera, Sergi Campillo, ha valorat positivament, aquestes paraules amb les quals la directora de general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Raquel Orts, ha manifestat el compromís de l'Estat "per a donar una solució definitiva als problemes de regressió que presenten les platges del Saler i el Sud de la ciutat.

Aquest compromís, "que ara s'ha de materialitzar", s'ha fet públic després de la reunió que han mantingut el regidor Sergi Campillo, el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, i la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, amb representants del Govern Central, de l'Autoritat Portuària i de l'Associació de Veïns de la Casbah.

Al seu terme, tots els participants han coincidit en ressaltar la bona predisposició de les parts. Sergi Campillo ha destacat el fet que s'hagen ajuntat totes les administracions amb les associacions veïnals, i a més, ha remarcat, "aquesta cita ha sigut molt important perquè l'Autoritat Portuària s'ha implicat, per primera vegada, en la regeneració de les platges del Sud de València, i açò implica un canvi significatiu pel que fa al passat".

El regidor també ha valorat molt positivament "el to conciliador" de la Directora General de Costes, que ha explicat les tres fases del pla estratègic que el Ministeri ha elaborat per a preservar el litoral valencià. La primera d'aquestes fases d'emergència començarà immediatament. Segons ha explicat Raquel Orts, el Ministeri va dragar arena de les Goles del Pujol i del Perellonet i eixa arena la portarà a la platja de El Saler i també a la zona en la qual se situa la urbanització de la Casbah, i fins i tot més al Nord.

Després es durà a terme una altra actuació, que executarà el Port de València i que consistirà a extraure arena seca de la platja de la Malvarrosa i portar-la a les dunes que hi ha en la zona de la platja de la Creu, on hi havia l'antic Poliesportiu del Saler. Concretament, tal com ha explicat el Director Tècnic de Ports de l'Estat, Álvaro Rodríguez, "l'Autoritat Portuària té 3 milions d'euros del Pla d'Inversions destinat per a aquestes actuacions, només hem de pactar amb l'Ajuntament els temps". Aquesta segona fase del Pla del Ministeri és la restitució del cordó dunar de la platja de la Creu que és on s'ha licitat ara el projecte de llevar tota l'obra dura del poliesportiu. I en aquesta zona, Devesa-Albufera col·laborarà aportant la planta que es conrea en els vivers municipals, plantes molt característiques del cordó dunar, perquè és una flora molt específica, "perquè -segons ha aclarit Campillo- no és qüestió només de tirar arena i fer una muntanya, les dunes són un ecosistema que tenen una fauna i una flora característiques, que des del punt de vista biològic és molt important per a l'Ajuntament i per açò col·laborem en la seua regeneració".

En una tercera fase,"tal volta la més important", la directora general ha relatat que enguany ja eixirà a licitació la redacció del projecte de regeneració definitiu de les platges del Sud de València "des de Pinedo fins a Dénia". Per a Campillo, "aquesta és l'actuació més important, la regeneració definitiva de les platges. Valorem la intenció del Ministeri d'abordar aquest projecte però estarem vigilants que es complisca el compromís que ha fet el govern central públicament. L'Ajuntament de València defensarà la protecció i la regeneració de les platges del Parc Natural com un projecte estratègic que ja no pot esperar més".

Al seu torn i respecte als compromisos de l'Ajuntament de València, el regidor Vicent Sarriá ha reiterat "que de cap manera es deixarà en l'estacada als veïns i anem escometre unes obres de defensa, exclusivament de defensa, de les cases que hagen quedat molt exposades a l'acció abrasiva del mar en primera línia de la urbanització de les Casbah". Si bé, entenem, que hauria de ser Costes i el Ministeri qui hauria de sufragar aquestes obres de defensa perquè estem en zona de domini públic marítim terrestre".

Campillo ha afegit que "volem coordinar aquesta actuació amb l'actuació que fa Costes de regeneració immediata d'emergència perquè no és qüestió de començar nosaltres l'obra i que siga incompatible amb l'obra d'emergència o a l'inrevés. Va haver-hi col·laboració a escala tècnica, els tècnics de les dues administracions ja estaven parlant, però que formalment hem acordat que el que anem a fer és coordinar totes les actuacions perquè no hi haja cap descoordinació entre les actuacions que fem ambdues administracions", ha afegit.

Per la seua banda, la regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, ha celebrat que els estudis de regeneració elaborats pel Ministeri que, tanmateix, posa de manifest la falta de coordinació entre les administracions en dècades anteriors que és la que ha provocat que aquest últim temporal ha sigut la gota que ha satisfet el got de la desprotecció de la platja"

Finalment, el portaveu dels veïns de la Devesa del *Saler, Guillermo Casanova, ha qualificat d'"històric" el fet que totes les administracions hagen manifestat el seu compromís i implicació amb la regeneració de les platges del Sud.

Arxivat a:

Destacats