Quasi 200.000 persones immunes en tres mesos: així és el pla valencià de vacunes contra la COVID-19

Hui arribarà el primer lot setmanal de 31.000 dosi de la vacuna de Pfizer a la Comunitat Valenciana després d’un retard de la farmacèutica

Guardar

vacuna ep
vacuna ep

Per a molta gent, la notícia més important del 2020 ha hagut d'esperar a acabar l'any. El diumenge, la Comunitat Valenciana va iniciar la campanya de vacunació contra la COVID-19 en set residències de majors i va obrir una nova oportunitat per a frenar la pandèmia que, fins hui, ha provocat la mort de quasi 3.000 persones i el contagi de prop de 140.000 a la regió. De moment ja s'han vacunat al voltant de 700 persones, però el pla preveu fregar les 200.000 a mitjà termini.

Batiste Martí, de 81 anys i usuari d'una residència de Rafelbunyol (València), es va convertir diumenge passat en protagonista de l'inici de la campanya. És la primera persona de la Comunitat Valenciana a ser vacunada contra la COVID-19, al qual li van continuar Salvador Brotons a Sant Vicent del Raspeig (Alacant) i Benilde Domingo, usuària d'una residència a Borriana i primera vacunada a la província de Castelló, amb 86 anys.

Ells són els primers de cada província, però tal com ha informat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, durant el primer dia es van vacunar més de 700 persones amb la primera dosi en una jornada que va transcórrer "amb normalitat".

Totes elles, residents i treballadores de residències de Sant Vicent del Raspeig, Torrent, Rafelbunyol, Benissanó, Almassora i Borriana que han donat la seua autorització, rebran la segona dosi aproximadament el dilluns 18 de gener, i serà així quan, en paraules de Sanitat, queden immunitzades definitivament contra el coronavirus.

I és que per a aconseguir la immunitat, són necessàries dues dosis de la vacuna i la segona d'elles haurà de subministrar-se al cap de 21 dies. Malgrat això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha insistit que la màscara i la distància social continuaran sent essencials per a frenar els contagis.

Pla de vacunació en la Comunitat Valenciana

Segons ha anunciat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, durant el primer trimestre de 2021, en la Comunitat Valenciana s'administraran més de 377.000 dosi de la vacuna Pfizer, que corresponen, en tractar-se de dues dosis per persona, a més de 188.000 persones vacunades.

Després dels centres residencials, en els quals es vacunarà tant a residents majors i amb discapacitat així com a professionals sociosanitaris i treballadors dels centres, la començarà a administrar al personal sanitari que treballa en primera línia de la lluita contra la COVID-19, a la resta del personal sanitari i als grans dependents no institucionalitzats.

Així, cada dilluns i durant les pròximes dotze setmanes, la farmacèutica Pfizer distribuirà en la Comunitat Valenciana 31.000 dosi de la vacuna per a la primera campanya de vacunació, en la qual rebran dosis usuaris i usuàries de 110 residències seleccionades de la província de Castelló, València i Alacant per estar lliures de COVID o sense brots en els últims tres mesos.

Aquest mateix dilluns, no obstant això, la conselleria confirmava que, per un problema logístic de Pfizer, el primer lot setmanal s'anava a retardar a hui dimarts. Així, les 31.000 dosis – 10.000 per a la província d'Alacant, 5.000 per a la de Castelló i 16.000 per a la de València- arribaran hui per a seguir el pla en més residències.

https://twitter.com/GVAsanitat/status/1343169512586280960

Al gener, s'espera que les més de 50.000 persones que conformen les residències de majors i de persones amb discapacitat entre usuàries i treballadores puguen estar vacunades.

Una vegada vacunades les quasi 200.000 persones al març, començarà la segona campanya de vacunació a l'abril, mentre que la tercera començarà al juliol. Encara per decidir l'ordre, el Ministeri de Sanitat ha anunciat que es vacunarà a persones majors de 64 anys, en situació de risc, que viuen o treballen en espais tancats, vulnerables per la seua situació socioeconòmica, personal docent, població infantil, adolescents i joves, adults, persones en àrees de gran incidència, dones lactants o que ja han superat el coronavirus.

Així, el 2020 s'ha acomiadat amb "l'inici de la fi" de la pandèmia que en la Comunitat Valenciana ja s'ha emportat la vida de quasi 3.000 persones des que va començar. Per a la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, "mentrestant dolor i sofriment, s'obri un període d'esperança i passe a la ciència i la investigació", i ha desitjat que a poc a poc tots els valencians i les valencianes siguen immunes a la COVID-19.

Arxivat a:

Destacats