Nova onada de Covid-19 a principis de 2021 si no es compleixen les mesures de seguretat aquest Nadal

La nova onada epidèmica coincidiria amb el període de grip anual

Guardar

mascarillas-burjassot
mascarillas-burjassot

El Grup de Treball en Malalties Infeccioses de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, semFYC, en relació amb la flexibilització de les mesures de precaució enfront de la COVID19 de cara al Nadal manifesta la necessitat de mantenir mesures de seguretat durant aquestes festes.

Des del Grup de Treball de Malalties Infeccioses es fa una crida a la ciutadania perquè mantinga les mesures de limitació de mobilitat i de nombre de persones en reunions, també durant Nadal. El Grup de Treball es manifesta a favor de les mesures orientades a celebrar Nadal en família, amb els convivents domiciliaris habituals.

Des d'aquest grup de treball s'entén la pressió a la qual es veuen sotmesos els diferents governs davant la necessitat que té la població de reunir-se amb els seus éssers estimats, enguany precisament, més que cap altre. No obstant això, l'evidència científica i les experiències precedents de flexibilització de les mesures de distància social apunten a l'existència d'un elevat risc vinculat a aquestes celebracions.

La població ha d'assumir que no estem lliures del període pandèmic. Encara estem exposats a un alt risc de contagi, amb una taxa d'incidència acumulada al cap de 14 dies, entre 200 i 300 i amb la majoria de les CCAA en un nivell d'alerta 3 i 4. En aquest sentit, cal ressenyar l'informe d'actualització "Risk of COVID-19 transmission related to the end-of-year festive season" de l'European Centre for Disease Prevention and Control, de 4 de desembre, que avalua el risc de transmissió de la SARS-CoV-2 a la població general i persones vulnerables a la UE en Nadal segons el moment en el qual s'activen els mecanismes d'aixecament i/o flexibilització de mesures. El citat document indica explícitament que "donada la situació epidemiològica actual i les mesures implementades, i anticipant les reunions, esdeveniments, mobilitat i informes de fatiga de cap d'any a les mesures a la UE / EEE i el Regne Unit, el risc que la pandèmia de COVID-19 represente per a la població general s'avalua com a alta. Per a les persones vulnerables, inclosos els ancians i les persones amb afeccions mèdiques subjacents, el risc s'avalua com molt alt".

Per tot això, aquest grup es veu davant la necessitat d'assenyalar que existeix un risc manifest d'enfrontar-nos a un repunt important de casos i fins i tot a una nova onada epidèmica en els primers mesos del 2021, en el cas que es flexibilitze el distanciament social. Situació de molt alt risc que, a més, coincidiria amb l'epidèmia estacional anual de grip conforme la cronologia registrada en els últims exercicis sistemàticament de Vigilància de la Grip a Espanya.

Des del Grup de Treball d'Infeccioses s'insisteix en la necessitat que la ciutadania assumisca que, més enllà de salvar Nadal, cal salvar vides.

Destacats