Nova Instrucció de contractació pública responsable de l'Ajuntament de València

Es tindran en compte criteris socials, ambientals, d'innovació i lingüístiques en l'adjudicació d'empreses

Guardar

contratación pública Campillo
contratación pública Campillo

L'Ajuntament de València fa un pas més cap a una contractació pública responsable i sostenible, amb la publicació d'una Instrucció i la nova Guia Pràctica per a facilitar els tràmits, tant per a les empreses com per a l'organisme públic.

La clau d'aquesta nova Llei de Contractació del Sector Públic és que no es tracta d'un mer instrument per a dur a terme serveis socials i obres, sinó que tindrà un paper decisiu a l'hora de dissenyar polítiques públiques, a través de la inclusió de clàusules socials, ambientals i laborals en la contractació. Així, es marquen uns requisits mínims estandarditzats socials o ètics per a les empreses que siguen contractades per l'Ajuntament per a dur a terme serveis públics.

La nova Instrucció llista les qüestions de la contractació, agilitza el procés i incorpora de manera transversal criteris socials i mediambientals.

L'Ajuntament continuarà incorporant als contractes públics les denominades clàusules socials, ambientals, d'innovació i lingüístiques en les diferents fases del procediment de licitació, com ha explicat aquest matí el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo. S'utilitzaran contractes reservats, criteris d'adjudicació, criteris de preferència i certes condicions especials d'execució. Aquestes últimes no puntuaran, es tracta de condicions que el contractista ha de complir de manera obligatòria. Ha resultat necessari l'anàlisi i la millora de criteris, fixar protocols i metodologies per a un millor control durant les fases de contractació.

Per a la redacció de la Instrucció de Contractació Pública Responsable, va ser necessària assistència tècnica, així com la col·laboració de Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració, el Servei d'Igualtat i Polítiques Inclusives o el Servei de Benestar Social i Integració, entre altres. La nova Instrucció, que acaba de ser aprovada per la Junta de Govern Local, és un document amb l'únic objectiu de llistar i assenyalar la totalitat d'opcions i qüestions relacionades amb la contractació, agilitar el procés i incorporar de manera transversal els criteris socials i mediambientals.

El regidor ha recalcat que aquesta inclusió proporciona una major eficiència en la utilització de fons públics i un impuls per a la millora social i el compromís de les empreses amb les persones en situacions de vulnerabilitat i amb el medi ambient. A aquest efecte, s'incorporen prohibicions com contractar a empreses amb més de 50 persones en la plantilla que incomplisquen l'obligació de comptar amb almenys un 2% de persones treballadores amb discapacitat del 2% o superior; o a empreses amb més de 250 persones en plantilla que no hagen seguit un Pla d'Igualtat.

Quant als criteris d'adjudicació, en cada cas s'ha d'adaptar al projecte concret, haurà d'adaptar-se al sector d'activitat, import i termini de l'execució del contracte, etc. Cada clàusula social haurà d'acompanyar-se en els plecs d'un verificador associat, acreditant el compliment per part de l'empresa dels criteris socials i s'establirà un marge d'incompliment per a rescindir del contracte.

Com a norma general, a més, s'estableix que la ponderació del criteri econòmic no podrà ser superior al 50% del total del barem, excepte que es justifique degudament en l'expedient. Això és un punt important, pel fet que en repetides ocasions el preu ha tingut més pes en el procés de contractació, en detriment de la qualitat, sobretot en el cas de les obres públiques i no tant en el sector serveis, com ha explicat Campillo. Per a l'assignació de la puntuació del criteri econòmic, s'establirà una fórmula lineal, ja que és possible la seua quantificació sense necessitat d'un judici de valor, a diferència d'altres conceptes com la qualitat dels materials o l'ètica de l'empresa.

Una guia inclusiva de clausulat social

També hui s'ha aprovat una Guia Pràctica, completament particularitzada i coherent amb la Instrucció, que estableix un ampli nombre d'exemples i temàtiques, amb recomanacions per a la seua fàcil inclusió i separat per temes. Podrà ser adaptada, millorada i ampliada sense necessitat de formalismes, i està preparada per a ser copiada i pegada, agilitant el procediment.

Dissociar la Guia i la Instrucció facilita la implantació de la contractació pública responsable i en particular el treball del personal tècnic. Així la Guia pot ser modificada sense precisar un nou acord, podrà estar en continua millora; a més permet incloure noves clàusules, opcions i variants per a particularitzar cada objecte del contracte. També la Guia serà intuïtiva per a qui la consulte, sense que siga necessari llegir o comprendre prèviament tot el text. Aquesta guia la podrà consultar qualsevol persona a través d'un document navegable en PDF, amb enllaços en l'índex que permetran dirigir-se directament a l'apartat que es busque.

Amb tot això, es pretén que la Instrucció siga un marc de referència regulador, i la Guia un instrument pràctic en mans de la ciutadania, les empreses i les institucions públiques, fent que les contractacions de l'Ajuntament siguen més responsables i conscients amb la societat.

Arxivat a:

Destacats