Neutres, no sexistes ni bèl·lics: la Xarxa Valenciana d'Igualtat forma en l'ús de joguines enfront de la segregació

Guardar

Dos joguets en les seues caixes
Dos joguets en les seues caixes

La Xarxa Valenciana d'Igualtat, dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha impartit una formació destinada a informar i donar pautes sobre la importància que té l'elecció de les joguines per als xiquets i xiquetes en la seua formació amb l'objectiu d'evitar el seu ús sexista.

El secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha manifestat que aquesta jornada formativa "resulta molt rellevant en una societat en la qual, des del naixement, queda molt clara la diferència entre xiquets i xiquetes, alguna cosa que després es perpetua a través dels estils de joc i les joguines que reprodueixen rols que en molts casos no es corresponen amb la societat actual".

L'agent d'igualtat de la Mancomunitat Foia de Bunyol-Xiva Ana Madolell ha estat l'encarregada de presentar la xerrada 'Joguines no sexistes', que s'emmarca dins de les activitats #FemXarxa #FemIgualtat, compostes per les agents d'igualtat que la Conselleria finança en diferents municipis de la Comunitat Valenciana amb l'objectiu d'oferir informació sobre la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, ha informat la Generalitat en un comunicat.

La temàtica del joc i les joguines cobra "especial rellevància" en aquestes dates festives i s'ha triat per a aquesta xerrada perquè són "fonamentals" en la primera etapa de la vida dels nens, doncs, segons el parer de Sancho, contribueixen "de manera essencial" al desenvolupament de la personalitat, la qual cosa els converteix en un recurs "primordial" per a eliminar estereotips sexistes i fomentar la construcció d'una societat "més igualitària".

"Encara que s'ha avançat en les últimes dècades, encara hui moltes joguines tenen una forta càrrega de gènere", ha assenyalat el secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, qui ha advertit que aquests estereotips "afecten tant a xiquets com a xiquetes i condicionen les seues possibilitats no sols de joc, sinó també del paper que en el futur exerciran en la societat".

Així mateix, ha destacat que enfront d'això la Conselleria d'Igualtat ha convidat a la ciutadania a apostar per joguines neutres, no sexistes i no bèl·liques com a opció en els regals per a aquestes festes, amb la finalitat de "lluitar contra la segregació i la desigualtat entre xiquets i xiquetes".

Sancho també ha incidit en què les joguines "són per a tots i per a totes" i ha defensat el dret dels xiquets i xiquetes a triar el que els agrade més independentment del seu sexe, perquè "sempre serà més divertit poder triar entre 100 opcions que no sols entre la meitat".

D'altra banda, ha remarcat la importància de "treballar la coeducació, tant en els centres educatius com en les llars, i oferir a través de les joguines les mateixes possibilitats de desenvolupar-se com a persones".

INFORME CAMPANYA NADALENCA

El Ministeri d'Igualtat ha realitzat un estudi sobre la publicitat i la campanya nadalenca de joguines que reflecteix que, encara que es van produint canvis, aquests són "molt lents" i es constata que el sexisme "segueix molt present" mitjançant la segmentació del mercat segons el sexe, especialment en la publicitat en televisió del sector de la joguina.

En aquest sentit, l'estudi conclou que "encara que van desapareixent les classificacions de joguines 'per a xiquets i 'per axiquetes', encara es detecten diferències com l'ús del color rosa per a elles i el blau o colors foscos per a ells".

La recerca apunta que aquesta estratègia es manté per motius econòmics, ja que genera majors vendes i beneficis per a la indústria, però alerta que la perpetuació de rols i estereotips "afavoreix la desigualtat i la discriminació de les dones".

En aquest sentit, s'ha detectat que en la publicitat continuen les representacions masculinitzades i feminitzades per a determinat tipus de jocs i joguines. Així, s'ha detectat que en la publicitat continua havent-hi representacions masculinitzades i feminitzades per a determinat tipus de jocs i joguines. Per exemple, només el 20% de les xiquetes són pilots, policies o militars, i només un 2,4% dels xiquets són amos de casa.

D'altra banda, les joguines amb funcions electròniques i mecàniques es promocionen més per part de xiquets i, per tant, es dirigeixen més a ells; així el 58% de les joguines promocionades per xiquetes no tenen aquest tipus de funcions. De l'estudi es desprén que el 47,5% dels anuncis són protagonitzats per xiquetes que juguen amb nines i en el 45% els xiquets juguen amb figures d'acció. A més, en l'11% de les publicitats analitzades les nenes apareixen amb postures o gestos que indiquen una sexualització.

Així, l'estudi assenyala la importància de fomentar des de la primera infància que xiquets i xiquetes "juguen indistintament amb els jocs i joguines que més els agraden i que més aporten a la formació de valors". "Les joguines no són sexistes, el que és sexista és l'ús que es fa d'ells", conclou la recerca.

Destacats