Navarro (CEV) situa infrafinançament i gran pes del turisme com a reptes afegits per a la recuperació de la Comunitat

Guardar

CEV
CEV

El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha defensat en el cim empresarial de la CEOE que la Comunitat Valenciana afronta un repte "especialment complex" enfront del principal objectiu de l'economia espanyola: accelerar la recuperació i mantenir el màxim nivell d'ocupació. Al seu judici, el "crònic infrafinançament" que pateix aquesta autonomia, sumada a l'"elevat pes del turisme" a la regió, fan que la dificultat en la recuperació siga major.

Després de nou jornades donant veu als representants del món empresarial, aquest dimecres ha sigut el torn de les organitzacions empresarials de les comunitats autònomes en la Cimera 'Empreses espanyoles liderant el futur', organitzada per la CEOE i clausurada per S. M. el Rei Felip VI.

En la seua intervenció, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha coincidit amb la majoria de les empresàries i empresaris que han passat per aquest fòrum que ara "el principal repte és accelerar la recuperació i mantenir el màxim nivell d'ocupació".

Navarro ha assenyalat que aquest repte és "especialment complex" per a la Comunitat Valenciana per dos motius: el "crònic infrafinançament" que pateix l'autonomia i que la situa en una "posició de desavantatge" per a encarar la recuperació, i per l'elevat pes del turisme, un dels sectors més afectats per la crisi, en l'economia valenciana. Ha apuntat que el turisme representa el 14,6% del PIB valencià i genera el 15,1% de l'ocupació, segons ha informat la CEV en un comunicat.

Respecte a l'infrafinançament, el president de la CEV ha demanat al Govern que "tinga visió a llarg termini" i que "no utilitze aquesta crisi per a tornar a posar fre a una reforma del finançament que hauria d'estar aprovada fa ja molt temps i sense la qual els valencians i valencianes ens sentim ciutadans de segona o fins i tot de tercera".

No obstant això, Navarro també s'ha referit a aquesta crisi com "una excel·lent oportunitat per a dissenyar una estratègia que ens faça més competitius". "L'etiqueta Made in Spain ha de ser a ulls de la resta de països un sinònim de qualitat, d'innovació, de responsabilitat social i de sostenibilitat", ha afegit.

Per a aconseguir-ho, ha reclamat el suport decidit del sector públic a les empreses "perquè no es destruïsca teixit productiu, perquè puguem mantenir l'ocupació, i perquè no es veja amenaçat l'estat de benestar".

PROPOSTES PER A AFERMAR LA RECUPERACIÓ

El president de la CEV s'ha detingut en una sèrie de propostes per a afermar la recuperació en la Comunitat Valenciana, amb el diàleg com a inici. Navarro s'ha referit a la Comunitat com a "exemple de diàleg social" entre Administració, sindicats i patronal i ha demanat al Govern central que no obvie en la presa de decisions als quals millor coneixen la realitat empresarial i laboral: empresaris i sindicats.

En segon lloc, ha al·ludit als ERTE com una "eina indispensable" per a mantenir l'ocupació durant l'estat d'alarma i durant la desescalada, i ha reclamat que el continuen sent "mentre el nivell de demanda i d'activitat l'exigisquen". "És necessari per a salvar empreses i per tant ocupacions", ha subratllat.

També considera "primordial" garantir la seguretat jurídica i contribuir a generar certitud. "En un moment excepcionalment incert com l'actual, anunciar derogacions de lleis o plantejar determinades reformes no sols dificulta la presa de decisions, sinó que allunya i desincentiva possibles inversions just quan més es necessiten", ha assegurat.

Igualment, ha advocat per incrementar la inversió en innovació. Sobre aquest tema, ha nomenat al sector tèxtil i d'automoció com a exemple d'innovació durant la crisi i ha demanat que "no es desaprofite aqueix clima innovador". "La innovació, la digitalització, o la intel·ligència artificial han d'ocupar un lloc prioritari en el nou full de ruta. Són la nostra millor eina per a ser més competitius", ha destacat.

Salvador Navarro ha tornat a reclamar que enfront de l'augment de la pressió fiscal "s'esgoten els recorreguts en millores de la gestió pública i en la lluita contra l'economia submergida", al mateix temps que ha reclamat una Administració "més àgil" i que s'eliminen "càrregues burocràtiques".

Encara que la Comunitat Valenciana "no part de zero perquè té un potent sistema d'innovació i una llarga tradició industrial", ha proposat que la indústria amb mitjà o alt valor afegit guanye pes respecte del conjunt de l'activitat econòmica; que es trace un mapa de capacitats productives de les empreses, i que es fomente la relocalització i la inversió industrial de manera que siga "menor la dependència de mercats internacionals massa allunyats i major la capacitat per a generar ocupació de qualitat".

"És important que el sistema productiu recupere el pols i el faça de manera sòlida, les empreses posarem tot de la nostra part. Europa, a la qual necessitem per a avançar, ens agrairà que siguem capaços de posar-nos d'acord i que comencem a pensar en els projectes susceptibles d'augmentar la nostra eficiència i sostenibilitat econòmica", ha conclòs.

Destacats