Mónica Oltra: "que Batiste estiga vacunat no ens immunitza a la resta"

El Botànic extrema les recomanacions per a ser prudents en la nit de Cap d'Any

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València durant unes campanades prèvies a la pandèmia
Façana de l'Ajuntament de València durant unes campanades prèvies a la pandèmia

La Comunitat Valenciana continua registrant unes dades preocupants d'incidència de la Covid-19, fet que ha portat a la vicepresidenta de la Generalitat i portaveu del Consell, Mónica Oltra, a assegurar que "no es pot descartar cap mesura addicional" davant l'evolució de la pandèmia i assenyala, respecte a si es preveuen noves restriccions de les reunions socials en horari diürn, que cal "prendre's seriosament" les que estan en vigor.

Aquestes declaracions se sumen a la "preocupació pel tardeo" mostrada aquesta setmana pel president Ximo Puig, en referència a les possibles reunions durant el matí i vesprada per la celebració de l'últim dia de l'any.

Respecte a la no prohibició del "tardeo" malgrat preocupar les autoritats, la vicepresidenta no oculta el seu enuig: "No sabem tots que el més segur és quedar-nos a casa? Minimitzar les relacions? Ho sabem o no? Ens han de tractar com a xiquets? En quants llocs han vist 'prohibit banyar-se' i han tret a un ofegat d'allí? Hem de posar cada tres metres d'un penya-segat 'prohibit traure el cap, tirar-se o posar-se en risc'? De veritat?".

"MINIMITZAR LES RELACIONS SOCIALS"

Oltra insisteix que "la responsabilitat individual és fonamental" i que "l'actitud més responsable és minimitzar les relacions socials". "Tots sabem que no és obligat relacionar-se. La vacuna seguim sent nosaltres, la nostra actitud i la nostra responsabilitat", considera.

La portaveu del Consell assevera que "quan Sanitat recomana, més que una recomanació és plata o plom, mesures o contagi. Prenguen-se les recomanacions com una cosa seriosa, perquè és molt seriós". Així, demana "complir estrictament" amb l'ús de mascareta quan no s'està consumint i mantenir les mesures de protecció en els ambients familiars: "arribar a una casa i llevar-se la mascareta no és una bona opció". També demana "no eixir de festa i felicitar-se a través de videoconferència, que no contagia".

Oltra reitera que davant l'evolució dels esdeveniments "no es poden descartar noves mesures" i incideix que la vacunació serà un "procés llarg i queden molts mesos per a la immunitat de grup, almenys fins a l'estiu". "Que Batiste estiga vacunat no ens immunitza a la resta", avisa.

TOC DE QUEDA FINS A LA MITJANIT

La Comunitat Valenciana va decretar per a aquestes festes nadalenques unes de les mesures més restrictives del conjunt de l'Estat. Es van restringir les reunions a un màxim de sis persones que no haurien de ser de més de dos nuclis familiars amb l'objectiu de reduir al màxim la possibilitat de contagi i la transmissió del coronavirus.

Respecte al toc de queda, la Generalitat el va avançar a les 23 hores, excepte el 24 i 31 de desembre, permetent així per a l'última nit de l'any la mobilitat fins a la mitjanit. Així mateix, està establit el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 15 de gener, permetent únicament l'entrada de persones residents i empadronades en el territori valencià.

"Si hi ha circumstàncies canviants cal actuar", considera Ximo Puig, apuntant que ara mateix, "les mesures valencianes són de les més restrictives d'Espanya en el cas dels horaris". No obstant això, afirma que amb la pandèmia "no hi ha receptes ni un receptari per a buscar solucions immediates", advertint que "qualsevol irresponsabilitat pot acabar afectant molta gent".

LA PLAÇA DE L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA, TANCADA

Un dels punts més rellevants de la nit de Cap d'Any valenciana era la plaça de l'Ajuntament de València. Des del Consistori es tancarà aquest any durant la nit del 31 de desembre per a evitar l'accés de gent i possibles aglomeracions. La capital valenciana celebrava aquests últims anys una multitudinària festa de benvinguda al nou any en aquest espai i, a causa de la pandèmia, s'ha decidit que en aquesta edició, a més de suspendre aquesta festa, estarà la plaça tancada, evitant la "temptació" de celebrar allí el raïm, tal com reconeix Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana.

El dispositiu especial de seguretat aquests dies se centra a vigilar les zones comercials i a atallar qualsevol festa il·legal que se celebre en aquestes dates assenyalades a la ciutat. Durant aquestes festes s'han disposat entre 150 i 200 agents més de la Policia Local i la Policia Nacional, per part seua, ha incrementat la seua presència un 50% respecte a la xifra habitual.

"ESPERANÇA I MOLTA FAENA" PER A 2021

Finalment, Mónica Oltra considera que el 2020 ha sigut un any "molt dolorós que marcarà a generacions" i adverteix que "l'1 de gener, per canviar de 2020 a 2021 màgicament no estarà tot solucionat".

Per a Oltra les paraules que defineixen 2021 són "esperança i molta faena". Els objectius en aquest nou any, al seu judici, són "protegir la salut, protegir la vida, reforçar els serveis públics, atendre l'emergència social i econòmica que es deriva de la pandèmia i intentar la reconstrucció del benestar social, econòmic i sanitari".

La vicepresidenta del Consell considera que 2020 ha sigut el seu any més complicat "des del punt de vista del dolorós i l'emocionalment dur que ha sigut" i li demana a 2021 "que ens ho pose un poc més fàcil i tinguem un poc de sort".

Destacats