Metges valencians es concentren davant els centres sanitaris per a demanar la retirada del decret sobre contractació

Guardar

fotonoticia_20201124154152_1920
fotonoticia_20201124154152_1920

Metges de la Comunitat Valenciana s'han concentrat aquest migdia a les portes dels centres de salut i hospitals per a demanar la retirada del decret que permet la contractació de facultatius sense especialitat o no comunitaris per a lluitar contra la Covid-19.

Sobre aquest tema, el vicepresident de la Societat Valenciana de medicina Familiar i Comunitària, Javier Blanquer, ha destacat l'èxit d'aquesta protesta, que ha assenyalat que ha sigut secundada per més del 70% dels facultatius d'AP en la Comunitat Valenciana, amb la qual vol fer patent "la unitat" de primera baula assistencial perquè pateix "una situació comuna, que encara que tinga problemes diferents en cada centre o província, tenen un mateix origen".

Per això, els metges valencians s'han sumat a aquestes protestes, convocades en l'àmbit nacional per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics, que substitueixen a la vaga nacional prevista per a aquesta jornada i que s'ha ajornat a causa de l'alta incidència de la Covid-19.

Així mateix, en les protestes s'ha llegit un mateix manifest comú per a tota Espanya en el qual expliquen que han pres aquesta decisió "per responsabilitat i compromís", i també "per solidaritat" amb les persones que estan ingressades, i critiquen que enfront d'aquesta postura "està un ministre de Sanitat que prefereix tindre a tota la professió mèdica en conflicte abans que començar un diàleg que propicie solucions consensuades als greus problemes que estem afrontant".

Entre els problemes, el manifest citen "una retallada de drets sense precedents", així com "el fet de dinamitar tota la formació especialitzada d'aquest país i a posar en greu risc la continuïtat d'un Sistema Nacional de Salut de qualitat".

Critiquen igualment "una falta total i absoluta de planificació", la qual cosa al seu judici, és una "mostra més de la incompetència dels quals, en vegada buscar solucions consensuades, busquen la imposició, la confrontació i l'enfrontament polític continu".

Segons diuen, els metges "estan en una cruïlla", ja que "accepten que s'han d'autoexiliar o accepten unes condicions de treball draconianes que els priven de tots els drets".

Afigen que "estan esgotats, cansats i més compromesos que mai amb els seus pacients", però també "enfadats, farts que es decidisca sobre l'exercici de la seua professió sense comptar per a res amb ells" i per això "estan en conflicte", que "seguirà" mentre no es retire el Reial decret llei 29/2020 sobre contractació "i, des del diàleg i la voluntat negociadora, es donen solucions als greus problemes" que pateix aquest col·lectiu.

SENSE RESPOSTA DE CONSELLERIA

Així mateix, Blanquer ha urgit a la Conselleria de Sanitat a una reunió i en aquest sentit ha lamentat no haver rebut resposta a les propostes que li han traslladat per a l'organització assistencial en la desescalada d'Atenció Primària que és, ha recalcat, "el nucli del sistema, és el sistema en si, encara que hàgem estat oblidats fa molts anys".

En aquesta línia, ha criticat que la comissionada de l'Atenció Primària, María José Lloria, no els ha donat una resposta al document amb "moltes propostes atractives" que se'ls va remetre a l'octubre de millora a l'esborrany de Pla Estratègic d'Atenció Primària i que estaven sustentades en les aportacions de "molts grups de treball de societats científiques".

Blanquer ha assenyalat que hi ha "molts fronts oberts amb problemes candents" que exigeixen una "resposta ràpida" per a la població, però que es concentren en tres. En primer lloc l'accessibilitat ràpida a la sol·licitud de cites, ja que persisteix "una demora excessiva que no respon a les necessitats del moment actual".

Així mateix, ha advertit que "s'estan deixant de resoldre moltes necessitats dels pacients no covid que AP té en la seua cartera de serveis" per la falta de mitjans estructurals i de personal per a atendre'ls, la qual cosa impedeix un diagnòstic precoç i el seguiment d'aquestes patologies.

En aquesta línia, ha assenyalat que els sistemes de gestió dels centres salut i les condicions epidemiològiques estan condicionant a més les visites presencials dels pacients, la qual cosa "no permet una atenció contínua ni longitudinal". Per tot això, ha assenyalat que aquestes protestes "no es taparan amb estrenes" i seguiran fins que es planifique un programa i "s'invertisca de manera finalista en AP".

Destacats