Més de 800 voluntaris recorreran València de nit per a crear un cens de persones sense llar

Guardar

fotonoticia_20191008123408_1920
fotonoticia_20191008123408_1920

Un total de 807 voluntaris s'han apuntat per a realitzar un cens de totes les persones sense llar que existeixen actualment a la ciutat de València, amb un recorregut el dijous 24 d'octubre de huit de la vesprada a dues de la matinada.

La iniciativa, posada en marxa per diverses entitats socials de València, pretén dimensionar aquesta problemàtica per a orientar les línies estratègiques que combaten l'exclusió residencial, així com "sensibilitzar a la societat sobre les persones sense llar en totes les seues dimensions".

A partir del diagnòstic es podran planificar les accions a dur a terme per part de les associacions implicades i les administracions públiques. "Saber quantes persones dormen al carrer a València i com viuen aquesta situació, és el primer pas per a poder desenvolupar una intervenció social adequada en aquest sector de la població", defensen els impulsors del projecte en un comunicat.

Aquesta necessitat ha portat a entitats i administracions a sumar forces per a mobilitzar el pròxim 24 d'octubre a "la màxima ciutadania possible". Es tracta d'una convocatòria conjunta en la qual col·laboren tant l'Ajuntament de València com diverses entitats del tercer sector: ACCEM, Creu Roja Espanyola, Metges del Món, Associació València de Caridad, Càritas, Associació Natania, RAIS, Comité Ciutadà Antisida, Bokatas ONG, CEPAIM, Sant Joan de Déu, Missió Evangèlica Urbana i FSYC.

Dins de la classificació de persones sense llar hi ha quatre grans blocs: sense sostre, sense habitatge, amb habitatge insegur i amb habitatge inadequat. El cens se centrarà a comptabilitzar i conéixer la realitat de les quals dormen a la intempèrie, així com les que s'allotgen en recursos residencials i/o albergs de València.

Per a això, es farà sota l'estratègia coneguda com 'streets nights/survey nights' o recomptes censals nocturns, un mètode que consisteix a realitzar un recorregut pels carrers durant el qual s'identifiquen a totes les persones que dormen a la intempèrie.

L'acció ha de realitzar-se per grups, cadascun d'ells coordinat com a mínim per una persona amb experiència en l'àmbit de l'acompanyament a persones sense llar. Es prolongarà aproximadament des de les 20 fins a les 2 hores del penúltim dijous d'octubre.

PROBLEMA LATENT

Donada la metodologia del cens, l'organització veu "imprescindible una gran mobilització de la ciutadania", per la qual cosa estimaven necessàries almenys 400 persones i celebren la inscripció de més de 800 voluntaris, "davant un problema tan latent a València al qual cal donar resposta". Tots els voluntaris rebran una breu formació per a participar en la nit del recompte, prèviament en la setmana del 14 al 18 d'octubre.

En definitiva, la meta és "conjuminar totes les forces possibles", principalment per a obtenir informació a l'hora de desenvolupar estratègies encaminades al fet que les persones sense llar de València tinguen "l'oportunitat i els drets que mereixen amb relació a l'accés a un habitatge digne" i, paral·lelament, per a "sensibilitzar i transformar la mirada de la societat".

Destacats