Medalla d'or per a l’Associació Lamba i les víctimes del Metro

Els grups municipals han aprovat per unanimitat les propostes d'honors i distincions de la ciutat de València enguany.

Guardar

La regidora de l’Àrea de Cultura, Glòria Tello, ha subratllat que "les persones i les institucions que reben estes distincions destaquen per la seua important trajectòria professional i vital, de servici al poble valencià, i col·laboren activament en la dignificació de la imatge de la nostra ciutat com un bressol de cooperació, esforç i dedicació encaminats a la millora de la nostra societat”.

L’acord aconseguit a la comissió impulsa les actuacions per a concedir la distinció de regidor honorari a títol pòstum per la seua tasca significativa a València per la transició a la democràcia a l’advocat Alberto García Esteve, nascut a València l’any 1919. Va ser corresponsal i cronista de la Guerra Civil, va ser un ferm defensor de l’amnistia als presos polítics dins del Col·legi d’Advocats, va fundar el sindicat Comissions Obreres-País Valencià durant la transició i va ser regidor de l’Ajuntament de València i membre del Consell Valencià de Cultura.

També s’ha acordat iniciar els tràmits per a la concessió de la medalla d’or de la ciutat al Molt Il·lustre Col·legi de Farmacèutics de València, que enguany celebra el seu 575é aniversari. De fet, és considerat el més antic del món, fins i tot anterior a alguns gremis i confraries medievals. Fundat el 1441, els seus col·legiats començaren el 1601 la redacció de la primera Reial Farmacopea Espanyola, una recopilació en més de 400 pàgines sobre la preparació, conservació i dispensació de medicaments d’origen vegetal, animal i mineral de l’època. Esta institució va rebre l’any 1983 la Gran Creu de l’Orde Civil de Sanitat com a reconeixement per la seua tasca en les inundacions que afectaren la comarca de la Ribera. Enguany, a més, complix 110 anys de la declaració pel rei Alfons XIII de “corporació oficial” i un segle exacte de la concessió del títol de “Molt Il·lustre” per part del mateix rei.

EN FAVOR DE LA LLIBERTAT I LA JUSTÍCIA

També es concedix la medalla d’or de la ciutat a l’Associació Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals constituït ara fa tres dècades per a defensar els drets del col·lectiu LGTB arran de la seua situació de discriminació legal i de marginació social. Realitza, a més, una àmplia tasca de difusió, informació i educació en la societat alhora que lluita per la completa igualtat social i legal de totes les persones, fomenta la salut, la participació social i la solidaritat i oferix servicis de suport.

A més, es concedirà la medalla d’or de la ciutat a l’Associació de Víctimes del Metro ‘3 de juliol’, creada ara fa 10 anys després d’un dels pitjors accidents de transport ocorreguts mai a la ciutat de València. Hi van perdre la vida 43 persones i unes altres 47 van resultar ferides. Es vol destacar la consciència solidària de l’associació i la seua recerca de justícia malgrat la insensibilitat dels responsables polítics del moment, motiu que l’ha convertida en un referent del moviment ciutadà.

També s’ha aprovat començar els tràmits per a concedir la medalla d’or de la ciutat a la Setmana Santa Marinera de València, una celebració religiosa i festiva de caràcter singular amb un fort arrelament popular als Poblats Marítims. Pescadors i mariners són els iniciadors de les manifestacions públiques de fe, l’origen de les quals alguns experts daten al segle XV. La celebració, a més, posseïx la distinció com a Festa d’Interés Turístic Nacional.

Una altra medalla d’or de la ciutat serà concedida a la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora dels Innocents Màrtirs i Desemparats, amb una història que es remunta al 1413, quan els administradors de l’Hospital dels Innocents n’aprovaren la creació per a fomentar la cooperació, l’empara, la protecció i el servici als malalts, ocupar-se de les exèquies dels difunts i atendre les prostitutes, sobretot en casos de malaltia o mort, fins al punt de considerar-les “confraresses”. La institució ha acumulat un ampli arxiu d’obres antigues i manuscrits històrics de gran importància, dipositat temporalment a la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

CIÈNCIA, ART I CULTURA

D’una altra banda, la comissió ha acordat el nomenament com a fills i filles predilectes de la ciutat per al ballarí i coreògraf Nacho Duato (València, 1957), una de les figures de major rellevància internacional en l’àmbit de la dansa contemporània espanyola i la cultura; per a Sol Romeu, destacada activista de l’acció veïnal i la participació ciutadana per la millora de la ciutat de València; per a l’economista Antonio Casanova (València, 1945), president de Casa Caridad des de fa 16 anys; per al fotògraf Francesc Jarque (València, 1940), per la seua dedicació contínua a la ciutat, els seus barris, festes i tradicions tant des de la documentació com des de l’obra artística.

Finalment, la comissió també ha aprovat iniciar les actuacions per a considerar la doctora Anna Maria Lluch i Emili J. Marín, fills adoptius de la ciutat. Anna Lluch (València, 1949) és catedràtica de Medicina a la Universitat de València i cap del Servei d’Hematologia i Oncologia a l’Hospital Clínic. És una de les investigadores en oncologia i especialistes en càncer de mama més reconegudes a tot l’Estat, motiu pel qual suposa una referència de la ciència realitzada a València i, a més a més, realitzada per dones.

Per la seua part, el sacerdot Emili J. Marín (Alcoi –l’Alcoià–, 1940) ha compaginat la seua vocació religiosa amb l’interés per la cultura valenciana. Va ser director molts anys de la revista Saó, degana de les publicacions periòdiques en valencià, i ha publicat diverses biografies com les del cardenal Vicente Enrique i Tarancón, el canonge Josep Espasa i el mestre, activista cultural i polític Josep Lluís Bausset.

 

Arxivat a:

Destacats