Madrid dona el vistiplau a la renaturalització de la Malva-rosa i els hostalers veuen perillar el seu negoci

José Miralles reivindica una reforma del paseo Marítimo que tenga en cuenta al sector hostelero playero sin dejar de lado la sostenibilidad

Guardar

Malvarrosa_VLC_0085
Malvarrosa_VLC_0085

La proposta de l'Ajuntament de València d'una remodelació integral de tota la ruta per als vianants del Cabanyal i la Malva-rosa comença a fer els seus passos, i de moment, ja ha arribat a Madrid. Aquest projecte, pel qual es pretén, entre altres coses, eliminar el passeig marítim per a imposar unes dunes similars a les de la zona del Saler i Pinedo, pretén fer de la zona de la Malva-rosa, fins a la Patacona, en una zona més responsable amb el medi ambient. Així, la zona del litoral de la ciutat es posarà d'acord amb les transformacions que està patint la ciutat: cap a una València més sostenible. De moment, les vibracions a Madrid han sigut bones, perquè la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va mostrar molt positiva la setmana passada, així com del secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i el director general de l'Aigua, Teodoro Estrela, quan l'alcalde de València, Joan Ribó, li va presentar el projecte.

Les dues propostes que ha presentat l'Ajuntament de València al Govern espanyol han sigut la renaturalització del Passeig Marítim; les platges urbanes de la Malva-rosa i el Cabanyal i el nou llit del Túria, batejat 'Llit nou, riu nou', que l'alcalde, Joan Ribó, li va posar sobre la taula. Segons ha assenyalat Ribó, la ministra va oferir "vies per a donar eixida" a les reivindicacions de la ciutat i el compromís de començar a avançar en el projecte del nou llit en una pròxima reunió amb tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), no obstant això fins i tot no ha parlat de si secundarà, de la mateixa forma que verbalment, el projecte d'una manera econòmica, com pretén el consistori.

Quant a la reforma del passeig marítim, Ribó diu que "li hem explicat el problema de la regeneració de les platges del sud i la nostra intenció d'adequar amb dunes i arbratge la platja de la Malva-rosa i el Cabanyal per a renaturalitzar l'espai", però la ministra més enllà de mostrar el seu interés, fins i tot no ha fet un pas en ferm quant a l'econòmic.

En què consistirà eixa remodelació? Sergi Campillo, vicealcalde de València, s'ha pronunciat quant al projecte de renaturalització del front marítim de les platges al nord del Port. Ha explicat que: la proposta es basa a habilitar "un sistema de dunes i oasis de vegetació, adequat a la realitat meteorològica actual que alhora els oferisca la possibilitat de crear itineraris alternatius i un sistema atractiu de relació entre la part 'urbana' de la vora marítima (l'antic passeig) i la nova realitat".

Quant a com afectarà l'hostaleria que està implantada en el passeig, José Miralles, President de l'Associació de Restaurants de la Platja de la Malva-rosa explica que "el primer que s'hauria d'haver fet és informar i fer partícips als hostalers del passeig marítim per a aquest projecte, ja que hi ha moltes famílies que fa més de 80 anys que porten a la platja generació rere generació. Segurament podríem haver aportat alguna cosa a aquest projecte, ja que hem mantingut la nostra cultura gastronòmica durant molts anys. Hui dia, som una de les platges que més quilos d'arròs consumeix al dia de tota Espanya i per això som patrimoni de la nostra ciutat, per això, haurien d'haver-nos tingut en compte".

I és que als hostalers els preocupa que la renaturalització de la zona faça que baixe l'afluència de clients, i més amb la difícil temporada que estan tenint enguany per culpa de la pandèmia derivada del Coronavirus. No obstant això, són conscients que la zona necessita una reforma i que el camí a seguir és la sostenibilitat: "no hi ha dubte que el passeig Marítim necessita una forta reestructuració, ja que pensem que s'ha quedat obsolet amb el pas dels anys i que no va concorde als temps actuals si observem l'avanç que ha tingut la ciutat de valència en aquests últims anys", explica José Miralles.

Els 14 locals repartits al llarg del passeig Marítim tenen com a principal valor afegit a la resta de la ciutat la seua ubicació. Hereus dels berenadors que hi havia abans dels anys 90, Miralles va considerar que aquest aspecte és estratègic a l'hora de validar el projecte de remodelació que ara comença a caminar, "tot el que siga donar-li un aire al passeig molt més naturista és meravellós, sempre que es tinga en compte la cancel·lació de les vistes a la mar dels usuaris dels locals del passeig. Vegetació fa falta, però també farà falta cuidar-la perquè en aquests moments, l'arbratge i els jardins del passeig marítim estan descurats i el carril bici és un vertader perill per als vianants".

Finalment, Miralles reivindica que una naturalització sense el consens dels hostalers podria afectar greument els seus locals, ja que si "el millor que tenim" i "el més demandat per turistes i veïns de valència", que són les vistes a la mar, "ens les lleven, serà demolidor per al sector".

playa valencia temporal

La restauració de la Malva-rosa també es naturalitza

Els hostalers de la platja de la Malva-rosa estan a molt poques dates d'iniciar les obres dels nous restaurants que seran molt més lleugers, eliminant el formigó i donant-li un aire més fresc amb materials com el cristall, la fusta o l'acer. "Ens agradaria que encaixara en aquest futur nou projecte de passeig urbà natural".

Entre les recomanacions que han expressat els empresaris són:

  • El soterrament de contenidors de fem.
  • La prolongació del Bus Turístic fins al Museu Blasco Ibañez.
  • Zones per a fer esport a l'aire lliure.
  • Una zona de pícnic per a evitar l'ocupació del passeig amb taules i cadires.
Destacats