Luisa Notario presenta el nou contracte de manteniment de l’enllumenat públic de València

El pressupost global serà de 16.456.000 euros, un augment del 12,5% respecte el contracte actual

Guardar

1215 Nou contracte manteniment enllumenat (6)
1215 Nou contracte manteniment enllumenat (6)

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha exposat aquest dimarts 15 de desembre el que serà el nou contracte de manteniment d'enllumenat públic de l'Ajuntament de València. Aquest matí s'ha fet la proposta d'adjudicació en la mesa de contractació a falta del procés de requeriment i formalització del contracte. Tindrà una durada de quatre anys i el seu pressupost global serà de 16.456.00 euros IVA, ja que el cost de contracte per any i lot és de 2.057.000 i suposa un increment del 12,5% respecte a l'actual contracte.

Amb l'objectiu de garantir el funcionament de la instal·lació d'enllumenat en unes condicions adequades de sostenibilitat, eficiència energètica, seguretat i qualitat del servici a la ciutadania, s'ha presentat aquest contracte. Cal recordar que l'actual contracte està vigent des de maig de l'any 2008, encara que l'any 2018 es tractà de llançar una nova licitació, però, diversos entrebancs ho retardaren fins al punt que s'intentà l'any 2019 fins que fou interromput per l'estat d'alarma a causa de la Covid-19.

Característiques del nou contracte

El contracte tindrà una durada de quatre anys (prorrogable 1 any més) i consta de dos lots: lot 1 a la zona Nord, i el lot 2 a la Zona Sud. Segons destaca la regidora, "el termini estàndard de reparació de les avaries és una qüestió molt important perquè s'estableix que hi haurà un temps de 24 hores a partir del fet que es comunique l'avaria, excepte si l'avaria és classificada com a greu, que en eixe cas serà d'una hora". A més, la reparació d'avaries serà comunicada en temps real, i en estar preparada la vertical d'enllumenat de la Ciutat Intel·ligent, es comunicarà fins i tot al ciutadà o ciutadana que haja comunicat l'avaria.

Per altra banda, les revisions nocturnes les hauran de fer les empreses adjudicatàries com a mínim una vegada a la setmana per tots els carrers de la ciutat i les diürnes es faran una vegada al trimestre. També, dins del manteniment general, s'hi inclouen altres treballs típics característics d'un contracte de manteniment enllumenat com mesures de presa de terra, control i equilibratge de fases, vigilància del factor potència i consum d'energia reactiva.

Modificacions del contracte actual

"M'agradaria destacar l'aplicació de la Ciutat Intel·ligent, que donarà lloc a una gestió molt més eficient del servici perquè l'objectiu d'aquests dispositius és identificar que una llumenera està en avaria", ha declarat Notario. La implantació està en proves i abasta al voltant de 12.000 llumeneres en l'actualitat, però la previsió és abastar la implantació en la totalitat del parc dins dels pròxims projectes d'inversió.

Altres modificacions que entren dins d'aquest nou contracte són la previsió de treballs complementaris (com la reposició d'un mínim de cable robat), inspeccions reglamentàries, ja que s'hi inclouen les inspeccions periòdiques de l'OCA (Organisme de Certificació Administrativa), la neteja de les llumeneres sense cost almenys una vegada al llarg del contracte, i la pintura de les columnes de fosa. Aquesta última fa referència al fet que s'hi inclou la pintura d'un mínim de 100 columnes de fosa sense cost.

Millores de les empreses adjudicatàries

Les baixes oferides per les empreses adjudicatàries suposaran a l'Ajuntament un estalvi total respecte als costos de manteniment previstos superiors als 2.600.000 € al llarg de tot el contracte. A més, s'instal·laran sense cost 10.000 unitats d'elements retrofit de led per a passar de la tecnologia de les llums de descàrrega a la tecnologia led. Així, l'Ajuntament s'estalvia una partida pròxima de 6 milions d'euros afegits a l'estalvi anual d'1 milió d'euros en el consum d'energia.

Amb aquestes inversions, València reduirà la seua contaminació lumínica, ja que amb la tecnologia prevista el flux lluminós dels fanals s'emet exclusivament cap avall, cosa que ajudarà al descans del veïnat de la ciutat, segons el contracte presentat. A més, amb aquest nou contracte es tracta de renovar l'enllumenat en diversos barris pendents. "Es preveu renovar la totalitat o gran part de barris com Sant Isidre, Sant Marcelí, Cànovas, l'Eixample (el tram pendent), Benimaclet, Benimàmet... i en finalitzar les millores, no hi haurà cap fanal d'aquest tipus per canviar a tecnologia led" ha conclòs la regidoria de Gestió de Recursos, Luisa Notario.

Arxivat a:

Destacats