Llum verda a la nova empresa municipal de l'energia sostenible de València

Guardar

Ple municipal de València
Ple municipal de València

L'Hemicicle ha acordat l'inici dels tràmits i la constitució d'una comissió d'estudi per crear l'empresa municipal de l'energia sostenible, amb el suport de l'equip de govern i Ciutadans, l'abstenció de PP, i el rebuig de Vox. Tindrà caràcter mixt ―51% participada per l'Ajuntament; 49%, per un soci privat―, i col·locarà plaques solars en 525 edificis municipals per a l'autoconsum i l'impuls de comunitats energètiques. El Ple també ha aprovat provisionalment el Pla Especial del Cabanyal- Canyamelar, amb els vots a favor de Compromís i PSPV-PSOE, mentre que l'oposició s'hi ha abstingut.

La primera sessió plenària de l'any ha arrancat amb un minut de silenci amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que es commemora demà, i en record de la persona assassinada ahir a Algesires. Seguidament, els regidors i les regidores han tractat els punts del dia inclosos en la part resolutiva, entre els quals hi ha el procediment per posar en marxa l'empresa mixta de l'energia sostenible, el Pla Especial del Cabanyal-el Canyamelar o la plusvàlua que grava la compravenda de vivenda.

L'alcalde, Joan Ribó, junt amb el titular d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha defensat la iniciativa sobre la societat energètica, que generarà la mateixa electricitat que consumeixen 27.400 llars en un any i permetrà abaratir la factura de la llum del consistori i del veïnat, especialment de les famílies més vulnerables. D'altra banda, es deixarà d'emetre a l'atmosfera el mateix que absorbirien 139.000 arbres durant un any, una xifra que contribuirà a assolir el repte de convertir València en una ciutat climàticament neutra en 2030.

Ribó ha detallat els avantatges que comportarà aquesta entitat: instal·larà 72,25 megawatss de potència; la infraestructura "no ocuparà territori cultivable ni paratges amb valor paisatgístic", ja que aprofitarà teulats municipals fins ara sense ús, i constituirà un element d'aïllament davant de la calor a l'estiu. El màxim responsable municipal ha incidit que l'activitat se centrarà en la gestió i generació de l'energia fotovoltaica: "No és una empresa de distribució, és una empresa de producció, no anem a comercialitzar, per tant, no té res a veure amb els models desenvolupats a Barcelona o Cadis".

El projecte, tal com ha explicat l'alcalde, consta d'una primera fase, que comprendrà les obres d'instal·lació de producció d'energia renovable en 525 equipaments municipals, com ara escoles, poliesportius o mercats, i es desenvoluparà la modalitat d'autoconsum per a l'Ajuntament, "sense connexió a la xarxa". En segon lloc, "es connectarà a la xarxa", i s'oferirà l'excedent a la ciutadania a través de comunitats energètiques, així com un servici per ajudar les persones amb dificultats per pagar la factura de la llum per tal de lluitar contra la pobresa energètica.

Quant a la participació dels grups municipals, Joan Ribó ha indicat que estaran presents en el consell d'administració de la futura empresa, de la mateixa manera que passa a Emivasa. Per la seua part, el regidor Alejandro Ramon ha remarcat que es tracta "d'una iniciativa pionera", que té l'objectiu "d'esprémer i traure el màxim profit" de les teulades. A tall d'exemple, l'edil s'ha referit a les plaques fotovoltaiques que ja s'han implementat en el sostre del col·legi Rodríguez Fornos de Patraix, que han permés reduir un 80% el consum d'energia del centre educatiu, "i encara en sobraria per proveir-ne més de 300 llars a menys de dos quilòmetres".

Durant el debat, han pres la paraula Vicente Montañez (Vox), Fernando Giner (Ciutadans) i Carlos Mundina (PP). Montañez ha argumentat que el seu grup no dona suport a la proposta, perquè "no anem a participar de tot el xantatge econòmic al qual s'està sotmetent els valencians amb l'Agenda 2030" i s'ha pronunciat en contra de "destinar recursos dels valencians a crear una altra paradeta més per col·locar amiguets". Giner, portaveu de Ciutadans, s'ha mostrat a favor de "la col·laboració publicoprivada" i de "totes les accions per millorar la sostenibilitat"; ara bé, ha expressat "dubtes" sobre "com es mantindrà la societat mixta si no comercialitza" i ha demanat la desaparició de la Fundació València Clima i Energia quan entre en funcionament l'empresa perquè no es dupliquen tasques ni recursos. D'altra banda, el regidor popular ha criticat que no es compte amb els grups de l'oposició en la comissió d'estudi, ha reclamat "més transparència i informació", i ha manifestat "molts dubtes" sobre el projecte, del qual "només tenen l'estudi grosso modo".

Destacats