Les obres de rehabilitació del Cabanyal començaran després de l'estiu

Guardar

0711 Sarrià reunió Salvem El Cabanyal
0711 Sarrià reunió Salvem El Cabanyal

El regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, va anunciar ahir, després de reunir-se amb la Plataforma Salvem el Cabanyal, que una vegada que s’inicien les obres al barri, la rehabilitació i renovació urbana serà un procés “continu i imparable que farà impossible tornar a la situació anterior, pròpia d’un urbanisme caduc i especulatiu”. Sarrià ha detallat als membres de la Plataforma els projectes previstos. Els primers a iniciar-se seran la renovació de la xarxa de sanejament i la urbanització dels carrers principals del barri, amb una inversió prevista de 12 milions d’euros.

D’altra banda, s’ha insistit en la importància de l’acord adoptat divendres passat pel Consell, per mitjà del qual se suspèn l’anterior Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI), que suposava un espoli patrimonial i, a més, aprova les normes urbanístiques d’urgència. Este acord permetrà abordar la redacció d’un nou PEPRI, els treballs del qual es licitarien probablement abans de finalitzar l’any, amb l’objectiu que s’aprove provisionalment per l’Ajuntament i definitivament per la Generalitat durant esta legislatura. I, amb les normes transitòries, l’atorgament de llicències serà més àgil.

També s’ha explicat a la Plataforma Salvem el Cabanyal que després de l’acord de la junta de govern local passada ja entren en vigor les bases per a la sol·licitud d’ajudes previstes en l’Àrea de Renovació i Regeneració Urbana (ARRU). Per este concepte, s’invertirà al Cabanyal prop de 13 milions d’euros, entre les aportacions per a subvencions a la rehabilitació del Ministeri de Foment i la Conselleria d’Habitatge i les actuacions directes de l’Ajuntament, que aportaran dos milions i mig d’euros per a obres d’urbanització, rehabilitació i reedificació.

Finalment, la reassignació dels projectes del Pla Confiança modifica les previsions del govern municipal anterior, que destinava recursos per al bulevard de Sant Pere i l’enderrocament d’habitatges, i ara van a set projectes, entre els quals es troben un centre sociocultural, un altre de servicis socials, la rehabilitació de l’antic escorxador per a Arxiu Històric, la urbanització dels carrers paral·lels i travessies al mar i la rehabilitació d’11 immobles, amb una inversió total de 7,3 milions d’euros. Sarrià ha recordat que des de la Delegació de Desenvolupament Urbà i Habitatge es va gestionar amb la Conselleria d’Hisenda l’aprovació d’un nou decret que permet esta reassignació dels projectes, l’acord dels quals es va formalitzar en la passada sessió plenària ampliant-se el termini per a la terminació de les obres al juny de 2019 i incorporant la rehabilitació d’habitatges.

Tal com ha assenyalat el regidor Sarrià, la inversió total per als projectes del Cabanyal en estes tres línies d’actuació supera els 32 milions d’euros. En acabar les obres i el nou planejament, el Cabanyal estarà totalment urbanitzat, amb més de 300 habitatges rehabilitats entre la iniciativa privada, que rebrà importants ajudes, i les actuacions en el patrimoni municipal, amb equipaments per als veïns i una xarxa de sanejament i col·lectors renovada. En paraules de Sarrià, açò suposarà “un canvi radical en les polítiques públiques respecte del Cabanyal i oferirà un aspecte de regeneració social i rehabilitació urbana impressionant, que farà impossible tornar arrere a polítiques depredadores del territori, pròpies d’un urbanisme caduc i especulatiu”.

Destacats