Les obres de la plaça de la Reina obliguen a desviar el recorregut de la línia C1

A més, EMT informa tant de la supressió temporal d'algunes parades per la renovació de les marquesines, com de la modificació d'horaris en les línies 24 i 25

Guardar

Un bus de la EMT a una de les parades
Un bus de la EMT a una de les parades

València recupera la normalitat després de la celebració de les Falles. Així, l'Empresa Municipal de Transport (EMT) ha informat d'una sèrie d'afeccions en determinades línies que han començat aquest dilluns, 21 de març. Una de les més destacades, sens dubte, és la supressió d'un total de quatre parades de la línia C1 a causa de l'avanç de les obres en l'aparcament subterrani de la plaça de la Reina.

D'aquesta manera, canvia el recorregut de la línia i se suprimeix la parada Plaça de la Reina, establint-se com a parada alternativa la de Marqués de Dosaigües. Ocorre el mateix amb les parades Llotja – Mercat Central i Pl. Ajuntament – Flors, la parada alternativa de la qual serà la del Teatre Principal. I, finalment, se suprimeix la de l'Institut Lluís Vives, parant en Pascual i Genís – Roger de Lloria.

No obstant això, no són els únics canvis que han entrat en funcionament a partir d'aquest dilluns. De fet, la renovació de les marquesines afectarà les línies C3, 60, 64, 67, 94, 98 i 99 – es pot consultar les parades alternatives ací –.

L'EMT està duent a terme la substitució de les velles marquesines per unes altres que incorporaran les últimes innovacions tecnològiques, com a plaques en braille i sistemes augmentatius i alternatius de comunicació per a facilitar la informació a persones invidents, amb diversitat funcional o amb trastorn de l'espectre autista; punts d'accés Wi-Fi i carregadors USB per a mòbils o portàtils, que s'instal·laran en 20 parades; o tres marquesines intel·ligents que incorporaran carregadors d'inducció per a telèfons intel·ligents o un botó d'emergència SOS que permetrà la comunicació oral en temps real.

Un bus de l'EMT de València
Un bus de l'EMT de València

Una important inversió – concretament 10 milions d'euros – que l'EMT amortitzarà amb els ingressos que es generen per la gestió de la publicitat. I és que, per primera vegada, l'Empresa Municipal de Transport realitzarà aquesta gestió de manera directa permetent-li obtenir beneficis d'aproximadament 6,6 milions d'euros en els pròxims cinc anys.

Finalment, l'EMT ha recordat que s'han modificat els horaris de les línies 24 i 25, amb l'objectiu d'oferir un millor servei a les persones usuàries. Els nous horaris es poden consultar en el següent document:

Nuevos horarios L24 y 25 EMT
Nous horaris L24 i 25 EMT

La nova plaça de la Reina, per a juliol

El passat 26 d'abril arrancaven les obres de remodelació d'una de les places més emblemàtiques de la ciutat: la plaça de la Reina. Amb un pressupost de 12,3 milions d'euros – dels quals 3,3 milions provenen de fons europeus – València continua avançant en la "reconquesta de l'espai públic" – com assenyalava l'alcalde Joan Ribó – amb l'objectiu de comptar, juntament amb la plaça de l'Ajuntament i la del Mercat, "amb un potent passeig urbà".

I és que una vegada finalitzades les obres, els 12.000 m² de la renovada plaça de la Reina comptaran amb 115 arbres enfront dels 53 actuals; pèrgoles que proporcionaran més de 1.300 m² d'ombra; així com jocs infantils, difusors d'aigua, contenidors soterrats, fonts per a beure o un nou aparcament públic subterrani amb noves rampes d'accés i punts de recàrrega elèctrica. Així mateix, se senyalitzarà el traçat de l'antiga muralla romana i es recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral. En definitiva, un ampli espai per als vianants que limitarà la circulació de vehicles a una connexió entre els carrers de la Pau i Sant Vicent, garantint l'accés a residents, càrrega i descàrrega o transport públic.

Obres en la plaça de la Reina de València - Luna Mata
Obres en la plaça de la Reina de València - Luna Mata

No obstant això, durant el transcurs de les obres es van produir dos contratemps que només era possible descobrir una vegada començada l'actuació: d'una banda, una deterioració més avançada del que es preveu de l'estructura de l'aparcament públic de la plaça; i unes troballes arqueològiques que, el passat 3 de maig, van portar al personal tècnic del Servei Territorial de Cultura i Esports de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports i de la Secció Arqueològica Municipal a indicar la necessitat de catalogar i excavar manualment totes les troballes descobertes del segle XX cap endarrere.

Totes dues circumstàncies no només han obligat a incrementar el pressupost de l'actuació en 1,6 milions d'euros, sinó que, a més, s'ha hagut de redactar la modificació del projecte per a reforçar l'estructura de l'aparcament i ampliar les excavacions arqueològiques, garantint al temps la continuïtat dels treballs. Fet que, d'altra banda, ha obligat a retardar la inauguració de la nova plaça de la Reina fins al mes de juliol.

Arxivat a:

Destacats