Les Falles de 2021 se celebraran "quan hi haja seguretat mèdica"

Comencen a caure algunes de les dates que es remenaven per a la celebració de les Falles, i comença a destacar el mes d’octubre

Guardar

Ninot Fallas 2017 (3)
Ninot Fallas 2017 (3)

La celebració de les Falles es trontolla. La paralització temporal de la vacuna d'AstraZeneca ha fet que es frene el calendari de vacunació que tenia previst la Comunitat Valenciana, segons el qual s'anaven a vacunar, en sis dies, a un total de 116.032 docents i personal auxiliar dels centres educatius. Una vacunació que aquest dilluns es paralitzava quan el Ministeri de Sanitat comunicava la suspensió temporal de les dosis d'AstraZeneca fins a conéixer l'informe de l'Agència Europea del Medicament sobre si els casos de trombosis registrats tenen o no relació amb aquesta vacuna.

D'aquesta manera, i encara que a la Comunitat Valenciana es continua administrant, al llarg d'aquesta setmana, prop de 70.000 vacunes de Pfizer i Moderna, la veritat és que comencen a caure algunes de les dates previstes per a la celebració de les Falles de València. Tot apunta al fet que es comença a descartar la seua celebració el mes de juliol – el pla A dels col·lectius fallers –. I és que, com va assenyalar l'alcalde de València, Joan Ribó, "es farà quan hi haja seguretat mèdica. Si al setembre estem vacunats majoritàriament, ens plantejarem el tema".

"La celebració de les Falles depén de dos paràmetres: la seguretat mèdica i el consens amb el món faller". Així, tot apunta al fet que la festa gran es durà a terme quan la vacunació permeta aconseguir la immunitat de ramat – prevista per a finals d'estiu – i, per descomptat, ha remarcat, "quan el món faller el decidisca". D'aquesta manera, sembla que el pla A de celebrar les Falles al juliol s'esvaeix, i les mirades es fixen en el pla C, és a dir, el mes d'octubre.

No obstant això, aquest seria el cas de València ciutat. I és que, per primera vegada en la història, les Falles podrien celebrar-se durant diversos mesos seguits, depenent de la decisió de cada municipi. De moment, Paterna ha confirmat que se celebraran del 8 al 12 de setembre; mentre que a la ciutat d'Alzira es remenen dues opcions: del 16 al 18 de juliol o del 10 al 12 de setembre.

Ofrenda 2019

Però, ara com ara, són tot suposicions, ja que serà el ritme de vacunació i la incidència del coronavirus en el territori valencià els qui marquen el calendari faller de 2021. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet valdre, en la Trobada D'Alcaldesses i Alcaldes de Municipis Fallers, "el civisme, la prudència i el respecte a les normes que ha mostrat el col·lectiu faller".

"El món faller va sentir en primer lloc l'impacte social d'aquest virus quan el desconeixíem pràcticament tot i és just valorar la immensa responsabilitat i comprensió que fallers i falleres han demostrat en tot aquest temps davant decisions tan doloroses com absolutament inevitables", ha explicat Puig. Així, per a recuperar eixa normalitat, ha prosseguit el president, "la qual cosa volem és tindre com més prompte millor la màxima dotació de vacunes i arribar al mes d'abril a la vacunació massiva. Aquest és l'actiu més important que tenim per a superar la pandèmia".

L'EMA es pronuncia aquesta vesprada

L'Agència Europea del Medicament (EMA per les seues sigles en anglés) ha dut a terme una avaluació científica de la vacuna d'AstraZeneca. Aquest dijous s'arribarà a una conclusió, que es comunicarà, al públic, al llarg d'aquesta vesprada. Sens dubte, seria una sorpresa que s'anunciara la suspensió definitiva de la vacuna d'AstraZeneca, ja que, fins a l'últim moment, ha estat defensant que "no es veuen vincles causals" i que "els beneficis de la vacuna superen als riscos".

Arxivat a:

Destacats