La Verge dels Desemparats compleix 60 anys com a patrona regional de la Comunitat Valenciana

Guardar

virgen-desamparados
virgen-desamparados

La Verge dels Desemparats complirà aquest dimecres, 10 de març, el seu 60 aniversari com a patrona regional de la Comunitat Valenciana, títol que li va atorgar el papa Sant Joan XXIII, el 10 de març de 1961 a petició dels bisbes de València, Orihuela-Alacant i Segorbe-Castelló, així com dels alcaldes d'eixes ciutats i dels presidents de les Diputacions de les tres províncies de la regió, València, Alacant i Castelló.

Mitjançant un breu pontifici en pergamí i escrit en llatí, l'original del qual s'exhibeix en l'actualitat en el Museu Marià (MUMA) de la Basílica de la Verge, a València, el Pontífex declarava "a la benaurada Mare de Déu, sota el títol de La nostra Senyora dels Desemparats, Celestial Patrona Principal davant Déu de tota la Regió Valenciana", recorda l'Arquebisbat de València en un comunicat.

La petició al Papa per part de les autoritats civils i eclesiàstiques valencianes, inicialment promoguda per la Confraria de la Verge dels Desemparats, li havia sigut enviada tres mesos abans pel llavors arquebisbe de València, monsenyor Marcelino Olaechea, indica la responsable del MUMA, Mª Angeles Gil.

La sol·licitud se li va fer arribar al Papa en un llibre enquadernat en roig i amb els tres escuts de València, Alacant i Castelló. El volum incloïa documents escrits sobre pergamins, acompanyats d'una selecció de fotografies d'imatges, impresos, estampes, altars i actes que corroboraven les afirmacions dels sol·licitants sobre la història de la Verge dels Desemparats, des del seu origen al començament del segle XV, i la "creixent i arrelada devoció contínuament manifestada a la regió valenciana".

Un volteig de totes les campanes de les esglésies valencianes va acollir el 29 d'abril de 1961 l'anunci oficial per la Santa Seu a l'Arquebisbat de València del patronatge regional de la Verge dels Desemparats aprovat pel Papa.

Finalment, el 13 de maig de 1961 va tindre lloc en una multitudinària celebració a València, la commemoració del patronatge davant la imatge original de la Verge dels Desemparats, a l'esplanada del Pont del Real, en el mateix lloc on precisament havia sigut coronada solemnement en 1923.

Destacats