La Universitat Popular estrena el programa #UPOberta que connecta cultura, salut i inclusió social

Guardar

La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano
La regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano

La Universitat Popular de València enceta un innovador programa que connecta l'accessibilitat a la cultura amb la inclusió, la salut i el benestar de la ciutadania. L'objectiu d'#UPOberta, que s'obri amb la participació de la Unitat de Conductes Addictives –UCA- de Padre Porta de l'Hospital Clínic Malva-rosa, és aprofundir en la vinculació de la UP als barris com agent facilitador de l'accés de la ciutadania als recursos culturals i agent dinamitzador de la participació social i l'aprenentatge al llarg de la vida.

El programa #UPOberta "facilita l'accés als recursos culturals de la ciutat a persones no matriculades en les activitats anuals de la Universitat Popular que participen d'altres programes i servicis públics de salut o inclusió", afirma la regidora de Serveis Socials i presidenta de la Universitat Popular, Isabel Lozano. D'aquesta manera "la Universitat Popular multiplica la seua accessibilitat i funcionalitat social, incrementa la seua connexió amb els recursos i necessitats de cada barri; afavoreix un dels seus objectius, aproximar la cultura a les persones i la inserció del veïnat mitjançant la creació d'espais culturals de participació i encontre".

La primera experiència pilot es desenvolupa en col·laboració amb l'UCA Padre Porta, la Unitat de conductes addictives del departament de salut Clínic-Malva-rosa. Una iniciativa innovadora que busca facilitar les xarxes de connexió amb el veïnat i l'accés a la cultura d'un grup poblacional amb una problemàtica de salut concreta. La intervenció, gestionada pel servei de Gestió Cultural de la Universitat Popular de València, es realitza des de la convicció de què l'activitat cultural aporta importants beneficis al benestar ciutadà a través del factor relacional, el gaudi de la cultura i l'accessibilitat al coneixement i la comprensió de l'entorn.

La iniciativa facilita la transformació de la cultura en eina d'inserció i l'aprofitament dels recursos culturals per afavorir l'autonomia, l'eliminació de barreres i la creació de xarxes socials no virtuals.

El grup pilot, provinent de l'UCA Padre Porta ha iniciat la seua incorporació a activitats programades per la Universitat Popular com un grup més d'UP València, de forma que a més d'accedir a la informació sobre les propostes culturals de la ciutat es beneficien de la gestió de les visites i els avantatges d'accés per a grups d'Universitat Popular.

El programa #UPOberta forma part de les iniciatives de col·laboració institucional que desenvolupa la Universitat Popular de València amb l'objectiu d'assolir la seua vinculació amb l'entorn de cada centre UP als barris i pobles de la ciutat de València.

El programa està vinculat amb 5 objectius de desenvolupament sostenible –ODS-: salut i benestar, educació de qualitat, igualtat de gènere, reducció de les desigualtats i aliances per a aconseguir els ODS.

Destacats