La Setmana Santa Marinera es reinventa per a mantenir viu l'esperit de la festa gran del Marítim

La Junta Major de la Setmana Santa Marinera de València ha programat actes virtuals i homenatges reduïts

Guardar

Setmana Santa Marinera de València
Setmana Santa Marinera de València

Cada Setmana Santa, als carrers dels barris del Cabanyal, Canyamelar i Grau es respira ambient de festa, però també de passió i devoció per una celebració que ha perdurat amb el pas dels anys, gràcies al treball de confraries, germandats i veïns. Una festa d'Interés Turístic Nacional única a Espanya que, un any més, veu truncats els seus plans a causa de la pandèmia del coronavirus.

L'any passat, el confinament va obligar a cancel·lar la seua celebració. Un any després, les dades epidemiològiques de la Comunitat Valenciana, malgrat estar fora de la zona de risc, fan impossible la celebració d'un esdeveniment d'aquestes característiques. Així, el passat 13 de març, el Consell de Govern de la Setmana Santa Marinera, juntament amb els presidents i Germans Majors de les confraries, germandats i corporacions que componen la Junta Major de la Setmana Santa Marinera de València, decidien suspendre-la.

Com explicava la Junta en un comunicat, "aquesta difícil decisió, presa per unanimitat, s'ha dut a terme amb tristesa, però amb la fermesa i la responsabilitat que requereix l'actual conjuntura provocada per la pandèmia de la Covid.-19". No obstant això, no han renunciat a celebrar-la, encara que de manera més íntima.

D'aquesta manera, els carrers s'han substituït per les xarxes socials. Així, s'aniran emetent deu documentals que s'inclouen en el serial 'La Setmana Santa Marinera amb tu' – el divendres passat s'emetia el primer d'ells –. A més, malgrat la suspensió d'actes processionals, cadascuna de les corporacions de granaders ha organitzat, a la parròquia a la qual pertanyen, actes en homenatge a la seua imatge titular.

Una sèrie d'accions que, com expliquen des de la Junta Major, tenen com a objectiu "mantenir viu l'esperit de la Festa Gran del Districte Marítim", perquè la Setmana Santa Marinera de València també tornarà.

L'ORIGEN DE LA SETMANA SANTA MARINERA

Aquesta celebració va nàixer de la fe que els homes i dones, que vivien en aquest antic poble mariner, professaven a la mar. La seua vida era la pesca, i la devoció per la mar mediterrània va créixer fins al punt de començar a realitzar-se ofrenes per a demanar la protecció del mariner. Així, el refranyer popular deia: "Si a Déu vols pregar, posat en la mar". Amb el pas del temps, la Setmana Santa Marinera va anar adquirint els costums de la gent marinera fins a convertir-se en el que, hui dia, coneixem.

Entre els seus actes estrela es troben la Processó dels fanals, la Processó de les Palmes o la Processó General del Sant Enterrament. No obstant això, si hi ha un acte que és únic és tota Espanya, sens dubte, eixe és la Desfilada de Resurrecció. I és que el color, les marxes alegres i festives i l'absència d'imatges i passos, ja que els personatges bíblics canvien els seus atributs per flors que llancen a un públic que els aplaudeix és el fermall perfecte per a tancar la Setmana Santa Marinera.

Semana Santa Marinera Desfilada de Resurrecció / Rafa Esteve

Destacats