La segona edició del Projecte Educatiu 50/50 estalvia 34.000 euros en energia i aigua

Guardar

Projecte Educatiu 5050
Projecte Educatiu 5050

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, i la regidora de Servicis Centrals Tècnics, Luisa Notario, ha presentat hui en el Saló de Cristall els resultats de la segona edició del Projecte Educatiu 50/50. Es tracta d'una iniciativa subvencionada per l'Ajuntament, en la qual alumnes i alumnes de deu col·legis públics de València han desenvolupat hàbits d'estalvi i eficiència en l'ús de l'aigua i energia amb els quals han estalviat 34.000 euros, una mitjana de 3.400 euros per centre. A l'acte també ha assistit el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha qualificat al Projecte Educatiu 50/50 com "una manera de conscienciar, des de la base, a tota la ciutadania", ja que "els xiquets i les xiquetes són el futur de la nostra ciutat". "Podeu canviar el present explicant a les vostres famílies què és el canvi climàtic i com poden reduir la petjada sobre el medi ambient que deixem els éssers humans", ha afegit.

El Projecte Educatiu 50/50 és una iniciativa subvencionada per l'Ajuntament de València que consisteix, tal com ha explicat Joan Ribó, en "la implementació d'un protocol de comportament, seguiment i control de les despeses en energia per part de tota la comunitat educativa, en la qual s'inclou el personal directiu, l'AMPA, professorat, alumnat, personal de neteja i servici de menjador, el resultat del qual és un estalvi en els consums energètics i d'aigua dels col·legis".

Ribó ha explicat que el 50% dels 34.000 euros estalviats - 3.400 euros per centre aproximadament - es retornen als col·legis en forma de subvenció directa destinada a objectius propis de cada centre; l'altre 50% l'Ajuntament l'inverteix per a reduir el consum i millorar l'eficiència energètica de les escoles, a partir de les incidències identificades pels equips participants en cada col·legi.

"Quan vos diguen que el futur és vostre, digueu que sí, però afegiu que el present també. Greta Thunberg és un bon exemple: una xiqueta que llança un missatge a tothom. Perquè no tenim planeta B", ha subratllat Ribó. L'alcalde de València ha valorat el treball que l'Ajuntament està realitzant des de fa quatre anys per a canviar la predicció del canvi climàtic. "Els canvis en l'eficiència energètica ens han fet estalviar 5 milions d'euros i més de 6.000 tones d'emissions de CO₂ a l'atmosfera entre 2015 i 2018", ha incidit. "Les modificacions en la mobilitat urbana han reduït els fums contaminants dels cotxes, l'impuls de l'alimentació sostenible i de proximitat ens fa reduir l'emissió de gasos a l'atmosfera a causa del transport i augmentar l'ús d'abonaments naturals", ha conclòs.

Per la seua part, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramón, ha assenyalat que els xiquets i xiquetes "sou un gran equip energètic ciutadà" i que "el projecte és hui més oportú i vigent que mai perquè sense coneixement i consciència energètica no podrem fer de València la ciutat saludable, sostenible i lliure d'emissions, més neta i humana que volem".

Una idea que també ha remarcat la regidora de Serveis Centrals Tècnics, Luisa Notario, en assegurar que "els més joves vos heu convertit en els vertaders protagonistes en la lluita per la defensa del planeta. D'això depén el vostre futur i el dels vostres fills i les vostres filles. En l'Ajuntament també fem la nostra feina: "ja hem renovat prop del 50% del total de les lluminàries de València estalviant prop de 15 milions i mig d'euros".

ESCOLES PARTICIPANTS

Els deu col·legis públics seleccionats per a la segona edició del Projecte Educatiu 50/50 han estat: Benimàmet, Sant Isidre, Raquel Payà, Vicente Gaos, el Grau, Carles Salvador, Cervantes, Federico García Lorca, López Rosat, i Nicolau Primitiu. Tots ells han estat representats en l'acte per alumnes dels seus centres.

Gràcies al treball de l'alumnat d'aquests deu col·legis públics de València s'han estalviat prop de 9.600 m3 d'aigua i més de 204 mil Kw d'energia, xifres que es tradueixen en un estalvi de 34.000 euros. I el que és més important, que es deixen d'emetre més de 106 tones de CO2 a l'atmosfera. És l'equivalent que emet un cotxe en recórrer mig milió de quilòmetres o el que absorbeixen 200 arbres mitjans en 50 anys.

Algunes de les mesures que han implantat per a aconseguir aquests resultats han estat posar sensors de moviment en els banys, regular el cabal de les fonts del pati, col·locar brides en els interruptors d'aigua perquè n'isca menys quantitat, canviar les llums dels corredors a tecnologia Led, cartells per a apagar els ordinadors, i segellar finestres i portes perquè no entre el fred i isca la calor, entre altres.

Destacats