La remodelació del Museu Històric de València transformarà un espai que "serà més entendible, accessible i modern"

Amb l'estimació que les obres acaben al gener, el museu comptarà amb una nova sala que servirà de recepció

Guardar

La regidora de Patrimoni Cultural, GLORIA Tello, al costat de Dani Nebot
La regidora de Patrimoni Cultural, GLORIA Tello, al costat de Dani Nebot

El Museu Històric de València es convertirà en un espai més "comprensible, accessible i modern" amb les obres de remodelació que ja s'estan duent a terme en aquest edifici municipal. Així ho ha assegurat la regidora de Patrimoni Cultural, Glòria Tello, qui ha ressaltat la necessitat d'aquestes actuacions, ja que "les seues instal·lacions feia molt de temps que no havien estat actualitzades". Amb l'estimació que estiga llest per a gener, el museu comptarà per a llavors amb una nova sala que servirà de recepció, així com d'un accés alternatiu.

La representant municipal ha estat acompanyada en roda de premsa del responsable del disseny del projecte, el guanyador del Premi Nacional de Disseny en 1995, Dani Nebot. Ja en la passada legislatura es va veure el necessari que era remodelar el Museu Històric i va anar llavors quan des de l'Ayuntamiento es va encarregar a Nebot la redacció d'un projecte per a això.

El pressupost total del projecte ronda els 1,2 milions d'euros per a "el museu més protegit de la ciutat. Les obres, que ja estan realitzant-se, estan adjudicades a la mercantil FULTON S. a. Dins d'aquest pressupost, s'inclou el projecte per a climatitzar el Museu Històric i la Sala d'Exposicions Municipals a la planta baixa del carrer Arquebisbe Mayoral. Tot, amb la sol·licitació de l'autorització a la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

En conjunt, la remodelació del Museu Històric de València compta amb l'actualització dels equipaments i les dotacions, la instal·lació d'un sistema de climatització que ajuda a preservar els fons, millorar la il·luminació, modernitzar les instal·lacions i un nou discurs expositiu perquè els visitants comprenguen el conjunt total que es compta en les diferents sales.

"Dani Nebot va captar a la perfecció la necessitat del Museu i, fins i tot va aconseguir guanyar un nou espai previ a l'exposició que poguera fer les funcions de recepció. D'aquesta manera, les taquilles, el guarda-roba i la primera atenció ciutadana es pot fer en un espai previ no congestionat d'obra expositiva", explica Tello.

Una vegada finalitzen les obres passats els huit mesos, fonts municipals afirmen estar plantejant una ampliació d'horaris de visita al museu. Fins ara, una de les característiques del Museu Històric de València, és que el seu horari coincideix amb el del funcionariat en estar integrat en l'edifici de l'Ajuntament. No obstant això, el nou accés que hi haurà a partir de les obres de remodelació planteja que puga ser independent a la resta de l'edifici municipal.

Pel que respecta a les peces museístiques durant les obres, algunes hauran de traslladar-se a altres espais, mentre que unes altres, donades la complexitat del seu trasllat, es mantindran en l'espai. "Encara que no són obres especialment invasives, totes les nostres peces estan catalogades de màxima protecció patrimonial. Algunes quedaran guardades a un cofre de fusta, unes altres aniran al Museu d'Història de València, i altres tornaran a l'arxiu històric municipal. La Senyera històrica, per exemple, seguirà exposada en el Saló de Cristall", ha detallat la regidora de Patrimoni.

Com serà el Museu Històric de València

Una vegada finalitzen les obres de remodelació, el Museu Històric de València es transformarà de tal manera que les quatre sales expositives es distribuiran temàticament amb una estructura narrativa determinada. "Em vaig preocupar primer perquè hi haguera un relat i perquè funcionara aquest museu ho vaig dissenyar de tal manera perquè qualsevol persona que ho visite es xope ràpidament dels nostres senyals d'identitat valencianes i que saberen que estan a València", comenta Nebot.

Per això, les quatre sales expositives s'ordenen de la següent manera. La sala 1 serà un espai dedicat a "qui som", per la qual cosa comptarà amb els símbols i senyals d'identitat valencianes, com és el cas de l'escut, la Senyera o la clau del Palau Real.

Seguidament, la sala 2 posa el focus en "on estem?", on es pretén donar una idea de la geografia valenciana: això és el territori, la ciutat, el riu l'horta, l'Albufera o la mar, i comptarà amb alguns gravats característics. A la sala 3 la mirada està posada en el "d'on venim?", per la qual cosa hauran exposats documents que es conserven de diferents fases de la ciutat, com és el cas dels documents fundacionals.

Finalment, la sala 4 està ambientada en "els nostres records", amb diferents elements que repassen la història de la ciutat i de l'edifici, l'actual Ajuntament de València.

Destacats