La regidoria d’Ecologia urbana incrementa el pressupost, les freqüències i els serveis dels tres ecoparcs mòbils municipals

La Junta de Govern aprova un augment de les ajudes municipals per a les comissions falleres

Guardar

1229 RdP JGL. Campillo
1229 RdP JGL. Campillo

Ecologia Urbana incrementarà en 2021 el pressupost destinat als ecoparcs mòbils municipals per augmentar les freqüències, els serveis i el ventall horari de la instal·lació en cada barri de la ciutat. En concret, la nova planificació prevista permetrà que cada ecoparc estiga tota una jornada en una mateixa posició per ajudar a reciclar electrodomèstics, aparells elèctrics i electrònics i, en general, tots els articles que no es poden dipositar en un contenidor. El vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, ha destacat "l’increment de les xifres de reciclatge en València que, en el contenidor groc, han augmentat un 18% respecte a 2019".

El pressupost destinat a ecoparcs mòbils passa de 209.000 euros de 2020 a 270.000 euros en 2021. Este increment pressupostari permetrà que els tres ecoparcs mòbils municipals estiguen una jornada completa en cadascun dels 56 punts de la ciutat on mantenen una ubicació. El cicle es repetirà cada 28 dies, el que possibilitarà que els barris disposen d’una instal·lació mòbil on dipositar deixalles un dia al mes.

La nova planificació copia el sistema que ja manté l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE), que també disposa d’un ecoparc mòbil destinat íntegrament a recórrer els barris i els pobles de la ciutat de València en jornades completes.

El regidor d’Ecologia Urbana i president de l’EMTRE, Sergi Campillo, ha afirmat que "la nova planificació permetrà multiplicar les hores de servei i acostar els horaris a les necessitats del veïnat ja que la instal·lació estarà operativa en cada barri tant en horari de matí com de vesprada". El vicealcalde ha destacat que "també estalviem en eficiència perquè generem menys desplaçaments de forma que el temps que abans s’invertia a anar d’un punt a un altre es destinarà a estar operatius".

RECICLATGE

El regidor ha destacat que en el que portem de 2020 s’han recollit als contenidors grocs de la ciutat 13.886 tones de plàstic, el que comporta un increment del 18% respecte a tot l’any 2019 i del 80% respecte a les xifres de 2015. Campillo ha valorat positivament estes xifres i ha afirmat que "estes xifres responen al fet que els contenidors grocs s’han duplicat i a l’augment de la sensibilitat veïnal". Segons el vicealcalde, "tenim un greu problema, que la pandèmia del covid-19 ha silenciat, i que es diu crisi climàtica". El vicealcalde ha recordat que "cada ciutadà és responsable dels seus propis residus".

Per tractar d’incrementar estes xifres, la Junta de Govern ha aprovat hui un conveni amb Ecoembes que permetrà instal·lar un centenar de màquines de reciclatge en diversos punts de la ciutat. La instal·lació detectarà el residu i a la persona que el diposita. El vicealcalde ha confirmat que "es tracta d’un projecte pilot que s’està aplicant en moltes ciutats i que vol ser un incentiu al reciclatge".

Sergi Campillo ha anunciat que l’actual contracte de neteja i recollida de deixalles de la ciutat de València expira en novembre de 2021 i que "ja estem treballant en les característiques de la licitació del pròxim, que és el contracte més gran que adjudica l’Ajuntament". En este sentit, Campillo ha recordat que l’actual contracte té un cost d’uns 76 milions d’euros, el que comporta que "cada veí o veïna de València destine uns 100 euros a l’any per a la neteja i recollida del fem de la ciutat".

En este sentit, el vicealcalde ha anunciat que en 2021 es mantindrà el baldeig dels carrers cada dos setmanes i també la desinfecció del mobiliari urbà fins al 30 de juny.

PARC MANUEL GRANERO

Per la seua banda, la Junta de Govern ha adjudicat el contracte per remodelar integralment el parc Manuel Granero, al barri de Russafa, el que permetrà començar les obres durant el primer trimestre de 2021. Campillo ha explicat que "el jardí de Manuel Granero és fruit d’un procés de mediació i participació amb els veïns i veïnes, que han consensuat el model de jardí que volien". En este sentit, el vicealcalde ha avançat que el pròxim 7 de gener es reunirà amb les associacions del barri per explicar-los el calendari de les obres i contestar els dubtes que tinguen.

AJUDES A COMISSIONS FALLERES

La Junta de Govern Local ha aprovat l'increment excepcional de les ajudes municipals a les comissions falleres durant els dos pròxims anys. L'augment de les ajudes, que serviran per finançar els monuments fallers, serà de cinc punts percentuals, passant del 25% actual al 30%.

Les ajudes municipals podran destinar-se a la reparació i condicionament de les falles de 2020 que romanen emmagatzemades o a un avançament de les falles de 2022.

El govern municipal ha aprovat igualment el manteniment de les ajudes municipals per tal que les comissions falleres il·luminen els carrers durant les festes falleres. Les ajudes a la il·luminació dels carrers es mantenen en el 16% del cost.

AJUDES AL BENESTAR SOCIAL

El govern municipal ha donat el vist-i-plau també a l’atorgament de les ajudes d’Acció Social del 2020, dotades amb un total de 700.000 euros. Estes ajudes de l’Ajuntament de València permetran a 70 entitats socials sense ànim de lucre desenvolupar 70 projectes d'interès públic i social en matèria d'acció social a la ciutat de València.

Les ajudes estan orientades a potenciar la coordinació d'actuacions a través del desenvolupament d'accions de sensibilització, prevenció, assistència i inserció social en els sectors de família, infància, joventut, persones amb discapacitat, refugiats, immigrants, o altres sectors emergents, sempre que fomenten valors i actituds solidàries i siguen complementàries de les activitats que es realitzen des de l'Ajuntament de València.

AJUDES ALS MERCATS

L’Ajuntament ha concedit dos subvencions nominatives a les associacions de venedors i venedores del Mercat Central i del Mercat del Cabanyal.La Junta de Govern ha aprovat estes subvencions a les dos entitats, que no es van poder vore beneficiades per l’exempció de taxes de mercats que va aplicar el consistori durant els mesos de març, abril, maig i juny.

L’Associació de venedors i venedores del Mercat Central rebrà 205.004’09 euros, que és la quantitat que, a juí del consistori, haurien pagat en concepte de taxes durant els mesos de març, abril, maig i juny de 2020. Com que el Mercat Central és un mercat autogestionat pels mateixos comerciants, estos abonen la taxa a l’associació i no a l’Ajuntament, que no ha pogut aplicar-los l’exempció de les taxes que sí ha aplicat en altres centres.

Per la seua banda, l’Associació de venedors i venedores del Mercat del Cabanyal rebrà un altra subvenció nominativa per 43.766’85 euros pel mateix concepte.Les dos associacions han de repercutir la quantia rebuda als distints membres que la integren en el termini d’un mes des de la concessió municipal.

FONS FEDER PER ALS CARRILS-BICI

Per últim, València sol·licitarà els fons FEDER de la Unió Europea per a subvencionar els projectes de carril bici previstos en la ciutat i valorats en 6.606.955’14 euros. Així ho ha aprovat hui la Junta de Govern Municipal, que ha acordat demanar una subvenció comunitària. La sol·licitud de les ajudes serà possible gràcies a l’aprovació del Pla Director de la Bicicleta, que permet optar a uns fons que, fins ara, no s’havia pogut demanar. Els fons FEDER financen el 50 % dels projectes.

Arxivat a:

Destacats